Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои връчването на Малката Нобелова награда

Международен ден на детската книга

Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова

| обновено на 02.04.21 в 14:33
Снимка: архив

Международният ден на детската книга отбелязваме на днешния втори април. Празникът се почита в цял свят повече от 50 години. 

Втори април е рожденият ден на Ханс Кристиан Андерсен и през 1967 година е обявен за Международен ден на детската книга. Оттогава е и традицията всяка година различна страна да е домакин на отбелязването на празника, като предлага и темата.

Тази година това са САЩ, а посланието е „Музиката на думите”.

Инициативата е на Международния съвет за детската книга - неправителствена организация със секции в 70 държави, създадена през 1953 година в Цюрих. Три години по-късно е учредено отличие на името на Андерсен, наричано „Малката Нобелова награда“.

Носители през годините са били Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари. Тази година сред номинираните е българската писателка Юлия Спиридонова.

Юлия Спиридонова-Юлка

Столична библиотека и театър „Възраждане“ ще отбележат днес заедно Деня на детската книга с постановката „Трите прасенца“, маратон на четенето и литературни викторини с награди. В празничната програма, която започва в 11 ще има срещи с детски писатели, а шведското посолство ще подари на децата новото издание на “Пипи Дългото чорапче“.

„Косе Босе“ от Ран Босилек, „Майчина сълза“ на Ангел Каралийчев, „Врана и Лисица“ от Елин Пелин са едни от любимите детски книжки.

Теа обича мама да й чете преди да заспи и е научила приказката за „Косе Босе“ наизуст.

Никол вече чете сама. Тя е в първи клас и любимата й книжка е „Маша и Мечока“.

Виктор обича сам да си чете книжките:

„По-добре аз да си чета, защото си го представям. Нищо, че има илюстрации, просто си представям частите, в които няма илюстрации и предпочитам аз да си чета.“

Сияна харесва „Малкият Никола пътува“:

„Защото е много интересна и е за дете, което много добре се справя с живота. Понякога е по-яко и ти да си четеш“.



Вая е на 4-тири и още не може да чете, затова кара по-големите да й четат приказки. Хриси рисува и пее хубаво, но пише и приказки:

„Книга човек е хубаво да чете, защото така и си почиваш и се забавляваш, можеш да се пренесеш в съвсем различен свят.“

Малкият Стефан харесва зайчето Феликс, което пътува с летящ куфар и праща писма на Софи:

„Сега баба искам да ми прочете „Жар птица“.

Още приказни герои можете да намерите в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борислава Борисова

Борислава Борисова: Детската книга е изкуство

Книгата може да бъде  полезен спътник в живота на всеки родител и всяко дете. В това е убедена издателката на детски книги Борислава Борисова от  издателство „Таймлайнс“ . „И нвестираното“ време с децата и книгиге се отблагодарява в бъдеще,..

публикувано на 02.04.21 в 13:27
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЮЗУ няма да отвори врати на 20 май

Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест в София на 20 май повечето държавни университети утре няма да отворят врати. Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград...

публикувано на 19.05.24 в 16:14

Епископите Арсений и Герасим са двамата кандидати за Сливенски митрополит

В Сливенска епархия отново избират митрополит след касирането на изборите през февруари.   Знеполският епископ Арсений и Мелнишкият епископ Герасим са двамата кандидати, посочени днес от 42 епархийски избиратели. Ако изборът на двамата не бъде обжалван в..

публикувано на 19.05.24 в 15:04

"Скорост на високи токчета" в Кюстендил

15 дамски екипажа участваха в атрактивното автомобилно шоу "Скорост на високи токчета“ на централния площад "Велбъжд", а домакин бе Община-Кююстендил. Състезанието мина при голям интерес въпреки лошото време, а участничките отправиха послания за..

публикувано на 19.05.24 в 14:55

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ,..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се..

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица,..

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в..

публикувано на 19.05.24 в 13:28