Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кучешка радост: торти, чийзкейк и бира за лаещи четириноги

Как се правят сладкиши за най-добрия приятел на човека - Василена Тодорова ни въвежда в животинския гурме свят

"Ще напуснеш работата си в корпорация, за да правиш бисквити за кучета?! Ти добре ли си?!" С тази реплика преди години изпращат от работното й място Василена Тодорова. Това не повлиява на мотивацията й и тя не се отказва от идеята си - да направи пекарна за лакомства за кучета.
 
Василена: "Идеята всъщност не е моя, нито е нещо страшно иновативно. Ровех се в интернет и видях, че има кучешка пекарна в Словения. Тогава бях във време, в което правех нещо, което не ме удовлетворяваше. Така че простo си казах - това ще го направя!"  "Никой не знаеше какво е това, много хора не ме разбираха и не вярваха в това нещо, но всъщност си заслужава", продължава Василена.

Злояд френски булдог дава импулс на идеята

Никоя "щура" идея не става без подкрепа. В случая тя е дошла най-вече от собствениците на кучета, както и от хора, които се занимават с подобен бизнес - подаръчни кутии за кучета. Днес вече кучешката пекарна разчита на подкрепата на своите клиенти и фенове.

Началният импулс обаче идва от четириногия любимец на Василена - френският булдог Арни, описван от нея като "адски злояд". Тя му приготвя различни неща вкъщи, защото Арни в един момент спира да яде гранулирана храна. Той подтиква стопанката си да проучи какво друго могат да ядат кучетата освен гранули и как може да им се направи живота по-вкусен и същевременно по-полезен.

Бисквитка с пилешко и ягоди? АМ - БАУ! 

Оставяме приказките за малко и се насочваме към бисквитите, защото гост-интервюиращата и главна дегустаторка - унгарската визла Ети е с нас и вече е нетърпелива. Да видим и да вкусим от домашните кучешки бисквити.

Кучешките бисквити, които правят в пекарната
Кучешките бисквити, които правят в пекарната


Василена: "Бисквитките са запазената ни марка. Те бяха първото нещо, с което започнахме. Правят се изцяло със съставки, които са годни и за хора. Имаме микс от брашна - оризово и пълнозърнесто, овесени ядки. Имаме клиенти, които взимат "малко от тия за мене и от тия с тиква за кучето". Имаме с магданоз, с кокос, с канела". 
Пилешко и ягоди; пилешко, грах и магданоз. Не сме свикнали да даваме на кучето кокос и ягоди. Но пък дегустаторката Ети даде положителен отзив - бисквитката изчезна за две стотни от секундата. Интервюиращите и те опитаха (цялото преживяване чуйте в прикачения звук)

Вълче меню и кучешка бира

Василена: "Кучето си е хищник, макар, че е сред хора от доста години и макар че яде гранули от доста години. Месото трябва да присъства в менюто им, защото все пак са произлезли от вълците. Въпреки че в днешно време не изглеждат като тях, отвъртре са си същите. Най-доброто за едно куче си остава месото."

Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Хапването - добре, но си трябва нещо и за пиене. В пекарната на Василена се продава кучешка бира. Да, съвсем истинска - произведена в Белгия. Имаме два варианта - с пилешко и с телешко. Не я опитахме - нито ние, нито Ети, но Василена ни обяснява, че идеята е лакомство за забавление. Може би повече на хората, отколкото за кучатата.

Торти, чийзкейк и баунита за четириноги

Идваме си на думата (или направо на тортата) и отиваме в кухнята, където се случва магията. Василена: "Основната ни идея е да предлагаме лакомства за кучета, които приличат на човешки. В това им е чара - кучетата се радват на вкуса, а хората на вида."

Кухнята изглежда съвсем като човешка - има миксер, котлон, фурна, тавички с различни форми. Овесени ядки, пълнозърнесто брашно от ориз, месо, яйца, крема сирене, кисело мляко, кокосово масло - това са в общи линии съставките за кучешките торти.



Предлагат се няколко вида, по избор на клиента. Може да се конфигурира по цвят, форма и надпис. "Не можем да правим много обемни неща, защото не ползваме захар. Ограничени сме заради материалите, с които работим. Това ни прави по-креативни." Тортите стават за ядене и от хора, но Василена не ни ги препоръчва заради пастета от пилешки дроб между блатовете, който не всеки ще може да понесе като вкус.

Всичко за кучешките торти, за здравословната храна за лаещи четириноги и съвети за това как да ни разглезваме прекалено - може да чуете в звуковия файл. Разгледайте и галерията ни за още образи и преживявания от Кучешката пекарна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пламен Пеев

Животът като кратка история, надраскана на салфетката на ежедневието

Поетичната книга на Пламен Пеев "Кратки истории" ще бъде представена на 14 април от 18.00 ч. в Гьоте институт. В стихосбирката са включени творби от 40-годишен период. "Една книга за разстоянията в живота ми, приближаването да някои истини в живота, изричането им на глас. Разказването на истории е част от нашето ежедневие. Когато имаме..

публикувано на 09.04.25 в 12:08
 Шенел Сюлейманова

Шенел Сюлейманова за живота си в Белгия и сърцето в България

В "Родина зад граница" ви срещаме с една млада българка от Северна България - Шенел Сюлейманова , която е влюбена в биологията и преди 12 години тръгва от малкия крайдунавски град Никопол към Брюксел, с амбицията да продължи образованието си в Медицински университет в Белгия и да стане фармацевт. Пътят към реализиране на мечтата е дълъг и труден,..

публикувано на 08.04.25 в 12:10
Кристина Константинова

Кристина Константинова - едно сърце, отдадено на книгите!

Как тупти едно сърце, отдадено на книгите и техния свят? - Отговорът следва в рубриката "Горещи сърца".  Гостуваме в първата у нас кафе - книжарница с благотворителна кауза, която се намира във Враца. Там ни посреща Кристина Константинова. Тя е на 39 години и чете от петгодишна.  Във Враца отвори първата по рода си у нас кафе-книжарница..

публикувано на 08.04.25 в 11:49
Национална библиотека

Кирилицата - преграда срещу културната асимилация

На 6 април 885 г. във Велехрад приключва жизненият път на Свети Методий . Методий заедно с брат си Свети Константин-Кирил създават глаголицата и правят най-важните преводи на християнските богословски книги.  В навечерието на успението на Свети Методий в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" бяха открити две изложби, посветени на..

публикувано на 06.04.25 в 11:47
Едно от изображенията в изложбата на Guerrilla Girls в София

Знам, чух, видях. Изкуството на непослушанието

"Изкуството да си непослушна" e изкуство на жената боец, но и изкуство на акцията, провокацията, критиката, пърформанса, лекцията и научното проучване. Със смях и разум – така от 40 години жените в американския артистичен колектив Guerrilla Girls отстояват мястото на жените в съвременното изкуство. Емблематично..

публикувано на 05.04.25 в 18:09

Поп(не)културните измерения на българската политика

Ако на фокус в парламента днес е външната политика, то в последно време някои екзотични въпроси се прокрадват в депутатските глави. Кръв или кърма да се лее в Народното събрание бе само едно от многото им скорошни умотворения. През годините късметлиите в тиража с числа до 240 блестят с култура на килограм – от идеи за модна..

публикувано на 02.04.25 в 16:56
проф. Величко Минеков

Пазарджик вече има алея на името на проф. Величко Минеков

Пазарджик вече има алея на името на проф. Величко Минеков , един от най-популярните български скулптори.  Идеята е на Дружеството на пазарджишките художници, подкрепена от гражданска подписка и единодушно приета от местния общински съвет. Всеки, посещавал Пазарджик знае, че  емблемата на града е сградата на Старата поща, известна сред..

публикувано на 01.04.25 в 07:10