С изпълнения на детския танцов ансамбъл „Кацандонис“ от Карлово и на "101 каба гайди" беше сложено началото на националния събор на овцевъдите:
„Константин Анастасов съм, традициите ги пазим като спазваме всичко, да танцуваме добре, да няма грешки и да печелим всяка година“.

За първи път на събора на овцевъдите е обособена етно зона „Чифликъ“, където се пресъздава селският двор от миналия век. Българските традиции пазят и показват Хотнишките баби:
„Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме. Трудно е, младите много не им допада“.
„Чепкаме, предем, месим, всичко можем. И овце има в нашето село, има от къде да се вземе вълна“.
„Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става“.
Душата и сърцето си дават бабите от Югозападна България, които представят характерни регионални ястия в кулинарната зона „В търсене на изгубения вкус“:
„Баба Дешка от Разложко съм. Представяме най-вкусните и най-обичаните ястия - пататници, клинове, баници, чевермета. Много често казвам - ние сме пазители, но, ако няма ценители, няма как да се случват нещата. България ще я бъде, няма да се затрием. Ние като народ сме кощав (костелив) народ и ще ни бъде“.
От 25 години Мина Варджиева се занимава с животновъдство и производство на сирене и кашкавал по старинни рецепти. На събора майсторката демонстрира как се произвежда парен кашкавал от овче мляко:
„За да стане това нещо, се изисква съчетание на мляко, което както някога е било, пасищно животновъдство и на умения и знания, които се загубват с хората. Имат желание младите да се учат, но тези умения се създават в ранна детска възраст, да разбираш животните, да познаваш животновъдството, да познаваш самото мляко. Ще направим един ръчен кашкавал от овче мляко. От 6 литра мляко се получава един килограм кашкавал. Кашкавалът трябва да зрее минимум 60 дни, да формира вкус и аромат. Тежка технология е ръчният кашкавал, всичко се прави на ръка, от вкарването на млякото до месенето на ръка“.
До майсторката на парен кашкавал е всепризнатият родопски майстор на сирене Салих Паша от смолянското село Бориково, запазил вековната традиция на производството на бито сирене, но споделя, че на душата му е болно, заради обезлюдяването на селата:
„Нещата как да се случват, те изгониха хората от селата, няма кой, нямаш пазар за продукцията и отиваш „на кино“. Иначе това е традиция, която векове наред са я спазвали нашите предци. Преди се е правило в Балкана, до овцете, не тука на събора. Където са овцете, там е и мандрата. Задължително трябва да има вода. Доиш и директно започваш да работиш. Мяховото сирене специално няма термична обработка и не се използва химия. Тук е вълнен парцал и коприва. С копривата се мият съдовете, тя обира мазнината и край. Аз правя брънза и бито сирене. На битото сирене ми викат мяхово“.
На фермерския пазар на събора производители на сирене и кашкавал от малки мандри предлагат продукцията си, която е на цени от 15 до над 30 лева за килограм. Йордан Димитров от град Твърдица е затворил преди няколко години цикъла и към стадото, което отглежда от 15 години, е направил мини мандра, в която преработва млякото от неговите близо 400 овце:
„Пазарът е малко труден, защото самата продукция е по-скъпа. Има много по-евтини сирена и кашкавали, продукти, които не са от мляко и имитациите, големите мандри, които работят и със сухи млека и с палмови масла. Цената там е по-ниска. Ние сме бутиково производство. Произвеждаме по един-два тона сирене на година, няма как да го продадем на по-ниска цена“.

А какво е стадо без хлопки. Майстор Пейо Стефанов от Панагюрище предлага чановете си на овцевъдите:
„Преди години се беше загубило животновъдството, но сега с тези събори и субсидии се развива животновъдството. Чановете се отливат и в зависимост от големината звънят различно. Те са с цел да се намери стадото в гората и да гони дивите животни“.
Както всяка година и сега на Националния събор на овцевъдите най-атрактивни бяха състезанията по ръчно доене и стрижба на овцете. Над 2000 бяха участниците в надпяванията, а повече от 50 фолклорни формации участваха в надиграването.
Съборът се организира от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието, горите и храните и подкрепата на общините Лясковец, Горна Оряховица и Велико Търново.
Българското национално радио бе медиен партньор на събора.
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Онкоболните пациенти трябва да изключат от менюто си само преработените меса, като колбаси, както и пържени и панирани храни . Всичко останало, което съдържа въглехидрати, белтъчини и мазнини, е нужно на техния организъм, за да се бори със заболяването. Тези препоръки бяха отправени от медицински специалисти по време на дискусия, организирана..
Без отопление и с ограничен бюджет – така посреща зимата Общинското спортно училище "Дръстър“ в Силистра . Повреденият котел не подлежи на ремонт, а средствата за нов липсват. Въпреки това ръководството не стои със скръстени ръце, успяло е да договори с местна фирма доставка на нов котел при разсрочено плащане, но парите пак не стигат...
Фотографската изложба "Берлин 2579“ на Калоян Тодоров може да бъде видяна до края на ноември в Галерия "Алма Матер“. Това е визуален разговор между технологичния оптимизъм на Международния конгресен център и днешния Берлин – град, в който свободата на духа е начин на живот. "Изложбата не е инициирана от Културния център. Тя е е по..
"1,9 милиона души в България са без достъп до аптеки" . Това отбеляза пред БНР Петя Георгиева от Института за пазарна икономика, експерт по социални политики и публични финанси и автор на анализи за ефективността на публичните разходи: "Такива са данните. Такива са фактите. Нас също много ни изуми това число. Трябва да имате предвид, че в..
“Пропастта между поколенията: как строим мостове между тях” е най-новата книга на Любомир Гетов. "Книгата ми се опитва да създаде поколенческа емпатия в представите на всяко едно поколение" . Това сподели пред БНР авторът на книгата. "Всъщност след Ковид хората започнаха да живеят всеки, който както иска, да комуникират, както искат,..
"Президентът Румен Радев се позовава на предложения, приет и написан от "Демократична България" през 2023 година Закон за особения управител" .Това заяви пред БНР Ивайло Мирчев , съпредседател на "Да България" и депутат от ПП-ДБ: "От първия ден на кризата с "Лукойл" ние искахме да влезе особен управител . Не е ясно защо управляващите не..
"Закон за браншовите организации ще има, независимо от това дали браншовите организации ще го харесат или не" . Това каза пред журналисти министърът на земеделието Георги Тахов, след церемонията по връчването на наградите "Агробизнесмен на годината". Дали започналите срещи по темата ще сложат край на дългите и безплодни дискусии около..
Има начин да се осигури по-добро качество на услугите в здравеопазването, но за съжаление не се води този разговор . Лекарите, хората, и..
Не е балансиращ проектът за бюджет за 2026 г., а е същият като тази година - лош. Сходството е, че са нереалистични в приходната си част , каза в..
Очаквам да получим 6-месечно отлагане на санкциите срещу "Лукойл", но това не означава, че трябва да бъдем спокойни, а да се подготвим добре. Това каза..