Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът дава втори шанс на момичетата, които са направили грешка

Ментори помагат на момичетата във Възпитателно училище - интернат в Подем

Нина Атанасова: Децата успяха да намерят своята идея как да продължат от тук нататък с мечтите

| обновено на 23.05.21 в 20:24
Снимката е илюстративна
Снимка: Фейсбук - Даниела Димитрова

Във Възпитателно училище - интернат „Христо Ботев“ в село Подем ще отбележат 24 май с различни прояви. Тук са настанени 20 момичета, които учат и в последните две години се радват на вниманието на своите ментори. Това са хора с различни професии, включили се в проекта „Менторство за приобщаване“ със своите умения и знания. Обединява ги желанието да помагат доброволно. Всеки може да сгреши, но е важно да го осъзнае и да продължи напред, оставяйки зад гърба си лошите моменти.

"Бях в такава среда паднала, че имах нужда да избягам от нея и като дойдох в Подем бях спокойна и това ме направи щастлива. Има хора, които се интересуват за нас дали сме добре, идват, занимават ни с най-различни неща и всички момичета се чувстваме прекрасно. Ходихме на почивка в Априлци. Там условията бяха прекрасни, плувахме в басейн, ходихме на водопада "Пръскалото", имахме урок, за да разберем колко са вредни наркотиците и след това всички момичета получихме подаръци", каза за БНР 17-годишната Ема от Казанлък, която е във възпитателното училище и мечтае да стане певица и управител на дискотека.

Проектът "Менторство за приобщаване“ е по-различен от всеки друг, защото изисква особена чувствителност и готовност да помогнеш на момичетата, които са направили грешка в своя живот.

"Мисията на ментора е да даде шанс на всяко едно от тях да развие дарба, талант, да се занимава с извънучилищни дейности по начин, по който един професионалист може да го поведе. Да му създаде условия да има своята семейна ваканция, да го придружи на театралното представление или на кинопрожекция, преди всичко момичето да види позитивни модели, които до този момент не е виждало", каза в предаването "Рано в неделя" психологът Даниела Димитрова.

Търсена е промяната за всяко едно от децата, за да намери своето поприще, изява, допълни инженер Нина Атанасова, директор на училището.

"Благодарение на този проект децата успяха да намерят своята идея как да продължат от тук нататък с мечтите".

Менторите, които в последните месеци са до момичетата, имат различни професии.

"Всяка година в селото идват доброволци от града, които живеят заедно с нас, с бабите и дядовците, които страшно много ни дават като отношение, внимание, любов. И тази натрупана любов през годините аз си казах - ето тук мога да я дам. Опитвам се да ги успокоявам, че всеки ден ние грешим, не само те. Важно е да си вземем поуката", допълни Анелия Спасова, секретар на читалището в село Вадим.

Целият репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02