Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволец на Оксфорд/АстраЗенека: Ваксинирайте се!

Симеън Корти
Снимка: личен архив

В петък се очаква Европейската агенция по лекарствата да се произнесе дали ваксината на Оксфорд/АстраЗенека срещу Covid-19 е годна за употреба в Европейския съюз. Европейската комисия инвестира средства в разработката на медикамента, но производството и доставката му в необходимите обеми в първоначалните срокове се оказват сериозно предизвикателство, въпреки че все още няма ключовото „да” за употребата й в ЕС. Докато политици, медици и анализатори търсят отговори на горещите въпроси, „Изотопия” избра да гостува на Симеън Корти – един от първите доброволци в изпитанията за сигурността и ефективността на ваксината. Симеън е опитен ТВ водещ, комик, който провежда обучения и професионално изучава успешни социални компании.

Ден след като бе ваксиниран в рамките на изпитанията на Оксфорд/АстраЗенека миналата година, Корти даде първото си ексклузивно интервю за Българското национално радио, отново на вълните на Автономията за слушане. За смелия Симеън е ясно, че все още е далеч моментът, в който ще направи голямо и шумно парти с приятели, за което мечтае от мига на първата инжекция, но близо десет месеца по-късно оптимизмът не го напуска: 

Чувствам се много добре. Благодаря, че ме попитахте. Изследването отбеляза успех и продължава. Всъщност не съм приключил участието си в опитите за ваксината на Оксфорд/АстраЗенека. Продължих да бъда част от процеса и получих втора инжекция през август, като в момента се наблюдава ефективността й. Все още ми правят кръвни тестове. Следващият е през февруари.

Вече знаете ли дали сте ваксиниран срещу Covid-19 или сте част от контролната група?

Все още не знам дали съм имунизиран с оксфордската ваксина срещу Covid-19 или съм част от контролната група, на която е инжектиран друг разтвор. Ще науча отговора или когато прекратя участието си в експеримента, което ще е в края на следващото лято, или ако получа предложение да бъда ваксиниран от властите, тъй като имунизацията вече се случва във Великобритания.

Аз обаче няма да получа оферта за имунизация скоро, тъй като не съм в приоритетните групи. И все пак – ако ми бъде предложено да се ваксинирам, имам избор – или да прекратя участието си в експеримента и да науча отговора в коя от двете експериментални групи съм, или да откажа ваксината и да продължа участието в изпитанията. Тогава ще науча какви инжекции са ми направили, чак когато опитите приключат. Засега нямам никаква представа.

Любопитен би бил казусът, ако все пак масовата ваксинация достигне и до Вас. Да или не?

Ако ми бъде предложено да се ваксинирам като част от кампанията на здравните власти, ще откажа при условие, че все още съм част от изпитанията. Наистина много силно искам да съм част от процеса на разработка на ваксината. Изследователите имат необходимост от още много данни, заради което им трябват и доброволци като мен. Представете си, че миналия април съм бил ваксиниран, а моят съсед получи ваксината си през април 2021 година. Аз ще съм една година напред, което ще помогне на учените да проследят развитието на ваксината и най-вече ефективността й при създаването на антитела. Независимо, че вече е напълно ясно, че ваксината е сигурна и може да бъде приложена сред населението, изпитанията продължават и аз искам да съм част от тях, за да помогна с каквото мога.

Бихте ли препоръчали ваксината на хората, които обичате? Ще настоявате ли да се имунизират?

Категорично препоръчвам ваксината на всеки, защото знаем, че тя е безопасна. Аз съм едно съвсем малко доказателство за това, защото съм част именно от това изпитание – за безопасността на ваксината. Също така знаем, че тя работи и е евтина. Тя е около три паунда и половина за инжекция. Не струва много на правителствата. Може би в Европа се продава за около пет евро на инжекция.

Това е единственият начин да се върнем към нормалния си живот, да се качим на самолет, ако искаме да отидем на почивка, да се срещнем с близките си и изобщо да правим нещата, които обичаме. За да се случи това, 80% от населението трябва да бъде ваксинирано и да изгради имунитет.

Сред обществото има много въпроси около разработката на ваксините – не само в тази, в чиито изпитания участвате. Някои от тях звучат разумно – например не е ли твърде бързо създаването на медикамента, но други по-скоро звучат като теория на конспирацията за чипирането на хората по света. Какво мислите за тези притеснения?

Уверявам хората от моя собствен опит, че по време на изпитанията на ваксината няма заобиколени процедури. Те бяха напълно прозрачни в разработката на всеки етап от нея. Проучванията и изпитанията бяха направени по същия начин, по който за всяка друга ваксина. Единствената причина процесът да отнеме година, а не пет или шест, е, че в него се включиха много повече хора. Обикновено всичко започва с между 50 и 100 души, върху които се правят изпитанията и шест-седем учени и техници, които работят върху конкретното изследване. В този случай имаме десетки хиляди доброволци по целия свят и стотици технически лица и изследователи в цялата страна. Съвсем естествено е, че процесът ще се ускори.

Плюс това те провеждаха различните фази от изпитанието едновременно. При обикновени ваксини първо се публикуват резултатите от първата фаза, следва оценка на представените данни и чак тогава се дава одобрение за втората фаза. Сега тези процедури бяха съкратени. Това се отнася не само за ваксината, в чиято разработка участвам като доброволец, но и за всички останали ваксини по света. Мисля, че само месец след изпитанията за безопасността на ваксината започнаха и изпитанията за ефективността й. Това не означава, че ваксината е опасна за хората, а че учените положиха в пъти по-големи усилия, защото се състезаваха с часовника. 

Сега състезанието е друго – със заблудите или с основателните страхове и това състезание със сигурност не е честно.

Много силно вярвам, че хората трябва да се ваксинират. Знам, че има хора, които са на провивоположното мнение или не искат да се ваксинират, просто защото не искат да им се постави инжекция. Има много хора, които са напълно убедени, че става дума за някаква зла конспирация, зад която стои Бил Гейтс. Всяка кампания, която би убедила хората да се ваксинират, независимо каква е причината за скептицизма им, би била наистина добра новина.

Ако подобни кампании изискват да се привлекат известни личности, тогава отговорът ми е – добре, чудесно. На ваксинирането трябва да се гледа като нещо нормално. Когато бях ученик, ни поставиха ваксина срещу туберкулоза. Никой не се възпротиви, всички го приемахме като съвсем естествен процес. Ние просто живеем в 21-ви век и конспиративните теории просто бъкат отвсякъде през социалните мрежи, а още не сме свикнали да ги отсяваме в съзнанието си. От друга страна, вече имаме опита на ваксините срещу едра шарка, полиомиелит, туберкулоза. Тези заболявания вече не се срещат или са рядкост. Ваксината срещу Covid-19 трябва да бъде нещо нормално. Колкото повече хора си я направят и убедят приятелите си да сторят същото, толкова по-добре.

Необходимо ли е известни личности да бъдат включени в кампания за убеждаване на скептиците да се ваксинират? Нали знаете, че Кралят на рок енд рола Елвис Пресли си прави публично ваксина срещу полиомиелит, с което скептицизмът на младите американци по онова време се трансформира в позитивно отношение към ваксините?  

Да, това е чудесна история. Би било страхотно, ако Хари Стайлс от One Direction се ваксинира по телевизията. Бих го поздравил за добре свършената работа. В Обединеното кралство видяхме телевизионни кадри от първите хора, които се ваксинират. Сещам се и за още една знаменитост. Има едно шоу The Great British Bake Off. В него има надпревара за различни печива, а една от съдийките е Пру Лийт – легенда в света на кулинарното изкуство, великолепен майстор готвач. Тя е на 80 години и попадна в първите ваксинирани, защото е сред приоритетните групи заради възрастта си. Направи страхотна кампания, непрекъснато имаше публикации в Туитър. Знаете ли, трябва да имаме Елвис Пресли на нашето време.  

Чуйте Симеън Корти в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00