Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови предавания за деца по програма "Христо Ботев"

От понеделник (30 ноември) в програма "Христо Ботев" на БНР ще има пояс, посветен на предавания за децата.

"Всяка сутрин между 7.20 и 8.00 сутринта ще посветим цялото си внимание на най-малките, като от понеделник до петък ще заложим на постановки на Радиотеатъра за деца, които имат огромен брой прекрасни пиеси и сега децата ще могат да ги чуят, всяка сутрин да ги слушат в определеното време. В събота и неделя ще бъдем с екипа на "Детски предавания", като цялото това време - 40 минути в събота и 40 минути в неделя ще посветим на някои добре познати рубрики за децата, ще прибавим и нови", каза в предаването "Рано в неделя" по "Хоризонт" Ирина Вълчанова, заместник-главен редактор в програма "Христо Ботев".

Ще обърнем внимание на тези деца, които са любопитни за наука, изтъкна Вълчанова.

"Ще търсим отговорите на въпросите, които те самите ще поставят в рубриката "Като Айнщайн" - това е една  нова рубрика. Към етнографията е обърнато едно друго заглавие - "Яйцето на света". Там разказваме за стари обичаи, празници, занаяти, неизвестни думи, свързани с предишния бит на българите и това е обичана от децата рубрика. Продължаваме и с поредицата "От сол до рокендрол", която Тома Спространов прави за нас и в нея запознава децата със съвременната музика.

Нов час на излъчване ще има в събота друга харесвана поредица "История на изкуството за деца". До момента тя звучеше в рамките на "Ефир знание" в програма "Христо Ботев" в четвъртък, сега ще можете да я слушате от 7.50 до 8 часа в събота по програма "Христо Ботев".

"С помощта на сайта Детското.БНР ще правим всичко възможно да популяризираме предаванията, които ще звучат в следващата седмица, така че там родителите ще могат да се ориентират много добре какво точно искат да чуят техните деца и да подберат най-интересните моменти за тях. Сайтът има за задача да предоставя под формата на подкаст излъчени материали, така че и да ги пропуснете в този ранен час, пак ще ги откриете, ако влезете в него", подчерта Ирина Вълчанова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът на ЕС образува дело по запитване на ВАС по случая с подуправителя на БНБ Андрей Гюров

Съдът на Европейския съюз (СЕС) образува дело по преюдициално запитване на Върховния административен съд по казуса с предсрочно освободения подуправител на БНБ Андрей Гюров, съобщава от ВАС. Делото пред СЕС е образувано в същия ден, в който са постъпили въпросите от българските върховни магистрати. На основание процедурния правилник на СЕС, ВАС..

публикувано на 20.09.24 в 16:18
Петър Витанов

Националният съвет на БСП заседава по подредбата на листите за изборите

Националният съвет на БСП се събра на заседание във връзка с подредбата на листите за предстоящите парламентарни избори. Бившият евродепутат от БСП Петър Витанов заяви, че не иска да се асоциира с част от временното ръководство на партията: "Според мен това, което трябва да направи, аз понеже не съм част от ръководството, трябва да намери хора достойни и..

публикувано на 20.09.24 в 16:03

"Калимера Враца": Гърция идва с нейните традиции, култура и кухня

С безплатна кинопрожекция на гръцка комедия тази вечер в центъра на Враца започва "Калимера Враца". Това е голямото събитие, посветено на гръцките традиции, култура, кухня и забавления. Идеята идва през лятото с "Бонджорно Враца" - инициатива, посветена на Италия, която предизвика туристически и потребителски бум в града.  "Показахме как с почти..

публикувано на 20.09.24 в 15:59
Делян Пеевски

Пеевски: Всички политици и институции да се обединят за защита на националната чест и достойнство

Председателят на ДПС и на парламентарната група на партията Делян Пеевски призова всички политици и институции да се обединят, за да защитят националната чест и достойнство. Повод за призива му са "продължаващите обидни изказвания за България и българите от страна на политически лидери от РСМ". Пеевски настоява за незабавни и адекватни..

публикувано на 20.09.24 в 15:54

ГДБОП и ДАНС разбиха престъпна мрежа за трафик на мигранти

Осем души са задържани при операция на ГДБОП и ДАНС срещу мрежа за трафик на мигранти. Престъпната група е превозвала бежанци от Турция през Сърбия към Западна и Южна Европа. Мащабната операция е проведена на 19 септември от служители на ГДБОП и ДАНС, подкрепени от Европол. Разследването, в което са участвали гръцки и румънски колеги, е..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Константин Качулев за вендинг машините за лекарства: Става въпрос за корпоративен проект

Предложението за вендинг машините за лекарства, които да осигурят денонощен достъп до медикаменти без рецепта, предизвиква недоволството на фармацевтичния бранш. В същото време жителите от пограничните райони, като тези в Източните Родопи, редовно пътуват до Гърция и Турция, за да си купят лекарства. Причината е в това, че цените са по-ниски, а..

публикувано на 20.09.24 в 15:50

Богомил Николов: Ежедневно ни сигнализират за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал

Ежедневие са сигналите за отказ от страна на магазини за разплащане чрез ПОС терминал, заяви пред БНР изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов.  "Много хора не могат да разберат поведението на търговците в такива ситуации. Няма нормативно задължение търговците да използват една или друга форма на плащане. Те са свободни да..

публикувано на 20.09.24 в 15:43