Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците в България трябва да са готови за засилване на външния натиск

Костадин Филипов: Тайни преговори с Владо Бучковски не може да има

Заев чака идването на Байдън на власт, за да бъде решен проблемът с европреговорите на РСМ

Коста Филипов
Снимка: Стопкадър, БНТ

"Тайни преговори между София и Владо Бучковски не може да има, защото той не сам тук, за разлика от Любчо Георгиевски, който преди време беше сам на същата мисия в България". Това каза пред БНР журналистът Костадин Филипов във връзка с отношенията между София и Скопие след отказа на България не подкрепя преговорната рамка на Северна Македония за присъединяване към ЕС. Той уточни, че проф. Бучковски, който е специалния пратеник на правителството в Скопие, е придружаван от отговорен представител на Министерството на външните работи на Република Северна Македония и добави, че вероятно му нямат достатъчно доверие останалите партии в Северна Македония.

По думите му Бучковски е добронамерен към България:

"Не крие своята принадлежност към онази малка група интелектуалци в Скопие, които искат нормализиране на отношенията. Той самият няколко пъти е казвал, че България е най-близката им страна".

Журналистът изказа оптимизъм, че "ще им мине на македонците" и отношенията между София и Скопие ще се възстановят.

Според него Заев чака идването на Джо Байдън на власт, за да бъде решен проблемът с европреговорите на РСМ.

Той прогнозира, че Германия ще продължава да настоява за старт на преговорите на РСМ с ЕС и политиците в България трябва да са готови за външен натиск, който ще се засилва.

Интервюто на Людмила Железова с Костадин Филипов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Радев: Европейската интеграция на РСМ изисква реални резултати в двустранния диалог

Президентът Румен Радев заяви, че европейската интеграция на Република Северна Македония изисква не опити за влияние и натиск чрез трети страни, а постигането на реални резултати в двустранния диалог с България. Държавният глава се срещна със специалния..

публикувано на 10.12.20 в 17:11

Борисов: Поколенията няма да ни простят

Премиерът Бойко Борисов смята, че София и Скопие могат да намерят решение по спорните въпроси на масата на преговорите. Министър-председателят се срещна със специалния пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски. "Моля..

обновено на 10.12.20 в 18:33
Милен Керемедчиев в студио на програма „Хоризонт“

Милен Керемедчиев: България не спира Северна Македония за ЕС, такива преговори няма

" България не спира Република Северна Македония за членство в Европейския съюз , защото такива преговори изобщо няма". Това каза  Милен Керемедчиев,  бивш заместник-министър на външните работи и дипломат, във връзка с факта, че България не..

публикувано на 10.12.20 в 13:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Депутатът от ИТН Силви Кирилов ще открие първото заседание 50-ото Народно събрание

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда, научи „Хоризонт“ от свои източници. 73-годишният медик е най-възрастен измежду..

публикувано на 17.06.24 в 14:36
Борислав Гуцанов

Борислав Гуцанов: Калоян Методиев "се появи" при регистрацията на листата на БСП

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България" в интервю пред БНР. "Не е възможно..

публикувано на 17.06.24 в 14:27
Румен Радев на посещение в Черна гора, 17 юни 2024 г.

Радев: Най-важното е парламентът да работи и затова го свиках възможно най-рано

От Черна гора, където е на посещение, президентът Румен Радев посочи аргументите си да свика новото Народно събрание още тази сряда: "В една парламентарна република най-важното е парламентът да работи и затова свиках парламента възможно най-рано...

публикувано на 17.06.24 в 14:11
Дмитрий Песков

Според Кремъл Западът се опитва да натрупва напрежение

От Кремъл окачествиха изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно ядрения арсенал на алианса като пореден опит от страна на Запада за трупане на напрежение. НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия Дмитрий..

публикувано на 17.06.24 в 14:04

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съонщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест,..

публикувано на 17.06.24 в 13:50
Илияна Йотова

Илияна Йотова се надява всички български евродепутати да работят за приемането ни в еврозоната

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази надежда, че всички 17 български евродепутати ще работят за приемането на България в еврозоната и необходимата реформа в нея. "Защото не само ние, а и европейските граждани чакаме развитието на общото ни..

публикувано на 17.06.24 в 13:47
Йенс Столтенберг

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия

НАТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в режим на готовност пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, обяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг. Йенс Столтенберг..

публикувано на 17.06.24 в 13:45