По думите му литературните спорове не трябва да бъдат модели за кулинарни конфликти:
"Последните години се наблюдава тази положителна тенденция специално при храненето, че човек се замисля вече какво поглъща и как му се отразява. Човек не мисли само за нахранването. По същия начин и при литературата повечето читатели излизат от тази всеядност и всеки намира своето специфично място и вкус и така се обособява цялостната тенденция на покачване на нивото и в литературата, и в кулинарното изкуство", допълни в предаването "Рано в неделя" Христов.
Според него всяка епоха има специфични храни:
"Докато в Средновековието храната е била първобитно сготвена, този минимализъм го наблюдаваме като тенденция и в съвременната кухня - колкото по-малко подправки, толкова по-изчистен е вкуса, натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата. Затова тази изчистеност на кухните и литературата ни навява на мисълта, че съвременният човек е преял от многотия и читателят иска малко да си отдъхне, изчиствайки сетивата си, наблягайки на по-природни продукти и по-проста кухня.
Владислав Христов пише хайку:
"Аз не мисля, че красотата на литературата е изгубена. Все още има много сочни текстове и вкусни по своя образ, но тази наша съвременност ни накара да започнем да я забравяме. Добрата храна ни връща рецепторите за живота като цяло. Литературата не е отделена от живота като сфера и когато ние имаме тези възпитани рецептори за хубавите неща няма начин да не оценяваме и високите образци в изкуството".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..
2025-а година е определена като най-успешната след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..
"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..
За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..
Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка. Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..
Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..
Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..