Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Навални е заложник на много по-голяма и жестока игра

Той не е електорален лидер и не може да спечели победа на избори, казва дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Късно снощи на фона на протести и арести московски съд анулира условната присъда на руския опозиционен лидер Алексей Навални по делото за измама и я замени с ефективна от три години и половина лишаване от свобода. След приспадане на времето, прекарано под домашен арест, Навални ще бъде затворен около две години и осем месеца в трудово-изправителна колония. 

„Властите нямаха друг избор при този силен натиск отвън. Всяко отстъпление щеше първо да окуражи протестите вътре, второ – да покаже слабост на властите, трето – да даде повод за още по-силен натиск. Този развой беше очакван“, коментира в предаването „Преди всички“ дългогодишният кореспондент на БНР и БНТ в Русия Валерий Тодоров. 

„Русия е държава с много силна президентска власт, със стръмна пирамида на властта, така че подчинението на властите, макар те формално да изглеждат разделени, е ясно. Има много строго фиксиран център на властта – в Кремъл. Оттук нататък вече един по-малък проблем може да се превърне в политически залог“, поясни Тодоров.  

Истината е, че той извън Русия няма какво да прави. Той е необходим вътре в Русия. За съжаление Навални е заложник на една много по-голяма игра на противопоставяне. Режисурата е от двете страни на Океана. Това е много жесток спектакъл, жестока игра“, заяви журналистът.

Според него недостатъчното познаване на руския характер и ситуацията в Русия са довели до създаването на нагласи и впечатления, че властите могат да отстъпят. „Беше ясно още от самото начало, че властите няма да отстъпят. Даже присъствието на дипломати в залата, което е безпрецедентно, не можеше да повлияе на решението на съда, което беше предопределено“. 

Валерий Тодоров  Снимка: БГНЕСВтвърдяването на позицията на Запада към Русия и към Путин води до втвърдяване вътре в Русия, припомни своя теза Тодоров.

По теорията на обсадената крепост, следва втвърдяване на позицията на властите и едно негласно полуодобрение от страна на обществото. Всеки, който малко или по-дълго е пребивавал в Русия, познава много добре този синдром“.

Процесът срещу Алексей Навални показва силно разделение в руското общество, смята Валерий Тодоров. По думите му, макар протестиращите да са малцинство, те са вече непримиримо малцинство. „И едно примирено общество, което вижда логика в това, което се случва.“

Навални не е електорален лидер – той не може да спечели победа на избори, подчерта журналистът. По думите му той се превръща в лидер на фона на санкциите и натрупаното недоволство сред младите и част от интелигенцията, но „ако някой си представя как Навални дразни мечката да излезе от бърлогата и отвън я чакат да я сложат в клетка, това няма да стане точно така“.

По-вероятно е Алексей Навални да не излежи целия срок на наказанието, прогнозира Тодоров.

„Това е колония с общ режим. Целта на властите е да потушат с тази мярка надигащата се вълна на протестите. Ще видим дали тя ще утихне или ще се разрасне още повече. При всички случаи отсъствието на лидера ще влияе.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Арест на Червения площад в Москва, 2 февруари 2021 г.

Над 1400 души са задържани на протести в подкрепа на Навални в Русия

Повече от 1400 души бяха задържани по време на вчерашните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Масовото недоволство беше предизвикано от решението на съда да замени условната присъда на Навални с ефективна и да го..

обновено на 03.02.21 в 20:44
ВИЖТЕ ОЩЕ
Татяна Викторова

Кампанията "Родители с тийнейджъри" на Асоциацията на козметиците в България започва на 28 октомври

От 28.10. до 03.11.24 г. (включително) ще се проведе поредното издание на кампанията " Родители с тийнейджъри"  по инициатива на Асоциация на козметиците в България . В рамките на една седмица членове на организацията –..

публикувано на 20.10.24 в 08:32

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки

Община Плевен започна разяснителна кампания в училищата за управлението на електрически тротинетки. Целта е децата да получат повече информация за правилата за движение и управление на електрически превозни средства, посочени в общинската Наредба № 3...

публикувано на 20.10.24 в 07:34

С обичая Пануда се въвежда бебето в общността

Обичаят Пануда е предложението от област Добрич за попълването на Националната система „Живи човешки съкровища - България“ за 2024 година. Кандидатурата е подготвена от Народното читалище „Свобода - 1897“ в село Гурково, община Балчик...

публикувано на 20.10.24 в 07:23

Община Русе не пуска представителен ансамбъл на престижен форум

Покана за участие в концерт по повод Деня на народните будители разбуни духовете в Русе и се стигна до протест на родители срещу ръководството на Общинския детски център за култура и изкуство . България ще бъде домакин на 53-тия Световен..

публикувано на 18.10.24 в 06:32

За войната като "лейкопласт върху отворена рана"

Йосефа Орел е екскурзоводка, която показва графити из яфенските и телавивски улици. Тя не ги нарича изкуство, а визуален език за комуникация.  Може да се видят графити с вградени в него лицата на отвлечените на 7.10.2023 израелски и чужди..

публикувано на 14.10.24 в 11:33

Хранителни добавки - не на всяка цена!

Хранителни добавки – не на всяка цена ! Такъв е съветът на  д-р Михаела Нисторова, специалист "Клинична лаборатория и диететика" в Университетската болница "Св. Марина" в Плевен. "Хранителни добавки не бива да се вземат хаотично. Не бива да се..

публикувано на 14.10.24 в 10:44

Как да достигнем до забележителностите в и около София с градски транспорт?

Как можем да достигнем до забележителностите в София с градския транспорт и кои са туристическите линии в града? Адриана Борисова – началник експлоатация към Централно управление на Столичен автотранспорт разказва: "Бих искала да започна с..

публикувано на 14.10.24 в 09:52