Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В град Холон в Израел се намира един от двайсетте паркове на приказките

Парк на приказките в град Холон в Израел
Снимка: Искра Декало

В град Холон в Израел се намира един от двайсетте паркове на приказките, където децата проявяват интерес към книгите.

Да влезеш в сладкарница и вместо меню да ти подават книжка с приказки, защото е приказната сладкарница в Холон. Може да си поръчаш тортичка в самата нея или кошничка с вкусотии, и да поседнеш на тревата в парка пред нея, който е също парк на приказките. Но кошничките са на „Червената шапчица", на „Хензел и Гретел“, на „Маша и мечока“ и други. За да разбереш каква е разликата, трябва да прочетеш приказката. Но най-интересен е самия парк, който е един от 20-те в града с 50 приказки или детски книжки „скрити" в тях. Съществуват от няколко десетилетия по инициатива на заместник-кметът в тамошното кметство Хана Хирцман, която е с български корени. Обикновено местните деца идват в тези паркове заедно с целия клас или индивидуално с мама и татко или баба и дядо, но винаги с приказки в ръка.

Парк на приказките в град Холон в Израел    Снимка: Искра Декало

"Първата приказка се знае наизуст и от малки, и от големи „Квартира под наем" на Лея Голберг. В нея се разказва за това, че след като Мишокът освобождава апартамента си, пристигат различни кандидат наематели в сградата от пет етажа, които харесват квартирата, но не и съседите. Работливата мравка не харесва мудната кокошка, славеят създаващата шум катеричка, многодетната зайка, че в блока живее безотговорната кукувица, беличкото прасенце - негърката котка. Накрая пристига гълъба и въпреки, че самата квартира не му харесва, я наема, защото според него има прекрасни съседи. Разговорът не е толкова за самата приказка, а за илюстрациите в книжката и за бронзовите скулптури, на персонажите", разказа екскурзоводът Амит Мусай.

Всяко дете се чувства неловко, ако учителката открие, че е въшлясало, затова известният израелски писател Меир Шалев (чиято съпруга е от България) е написал книжката "Въшката Нехама".

"Става дума за въшка, която забелязва, че ако се намира, върху обръсната глава, лесно я откриват, докато, ако е върху дълга коса бързо се скрива. Илюстрацията в парка е проста. Една розова топка пързалка и беседка от бракувани от националната електро компания метални кабели, която изобразява дълга коса и е прекрасна за криеница. Ако учителката, каже на родителите "Честито имате гости", има предвид, че въшката Нехама, отново е пристигнала и за нея трябва да се погрижат, както подобава и по възможност въобще да я няма. Следващата приказка е "Рибката, която не искаше да е рибка" на Паул Кое, която разказва за една рибка, на която ѝ е омръзнало да е вечно мокра и разпитва птицата, мишката, слона и мечката, дали не е по-добре, да е като тях. Накрая рибката разбира, че е най-добре да си самия себе си. В парка на приказките, тази история е представена, като лабиринт от бетон с отвори, на които с помощта на ажурна решетка са изобразени тези животни, но ако се вгледате по-внимателно там се вижда и образа на рибката навсякъде", допълни Амит Мусай.

Парк на приказките в град Холон в Израел         Снимка: Искра Декало

Докато разглеждат децата се редуват да четат на глас части от приказките или си играят със скулптурите, които всъщност са и люлки, пързалки катерушки. А Амит Мусай продължава да разказва приказки

"Следващата приказка е за "Гъбките и джуджетата и още нещо" на Алона Френкел. За джуджетата гъбките се превръщат, благодарение на въображението им, в къщички, люлки, столчета и масички. Скулпторите са от мрамор. Следва приказката за "Итамар, който се катери по стените" на Давид Гросман. За всяко дете е страшно да остане само в стаята преди сън. Итамар също се страхува да остане сам, докато открива, че може да се катери по стените и да влезе в трите картини, които украсяват детската стая. На тях има лъвове, момиченце с хвърчило и влак. Както виждате има празна рамка, на която малка част е заета от Итамар, останалото място е за вас, можете да влизате и излизате от нея, колкото си искате. Илюстрацията на приказката "Езика на знаците на Ноа" на писателката Нира Ариел отдавна се е превърнала в символ на приказните паркове на Холон. Става дума за момиченце, което не знае, кой ден от седмицата е и майка му й сплита всеки ден до края на седмицата по още една плитчица и след това, отначало. Изобразени са седем плитки, всяка от които е увенчана с разноцветна панделка, които са ветропоказатели и почти винаги се въртят. Този вид изкуство се нарича кинетично. Последната приказка „Моят чичо Симха" разказва, за онзи чичо, във всяко семейство, който според възрастните е луд, но според децата, той е супер. Защото за ужас на родителите им подарява всеки ден ново домашно животно. Това е най-цветната и ярка фигура композиция в този парк. Тя е единствената, която е създадена от илюстраторката на самата детска книжка посредством триизмерен принтер".

Парк на приказките в град Холон в Израел    Снимка: Искра Декало

Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11