Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пчеларите отбелязват професионалния си празник

В Кюстендилско няма сериозни натравяния на пчелни семейства

Медът от планинските райони е ароматен и качествен заради разнообразието от растения, казват местните собственици на кошери

Снимка: БГНЕС

Кюстендилският регион, определян като „овощната градина на България“, е благодатен за пчеларството. Последните две-три години обаче се оказват слаби както откъм добиви на мед, така и откъм  загубени от болести пчелни семейства.

В района пчеларите са над хиляда. Днешния си професионален празник те ще посрещнат със смесени чувства.

„Един съсед имам – беше взел на 4 лева тенекия от Северна България. Щом е мед, е хубав, ама 4 лева? Мед от царевица и от тиква…“, казва заместник-кметът на община Невестино Йордан Глогов, който гледа пчели в граничното село Смоличано.

Семинаристът трети курс и бъдещ свещеник Ивайло Попов от село Дяково е завършил първа специалност международен туризъм. Запалил се е по пчеларството.

„Пчелата произвежда мед, след това се размества с глюкози. Знам от други пчелари. С карамелизирана захар, за да стане тъмен, да стане манов мед“, посочва младият пчелар. По думите му медът от Северна България мед е различен.

„Там е големи блокове, масиви със слънчоглед, с царевица и пчелите нямат разнообразна храна. Има голяма разлика от мед до мед.“

„В последните години имам чувството, че просто мед вече няма. Всичко, което се предлага по пазари, по магазини е някаква имитация, някакъв фалшификат“, споделя пенсионерът от Кюстендил и бивш военен Георги Николов.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Предимство ни е това, че сме овощният район и след месец-два ще цъфне всичко“, казва председателят на местното дружество „Пчела“ и член на ръководството на Българския пчеларски съюз Тихомир Стоицов. Медът от планинските райони е много ароматен и качествен, защото разнообразието на билки там е голямо, допълва той. „Черешите, ябълките, сливите дават и доста нектар за пчелите. Успяват да се развият навреме.“

Растително-защитните пръскания могат да бъдат опасни за пчелите, отбелязва той.

„Съществуват щадящи препарати, но по-рядко се ползват, тъй като тяхната цена е по-висока. В последните години не сме имали сериозни натравяния в региона, едно защото овощарите разбраха ползата от пчелите за опрашване на техните растения и другото – тъй като основно при черешите изкупната цена е доста ниска, съответно те гледат да свалят разходите, което намалява пръсканията.“

Трудно е да се каже, че от пчеларство се печели, то се превръща по-скоро в скъпоструващо хоби, смята Тихомир Стоицов. „Повечето от пчеларите обичат пчелните си семейства, грижат се за тях, дори с лишения за себе си. Ако се дръпне точна равносметка, ще се окаже вероятно, че сме на загуба. Хубавото е, че пчеларят не си калкулира труда.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да дариш яйцеклетки – даваш живот, но теб те няма

„Донорството е любов“ - това послание отправя гостът на „Любими празнични истории“ - Милена Златкова. Познавате я като част от екипа на "Тройка на разсъмване" по радио Витоша. Може би сте чували и за каузата й да запознава хората с възможностите да дарят частица от себе си за създаването на нов живот.  Тя е сред създателите на..

обновено на 06.01.25 в 15:37
Джорджана и Георги Иванов

Промени за служителите на Гранична полиция с премахването на граничната бариера между България и Румъния

На 1 януари България и Румъния станаха пълноправни членове на Шенгенското споразумение. Двете държави влязоха в ЕС още през 2007 година, но до 2023 г. не бяха приемани в шенгенската зона на европейските страни, премахнали граничния контрол помежду си. С премахването на граничната бариера между България и Румъния настъпиха промени както за..

публикувано на 05.01.25 в 07:30

"Хроники от стомана": Из света на хладното оръжие от Българското средновековие

Битките по време на Средновековието по българските земи са били не просто въпрос на чест и оцеляване, а и на преминал през вековете героизъм, който предизвиква възхищение и до днес. Част от този военен блясък може да се види в изложбата "Хроники от стомана", открита на 11 декември в Национален археологически институт с музей при Българската..

публикувано на 04.01.25 в 22:34
Божидар Искренов

Божидар Искренов разказа футболната си биография в "Без обувки"

Бившият футболист на "Левски" и на ЦСКА Божидар Искренов разказа живота си във футбола в книга .    "Дъщеря ми настоя, че е станало време за това, а иначе идеята е стара",  разказа бившият национал, известен с прозвищата Гибона и Радостта на народа, който в последните години живее в САЩ, където кара такси, и в Канада, където продава..

публикувано на 03.01.25 в 17:32
Кристина Константинова и Мария Дончева

Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза

Наскоро във Враца отвори врати първата по рода си у нас кафе-книжарница с кауза . Там има над 20 хиляди заглавия - както нови, така и антикварни книги. От тяхната продажба и от поръчките на топли напитки се събират средства в подкрепа на деца и младежи с редки генетични и онкологични заболявания . Необикновената книжарница работи и за други..

публикувано на 03.01.25 в 11:34

На разходка из дигиталния близнак на базиликата "Св. Петър"

" Базиликата е като звездното небе в лятна нощ : оставате пленени от нейния блясък и великолепие. Рискува обаче да бъде ням свидетел на "безкрайната красота", ако интелектът не е обогатен със знания, а поривът на сърцето не е подхранен от духовен опит ", казва кардинал Мауро Гамбети , архиерей на базиликата и викарий на папата за..

публикувано на 02.01.25 в 13:38

За шоколада - с любов...

Ник Борисов се занимава с шоколатиерство от 12-годишен. Сега е на 14. Натрупал е вече почти тригодишен опит в изработването на шоколадови скулптури. Всичко, което знае за шоколада, дължи на шеф Ради Стамболов . От него е научил най-напред как да прави шоколадови бонбони. В момента учи графичен дизайн и смята, че това ще му помогне в..

публикувано на 02.01.25 в 11:05