Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Трифон Вълков: Инфекциозна болница в София е на предела на възможностите си

Проблемът с леглата започва да става осезаем, подчерта той

Новият Координационен център за разпределение на пациенти в София
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с леглата започва да става осезаем. Болницата ни е на предела на възможностите да приема пациенти", каза пред БНР д-р Трифон Вълков от Инфекциозна болница в София. Той уточни, че в здравното заведение има единични свободни легла, които са освободени от пациенти, които ежедневно се изписват, но много бързо се запълват - дори в рамките на едно дежурство.

По думите на д-р Вълков със заповед на министъра на здравеопазването може да се увеличи легловата база, но кадровият проблем е факт в цялата страна:

"Доброволците са решение на проблема, макар и отчасти, защото умората в екипите е огромна. Проблемът с медицинските сестри е по-голям, отколкото с лекарите. Сестрите са на предела на възможностите си".

В предаването "12+3" д-р Трифонов посъветва пациентите със симптоми да се свържат с личните си лекари и да се правят тестове само на тези, които имат разгърната клиника:

"При положителен резултат и развити някакви симптоми да потърси медицинска помощ, независимо от стадия на заболяването".

Според д-р Трифон Вълков предприетите противоепидемични мерки са достатъчни, ако се спазват стриктно:

"Не виждам в обществото притеснение от нарастването на случите на заразени с коронавируса. Неизпълнението на мерките е проблем", подчерта той.

Опитът в диагностиката и лечението на коронавирусната инфекция медикът определи като вероятна причина за успокоението сред обществото и подценяването на сериозността на заболяването.

Д-р Трифонов припомни, че в Инфекциозна болница е базиран и Координационният център за разпределение на пациенти с Covid и сподели, че поради това там могат да се видят пациенти във всеки стадии на болестта и с различно протичане на заболяването.

Интервюто на Петър Волгин с д-р Трифон Вълков в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Антирекорд: 2569 нови случая на коронавирус у нас

2569 нови случая на Covid-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие. Това е най-голямата бройка установени случаи на заболяването на всекидневна база от началото на пандемията. Положителни са почти 23 на сто от направените тестове -..

обновено на 28.10.20 в 12:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е..

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59