Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон: 7 цивилни са загинали в хаоса около летището в Кабул

Хора около международното летище на Кабул.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Седем цивилни граждани са загинали в хаоса около летището в Кабул, съобщи британското министерство на отбраната.

Американските военни, които контролират летището, се опитват да се справят с огромния брой хора, които се опитват да се качат на евакуационните полети.

Според очевидци талибаните са наложили относителен ред в района на летището и със стрелби във въздуха се опитват да накарат хората да се подредят на опашки извън терминала.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс смята, че никой от съюзниците в Афганистан няма да успее да евакуира всички свои граждани и афганистански сътрудници до края на месеца, когато Съединените щати трябва окончателно да се изтеглят от страната.

„Може би американците ще останат по-дълго“, допълни Уолъс.

Тази вечер се очаква изявление на президента Джо Байдън за хода на евакуацията.

Белият дом е уведомил американски превозвачи, че на гражданската авиация може да бъде наредено да се включи в транспортирането на хора, които са били евакуирани от Афганистан. Гражданските самолети няма да кацат в Кабул, а ще взимат пътници от военновъздушни бази в Близкия изток и Германия.

САЩ позволиха на гражданската авиация да транспортира евакуирани от Афганистан

Снощи стана ясно, че още петима български граждани са били евакуирани от Кабул с румънски военни самолети. Сънародниците ни вече са в България.

Министър Светлан Стоев е разговарял с румънския си колега Богдан Ауреску

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц е категоричен, че страната му няма да приеме „нито един афганистански бежанец повече“.

„У нас живеят над 40 хиляди афганистанци, които трудно се интегрират“, обясни Курц в телевизионно интервю.

Австрия отказва доброволен прием на хора от Афганистан

Социологическо изследване показва, че повече от половината афганистански мигранти в Австрия са готови да защитят религията си със сила.

В интервю за Франс прес говорител на съпротивителното движение срещу талибаните в Афганистан е заявил, че бившите правителствени сили се подготвят за „дългосрочен конфликт“, но не се отказват от преговори с талибаните.

Те са се укрепили в долината Панджшир, на 150 километра североизточно от Кабул, където се намират вицепрезидентът Амрула Салех и министърът на отбраната Бисмила Мохамади.

Към долината са се отправили хиляди афганистанци, които се чувстват застрашени в завзетите от талибаните провинции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж уби жена и се хвърли от висок етаж в Бургас

Тежко престъпление е извършено в Бургас.  Мъж е убил жена близо до църквата в парка "Изгрев" пред очите на 4-годишната им дъщеря. След убийството мъжът се е хвърлил от висок етаж на блок №10 в комплекса "Славейков". Очаквайте подробности.  

публикувано на 20.06.24 в 21:11

Обходни маршрути заради строителството на първокласния път Мездра – Ботевград

Заради завършване на строителството на шосето от Мездра до пътния възел Новачане до Ботевград от понеделник ще бъде спряно движението между Мездра, Лютидол и пътния възел "Новачене". Тежкотоварни камиони ще минават през прохода Петрохан през деня и през нощта освен в тричасови пикови интервали на трафика сутрин и вечер. Служебният министър на..

публикувано на 20.06.24 в 21:00

Кристалина Георгиева разговаря със служебния вицепремиер Людмила Петкова в Люксембург

Членството на България в еврозоната е фактор за защита на паричната политика, подкрепа на българската икономика и увеличаване на чуждестранните инвестиции.  Това е заявила Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, на среща със служебния вицепремиер Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите. Георгиева и..

публикувано на 20.06.24 в 20:34

ЦИК публикува публичните криптографски ключове за гласуване в новите и частични местни избори

Централната избирателна комисия публикува на интернет страницата си публичните криптографски ключове за машинното гласуване в насрочените за 23 юни нови и частични местни избори. В неделя отново ще се избират общинските съветници в Хасково, тези в община Борован, както и кмет на община Панагюрище и 7 кметове на кметства.   Насрочените частични избори..

публикувано на 20.06.24 в 19:34
Служебният министър-председател Димитър Главчев

Главчев пита НС кой ще представлява България на срещата на НАТО

Служебният премиер Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Народното събрание Рая Назарян и парламентарните групи в 50-ия парламент с искане да се реши кой ще представлява България на срещата на върха на НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. В периода от 9 до 11 юли във Вашингтон ще се състои срещата на върха на НАТО...

публикувано на 20.06.24 в 19:18

Българската общност в Браила пази езика и духа на предците си

Неведнъж сме казвали, че Дунава е реката, която свързва хората, която е символ на свобода, на култура, на идеи, на революции. Сигурно помните хидрологическия бюлетин, който се излъчваше по радиото всеки ден след новините в 15 ч. Само изброяването на градовете, където се следи водното ниво, бе своеобразно въображаемо пътуване по цяла Европа чак..

публикувано на 20.06.24 в 19:14
Владимир Путин

Русия обмисля възможностите за промени в своята ядрена доктрина

Русия обмисля възможностите за промени в своята ядрена доктрина, е заявил президентът Владимир Путин, цитиран от агенция "Новости". Той е допълнил обаче, че засега на страната му не e била необходима възможност за нанасяне на превантивен удар с най-страшното оръжие В изказването си тази вечер Путин освен това е сравнил международните санкции срещу..

публикувано на 20.06.24 в 19:07