Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Сапатупов: Почти 90 на сто от учениците са присъствали в онлайн часовете

По време на онлайн обучението ни затрупваха с излишни неща, които не можехме да обсъдим с никого, разказа абитуриентът

Снимка: Веселина Киричева

„Разпращах по мрежата запитванията за учене в дистанционна среда. Започна през март- април миналата година, след като излезе заповедта на министъра на здравеопазването за съкращаването на пролетната ваканция", посочи пред БНР Константин Сапатупов, абитуриент от 91-ва НЕГ "Проф. Константин Гълъбов". Той провежда своеобразно проучване за онлайн обучението сред 3268 ученици и от цялата страна.

Данните сочат, че почти 63 на сто от учениците са се чувствали задължени да присъстват в часовете при дистанционното обучение, а 25 процента са отбелязали, че се чувстват задължени да присъстват само в часовете, на които държат, което означава, че почти 90 на сто от учащите се са присъствали в крайна сметка в онлайн часовете, поясни за БНР Константин Сапатупов.

„60 на сто от запитаните посочват, че имат чувството, че са учили повече от преди, защото се пращаха повече домашни, за да се отчита дейност. Домашни, които бяха по спорт, по информационни технологии, което го няма иначе в нормалните часове. Това беше огромно натоварване пред компютрите, получавали сме домашни и след часовете, имаме много такива оплаквания от съученици, че се пращат домашни, без да има указания как да се направи, което е знаково да не набеждаваме учениците, че са били мързеливи“, каза още Сапатупов.

„Имаше и едни 5 на сто ученици, които казваха, че са по пет – шест души в часа, госпожата си пили ноктите, а ние си ядем баници. Така че, в този период се правеха и излишни неща, затрупваха ни с документи, които с никой не може да обсъдим, което изнерви учениците", каза още Константин Сапатупов.

По думите му много важна е била комуникацията между учител и ученик, а не да се фокусира обществото единствено върху техническите средства.

"А никой в тази система не се е опитал да промени образователна среда, подтискаща е атмосферата в българските училища в днешно време и никой не прави опит да промени това, нашата образователна система се е провалила в това, да ни привлече вниманието", смята още абсолвентът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00