Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Владислав Христов:

Натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата

Владислав Христов
Снимка: личен архив

"Храната е част от основните стимули за творчество и си мисля, че когато храната не се приема само като обект за наяждане тя влиза в сферата на изкуството", каза за БНР Владислав Христов, той е журналист, поет и фотограф. Автор е на рубриката "Големите творци и храната" в списание "Бакхус".

По думите му литературните спорове не трябва да бъдат модели за кулинарни конфликти:

"Последните години се наблюдава тази положителна тенденция специално при храненето, че човек се замисля вече какво поглъща и как му се отразява. Човек не мисли само за нахранването. По същия начин и при литературата повечето читатели излизат от тази всеядност и всеки намира своето специфично място и вкус и така се обособява цялостната тенденция на покачване на нивото и в литературата, и в кулинарното изкуство", допълни в предаването "Рано в неделя" Христов.

Според него всяка епоха има специфични храни:

"Докато в Средновековието храната е била първобитно сготвена, този минимализъм го наблюдаваме като тенденция и в съвременната кухня - колкото по-малко подправки, толкова по-изчистен е вкуса, натрупването на многословия в литературата и в кулинарията води до блокиране на сетивата. Затова тази изчистеност на кухните и литературата ни навява на мисълта, че съвременният човек е преял от многотия и читателят иска малко да си отдъхне, изчиствайки сетивата си, наблягайки на по-природни продукти и по-проста кухня.

Владислав Христов пише хайку:

"Аз не мисля, че красотата на литературата е изгубена. Все още има много сочни текстове и вкусни по своя образ, но тази наша съвременност ни накара да започнем да я забравяме. Добрата храна ни връща рецепторите за живота като цяло. Литературата не е отделена от живота като сфера и когато ние имаме тези възпитани рецептори за хубавите неща няма начин да не оценяваме и високите образци в изкуството".

Повече можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45