Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти предупреждават:

Престоят на най-малките пред електронни устройства забавя психичното им развитие

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Специалисти призовават за национална информационна кампания, свързана с престоя на най-малките деца пред електронни устройства.

Излагането на влиянието но електронни устройства крие рискове за изоставане в психичното развитие на децата, смятат те. 

Отправено е отворено писмо до министерствата на здравеопазването и образованието, до Държавната агенция за закрила на детето и медиите.

Според психолога Борис Савов, който има практика в Бургас, става дума за сериозен като мащаби и степен проблем. В интервю за предаването „Хоризонт до обед“ той сподели, че с негов колега логопед наблюдават един и същи модел – изоставане на детето в първата годинка при нормални раждане и бременност и нормално първоначално развитие.

„Тогава родители забелязват, че нещо не е наред, че не се развива речта и много други неща, свързани с това. Отпадат достижения на тази възраст като лепетна реч, двусрични думички, очен контакт и други. Всичко това съвпада с излагането на детето в тази възраст – от 0 до първата година или след това, на екранно влияние.“

Често родителите се подлъгват, че това е развиващо, че учат език, форми и други неща, но не са наясно с рисковете, смята Савов. Сред някои от тях той открои превъзбуда, проблеми със съня и концентрацията, развиване на зависимост.

Борис Савов цитира практиката на Франция, която от 2008 г. е забранила таргетно ориентирани програми за най-малките деца – от 0 до 3 години, въз основа на определени изследвания, включително за развиване на зависимост.

Нашият апел е за национална кампания за информиране на населението за рисковете от това екранно излагане на децата, заяви Борис Савов пред БНР. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Недостиг на водни спасители въпреки по-високото заплащане

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава . Това обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров. Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.  След разговори между концесионери и..

публикувано на 17.06.24 в 06:42

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00