Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Нощта на покера" носи послание за свободата

Касиел Ноа Ашер в сцена от спектакъла „Театър, любов моя“
Снимка: Красимира Серафимова и Катерина Стаменова

Касиел Ноа Ашер ще представи на 4 февруари спектакъла "Нощта на покера" по мотиви от "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс в театър "Азарян" - НДК.

„За мен това време е много интересно, поколенията, които растат в това време са също много интересни, и за тях ще се опитам за разкажа в това представление“, каза тя в предаването "Графити по въздуха". 

Във версията на "Трамвай желание" се занимавам с поколенията, които не искат да живеят на едно място, не искат да имат имот, допълни Касиел Ноа Ашер.

„И от там нататък ще разкажа за конфликта за това дали мислиш, че си свободен или дали наистина си свободен, независимо какви са механизмите, по които искаш да постигнеш тази свобода - дали това е силата на въображението, на илюзията, на вълшебството или нещата, които можеш да пипнеш, да видиш, да усетиш с тялото си съвсем буквално и със сърцето си, дали те са небесни или земни, стратегиите и механизмите, по които постигаме мечтаните си житейски проекти, доколко ние можем да вярваме в тях и дали тази вяра е достатъчно силна, за да не ги превърне в едни разрушени житейски проекти“, подчерта Касиел Ноа Ашер.

Проектът за спектакъла "Нощта на покера" по мотиви от "Трамвай желание" на Тенеси Уилямс  е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български фолклор за откъсване от грижите от седмицата в Ню Йорк

Петък вечер в многомилионния космополитен Ню Йорк. Улиците в района на "Медисън Скуеър Гардън", "Брайънт Парк" и "Крайслър Билдинг" са оживени с бързащи хора. Седмицата приключва и вратите на уикенд емоциите постепенно се отварят. В тази атмосфера в централен район, на четвъртия етаж в сграда на 32-ра улица, в едно денс студио десетки..

публикувано на 24.09.24 в 13:47

Празнично начало на 60-ия юбилеен сезон на Театър 199 с премиерата на "Тортила флет"

На 28 септември от 20 часа в Театър 199 "Валентин Стойчев" е премиерата на спектакъла на Театър "Кредо" – "Тортила флет", създаден по мотиви от едноименния роман на Джон Стайнбек .  "Тортила флет" е първата премиера в юбилейния 60-и сезон на Театър 199. Автор на сценичната адаптация и режисьор на спектакъла е актрисата Нина Димитрова.  Това..

публикувано на 24.09.24 в 10:34

Александър Кюркчиев: Лютото премина в нови измерения през последните години

Предстои първото издание на Sofia Chilli Fest – първият лют фестивал, някога организиран в България и региона. Двудневният международен фестивал е организиран изцяло от Chilli Hills и ще се проведе точно в сърцето на фермата за люти чушки – Chilli Hills Farm в с.Лозен, София.  "Като този фестивал са само няколко в цяла Европа. Ние имаме..

публикувано на 22.09.24 в 15:21

10-то издание на Синелибри - от 10 октомври до 3 ноември

Десетото издание на кино-литературния фестивал Синелибри започва на 10 октомври и ще продължи до 3 ноември. 67 заглавия с 10 международни и над 50 национални премиери ще види българската публика , както и 45 специални събития, галавечери на 11 страни, ретроспекции, чествания, кино-литературни срещи, авторски пърформанси и специализирани..

публикувано на 22.09.24 в 13:32
Пиесата

"Аферата мис Сузане" на трупата "Сарандевото кафене" - съвременен прочит на банските воеводи

Как  биха изглеждали днес банските войводи , каква кауза би могла да ги обедини и кого биха взели за заложник в търсене на откуп?  Тези на пръв поглед сериозни въпроси  намират отговорите в една невероятна комедийна театрална постановка, изиграна блестящо от самодейците на Банско. Премиерата беше на 19 септември, четвъртък, а билетите..

публикувано на 22.09.24 в 12:35

Д-р Майя Райкова изследва банатската църковна музика

Една българска етническа общност е запазила църковната музика и уникалността на своята култура извън границите на страната ни. Става дума за банатските българи, които живеят в румънската област Банат. Банатските българи произхождат от най-старата запазена българска емиграция. Това са български преселници от Чипровско и от Централна Северна..

публикувано на 22.09.24 в 10:16

Поезията на Нико Стоянов – едно приземено вълшебство в България

Нико Стоянов е роден на 9 януари 1947 г. в село Нова Ивановка, Одеска област. Завършва висшето си образование в Харковския държавен университет, специалност руска и украинска филология. През 1978 г. овладява нормите на книжовния български език със системно самообразование. Първата му книга излиза в превод на украински език в Харков..

публикувано на 22.09.24 в 05:10