Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят ли лекарска помощ жителите на Зидарово и Извор

Снимка: Даниела Костадинова

Зидарово и Извор са две села, които се намират на територията на община Созопол. Над 1000 са постоянно живеещите хора в тях. Разликата е, че в Зидарово има аптека и лекар, докато жителите на Извор пътуват до областния център Бургас за лекарства и лечение.

Зидарово и Извор са две съседни странджански села. За разлика от селищата по границата ни с Турция, които са почти обезлюдени, в Зидарово и Извор животът кипи. В тях има училища, детски градини и все още много млади хора. Безработица почти няма, защото тези, които не са заети в селското стопанство, работят в строителството, откъдето и идва името на село Зидарово. А как живеят хората в условията на пандемия, слушаме кмета на Зидарово Стойчо Петков:

"Селото е голямо, но справяме се, спазваме мерките, хигиена, дистанция, дисциплина. Вярно е, както в цяла България и в Зидарово има хора, които не вярват, че има коронавирус, но ние ги предупреждаваме да спазват дистанция, да спазват някакви правила. Справяме се засега, нямаме заболял от коронавирус".

Лекар има постоянно в село Зидарово. Медицинският специалист живее в Бургас, но всеки ден обслужва няколко села.

Случай на заразен с Covid-19 в Зидарово няма, защото няма и хора, които да са изследвани за вируса, каза собственичката на дрогерията в селото. И тя потвърди, че много от жителите му не вярват да има пандемия.

"Идват, взимат си някакви сиропи, които са за кашлица и съответно прахчета от тези масовите и всъщност се самолекуват, но не се правят тестове".

Картината в съседното село Извор е по-различна. Там аптека и лекарски кабинет няма. Какво правят хората при здравословен проблем?

"По принцип тук, в нашето село, се стараем да спазваме правилата, носим си маските, стоим на разстояние".

Някои знаят, други - не, какво да правят, ако здравословното им състояние се влоши, а симптомите напомнят за коронавирус. Остава усещането обаче, че много от случаите на болни са извън статистиката, защото хората от селата се лекуват, без да се изследват.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04