Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат блясъка на един от средновековните замъци в Родопите

Амбицията е някой ден крепостта Вишеград да бъде осветена като Царевец

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Археолози връщат блясъка на един от най-атрактивните средновековни замъци в Родопите. Те започнаха проучване на останките на крепостта Вишеград край Кърджали, която е оставила своя отпечатък в хода на европейската история. За разгадаване на тайните на археологическия  обект са отпуснати 100 000 лева. Амбицията на учените е след края на проучването замъкът Вишеград да бъде експониран в цялото му достолепие и да бъде художествено осветен, подобно на Царевец. 

Останките на Вишеград се издигат над язовир „Студен кладенец“, близо до Кърджали. Преди векове на това място е кипял живот – хората са обработвали земите си край река Арда, а високо над тях се е издигал внушителен замък. Хронистите го описват като изключително красив и блестящ. Сведения за това са останали от Жофроа дьо ла Вилардуен – летописец на Четвъртия кръстоносен поход. Той описва как през 1206 година в долината на Арда идва армията на Хенри, регент на Латинската империя.

„Ние като археолози сме открили твърде много за тази прекрасна долина, в която днес се намира Кърджали – с крепости като Монек отсреща, военната крепост, най-голямата крепост в Източните Родопи, с манастира „Св. Йоан Предтеча“ и още много други неща, за някои от които знаем много откъслечни сведения“, разказва пред БНР археологът проф. Николай Овчаров, като уточнява, че не става дума само за Средновековието.

„Връщайки се назад във времето, ще стигнем до неолита - долината е кипяла от живот във всички исторически епохи.“

Днес стените на средновековния замък достигат на места 10 метра. Вишеград е сред шестте обекта, определени като приоритетни за проучване.

Разкопките вече започнаха с участието на 25 работници. Най-напред са били премахнати бетоновите основи на три стълба за високо напрежение, захранвали бившия металургичен завод на отсрещния бряг на язовира. Сега предстои мащабното проучване. Какво очакват археолозите?

„Според нашата догадка този замък, това е била резиденцията на управителите на Ахридос, още във византийско, по-късно в българско време“, пояснява Овчаров.

Дори след всички посегателства, крепостта остава сред най-добре запазените.

„Ще имаме много добре изчистена крепост. Колко културен пласт е останал, не мога да кажа след всички тези намеси, но зидовете ще бъдат разчистени. При всяко положение става дума вече за класически замък, в който се е живеело. Не военните крепости от 13-14 век…“  

До крепостта Вишеград има достъп с лека кола. Това я прави атрактивна точка в културно-историческата мозайка на Кърджали.

4 километра сме по права линия от центъра на Кърджали тук, с много красива гледка отвсякъде. Някога, хайде да помечтаем малко, ако се вдигнат стените, като ги разкопаем, ще може да бъде осветен и ще се вижда от Кърджали. Като Царевец както се вижда, така ще се вижда Вишеград от Кърджали“, изтъква Николай Овчаров.

Проучването на Вишеград ще продължи до началото на юли. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В село Радуй политик не стъпва, гласуват "за по-малкото зло"

В пернишкото село Радуй депутат или кандидат за депутат не е стъпвал от години . Нито един от стотиците претенденти да коват законите на страната не е дошъл в селото, за да види как живеят хората тук. "Няма ги. Никой няма тук. Нито преди избори, нито след избори . Политиците гледат собствения си интерес." А проблемите не са малко. Те..

публикувано на 27.10.24 в 12:21

Бяла Слатина за вота: "Загубили сме интерес, защото сме много "добре"

Изсечен от камък бюст на Цола Драгойчева на площада , носещ нейното име, в родната й Бяла Слатина, се взира в градския център, наскоро ремонтиран с евросредства. Какви са настроенията преди поредния предсрочен вот: " Загубили сме интереса вече. Защото сме много "добре" . Какво ни е? Безпаричие." "Млади хора – всичко отишло по чужбина...

публикувано на 27.10.24 в 09:34
Димитър Пишев

Актьорът Димитър Пишев: Ние сме кукли в ръцете на недобронамерени кукловоди

"В кукления театър куклите оживяват. Как оживяват? Чрез кукловодите." Това казва пред БНР Димитър Пишев, професионален куклен актьор и кукловод от Русе.  " Искаме или не, ние сме кукли , но за съжаление, в ръцете на недобронамерени кукловоди." Пишев изтъква, че в кукления театър е необходимо взаимно уважение и обич между куклата и..

публикувано на 27.10.24 в 09:13
Сузан Генова и Лидия Витанова (от ляво на дясно)

Лидия и Сузан - две майки за повече грижа за децата с редки и злокачествени заболявания

Срещнаме ви с две жени, докоснати по най-силния начин от болката. Те са майки, чули за децата си диагнози на нелечими заболявания . Емоционално са преминали през целия спектър на болката, а физически са направили всичко възможно да се справят с последствията от нея. Оцеляли са в болката.  Може би са я приели, може би са я разбрали и затова..

публикувано на 23.10.24 в 12:11
 Отец Стилиян Табаков

Отец Стилиян Табаков и отец Алеко за поклонническите центрове у нас

Две са точките за поклоннически туризъм в този район на Североизточна България - Ивановските скални църкви и Басарбовският манастир "Свети Димитър Басарбовски". Ивановските скални църкви са част от голяма лавра от манастир с 15 храма. Не всички са изследвани, но тези, които са видими са защитени от ЮНЕСКО. Ивановските скални църкви..

публикувано на 21.10.24 в 15:00
Ангел Ангелов

Ангел Ангелов за добрата прическа от България до Щатите

В 57-ми епизод на рубриката "Америка - илюзии и реалности" гост е фризьорът Ангел Ангелов , който от 11 години живее и работи в Америка. В древен Рим прическата показвала богатството и мястото на хората в обществото . Сложните прически били за богатите, а естествените  и семплите  - за бедните. Казват, че фризьорската професия  води началото..

публикувано на 21.10.24 в 13:00
Елена Петкова

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе

20 години от създаването си отпразнува сдружение "Еквилибриум" в Русе. Екипът предоставя социални услуги и е в основата на усилията за деинституционализация на децата в България. Малко известен факт е, че след случая "Могилино", разкрит от британската телевизия ВВС, точно тези хора поеха грижата за децата от този социален дом. Една от най-големите..

публикувано на 20.10.24 в 08:01