Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия ще продължи да работи в тясно сътрудничество и с новия парламент, и с новото правителство

Германският посланик Кристоф Айххорн пред БНР за свободата, изборите и независимите медии

Промените в Закона за радиото и телевизията са много добра основа за управлението на БНР и на БНТ

Кристоф Айххорн
Снимка: Ани Петрова

"Има една стара германска традиция, че срещите в сряда са един вид на хора, които има какво да си кажат и се харесват, имат възможност да дискутират по актуални въпроси, затова много се радвам, че днес, в сряда, съм в това студио". Това каза пред БНР негово превъзходителство Кристоф Айххорн, посланик на Германия в България. Той е и тясно свързан с радиото, журналист, модератор и репортер в Радио ARD, следвал е история, публично право, европейско право, международно право и политология. Дипломацията го отвежда от Москва през Вашингтон до София.

Тема на разговора е как упражняваме свободата и дали се възползваме от нея, за изборите и за независимите медии.

"Сряда е добър ден да се говори за свобода, защото свободата е важна тема и така разговорът може да продължи до следващата сряда. Ще ви разкажа една лична история - бях на 16 и произхождам от Западна Германия, бяхме на гости в ГДР, там се запознах с 16-годишно момиче и тя сподели, че не може да пътува, където поиска, че трябва да чака да стане на 60 години, за да може да пътува. Тогава разбрах какво значи наистина свободата". 

В предаването "Хоризонт до обед" той сподели още:

"Бранденбургската врата е символ на загубената и отново намерената свобода. Тя е символ и за германците, и за цяла Европа. Когато светът се отвори, всички имахме големи надежди за бъдещето и разбрахме, че е изключително важно да запазим тази свобода, това основно чувство, което ни събира всички нас в Европа".

По повод отношенията между България и Македония, страни, които не се сближават, а дори се отдалечават, германският посланик коментира:

"Като член на европейското семейство, а това са както българите, така и германците, ако погледнем ситуацията на Балканите, на мен ми се появява една лична история отново - баща ми произхождаше от една полска в момента територия, а майка ми - от една част на Германия, която сега е част от Русия. Искам да кажа, че всички ние имаме трески за дялане. Възприех едно много важно чувство от родителите си - доникъде няма да стигнем, ако се опитваме непрекъснато да връщаме времето назад - трябва да научим своите уроци, но трябва да живеем живота си напред - за всички около нас европейски страни. Да преодолеем емоциите и да вървим всички в една посока, за да имаме едно добро бъдеще. Зная, че много българи мислят като мен". 

Във връзка с предстоящите избори германският посланик заяви:

"Всеки дипломат трябва да работи с всяко правителство и с всички политически сили, в страната, в която работи и живее. Като член на ЕС България ни е близък партньор и Германия ще продължи да работи също в толкова тясно сътрудничество както с новия парламент, така и с новото правителство, както и досега. Българските граждани избират бъдещите управници. Политическото бъдеще на България се решава от българитеПартиите също очакват един по-силен парламент с доверие на обществото към него". 

Посланик Кристоф Айххорн посочи още, че върховенството на закона е от централно значение за доверието на гражданите, за чуждестранните инвеститори, за развитието на страната изобщо


Във връзка с независимостта на медиите в България и във връзка с промените в Закона за радиото и телевизията, според които се предвижда нов принцип на финансиране за БНР и за БНТ - не както досега на час програма, а според нетните разходи, посланикът на Германия заяви:

"Като бивш радио журналист и приятел на България бих казал, че се зарадвах, че българският парламент и правителство се обърнаха към нас за експертна помощ. Американски колеги също консултираха промените в закона. Всеки може да види тези мнения в интернет. Но едно нещо е много важно - нашата роля беше да предоставим експерти, а не да напишем българския закон. Очаква се промените да се приемат преди изборите. Според мен това ще бъде една много добра основа за управлението както на БНР, така и на БНТ, за стабилно и дългосрочно финансиране, една много добра основа за независимостта на тези две медии и изключително важен сигнал за медийната свобода".

Интервюто с посланик Кристоф Айххорн можете да чуете звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Емил Пеняшки

Емил Пеняшки: Животът не е в крайности

"Казвам се Емил Пеняшки и съм на много години вече", казва актьорът, който преди 40 години става част от врачанския театър. "Аз се опитвам да не съм постоянно в роля. Надявам се като изляза от сцената да не съм в роля. Опитвам се да съм си аз." За него най-важното е семейството и децата. След това са мечтите. Съпругата му Капка Пеняшка също е..

публикувано на 30.06.24 в 07:39
Мартен Калеев - писател

Мартен Калеев: Мисията на човека е да инвестира в човечност

Писател, учител, журналист, общественик - такъв е Мартен Калеев. Литературата го среща с добрите хора, с благородни намерения и с горещи сърца. Най-голямото качество на човека е да премълчава, казва авторът на "Всичко и нищо", "Тъгата идва привечер", "Очите на жаждата". Когато даваш, получаваш повече, убеден е Калеев. "Най-голямата..

публикувано на 23.06.24 в 08:00
Хавиер Милей

Неподражаемият Хавиер Милей - колко ще е търпелива Аржентина към ексцентричния си лидер?

Хавиер Милей, на 53 години, икономист, от половин година президент на Аржентина. Към тази кратка визитна картичка трябва да допълним: аржентинският президент е явление в политиката , към чието управление има поне две и то напълно противоположни гледни точки. Сам той се описва като анархокапиталист и либертарианец . Открито заявява, че ще руши..

публикувано на 22.06.24 в 13:10
Национална Асоциация на Доброволците в Република България - НАДРБ

Ясен Цветков: Имаме огромна нужда от промяна, от реформа, от подобряване на сектора за реакции при кризи

Представете си стихията на природните бедствия – земетресения, наводнения, пожари... Представете си хаоса и отчаянието, когато светът около нас се руши. В тези мрачни часове, когато надеждата изглежда като далечен мираж, се появяват те - смелите доброволци със своята решителност и човечност.  Те са там, където най-много са нужни, готови..

публикувано на 19.06.24 в 09:26
Ирен Кривошиева

Ирен Кривошиева: Мястото на паметник на Стефан Данаилов е в градинката пред Народния театър "Иван Вазов"

"След кончината на Стефан Данаилов, който е баща на моя син, имах едни личен момент, в който исках да направя нещо, но извън този личен момент, идеята ми да има паметник на Стефан е свързана с това, че в неговата фигура ние можем да намерим палитра от изкуство, политика, десетки роли в киното и в театъра , той беше част от Народното събрание,..

публикувано на 18.06.24 в 10:38

Нетипичните личности в следващия Европейски парламент

Вниманието след изборите за Европейски парламент беше насочено основно към новото разпределение на силите и до каква степен се очаква завой „надясно“. Но част от новите представители в законодателния орган на Европейския съюз с различни политически окраски заслужават специално внимание заради антисистемните си виждания, прямите си изказвания и..

публикувано на 15.06.24 в 14:00
Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова: Промени не могат да станат, ако хората не гласуват, това е демокрацията

Промени не могат да станат, ако хората не гласуват . Това е демокрацията, която имаме в България.  Това каза в предаването "Хоризонт за вас" Антонина Дуриданова, която живее в САЩ, но всяка година се завръща в България. "Съветвам всички да гласуват. Да изберат платформата, която е най-добра за икономиката на страната", добави тя. Антония..

публикувано на 07.06.24 в 15:11