Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кучешка радост: торти, чийзкейк и бира за лаещи четириноги

Как се правят сладкиши за най-добрия приятел на човека - Василена Тодорова ни въвежда в животинския гурме свят

"Ще напуснеш работата си в корпорация, за да правиш бисквити за кучета?! Ти добре ли си?!" С тази реплика преди години изпращат от работното й място Василена Тодорова. Това не повлиява на мотивацията й и тя не се отказва от идеята си - да направи пекарна за лакомства за кучета.
 
Василена: "Идеята всъщност не е моя, нито е нещо страшно иновативно. Ровех се в интернет и видях, че има кучешка пекарна в Словения. Тогава бях във време, в което правех нещо, което не ме удовлетворяваше. Така че простo си казах - това ще го направя!"  "Никой не знаеше какво е това, много хора не ме разбираха и не вярваха в това нещо, но всъщност си заслужава", продължава Василена.

Злояд френски булдог дава импулс на идеята

Никоя "щура" идея не става без подкрепа. В случая тя е дошла най-вече от собствениците на кучета, както и от хора, които се занимават с подобен бизнес - подаръчни кутии за кучета. Днес вече кучешката пекарна разчита на подкрепата на своите клиенти и фенове.

Началният импулс обаче идва от четириногия любимец на Василена - френският булдог Арни, описван от нея като "адски злояд". Тя му приготвя различни неща вкъщи, защото Арни в един момент спира да яде гранулирана храна. Той подтиква стопанката си да проучи какво друго могат да ядат кучетата освен гранули и как може да им се направи живота по-вкусен и същевременно по-полезен.

Бисквитка с пилешко и ягоди? АМ - БАУ! 

Оставяме приказките за малко и се насочваме към бисквитите, защото гост-интервюиращата и главна дегустаторка - унгарската визла Ети е с нас и вече е нетърпелива. Да видим и да вкусим от домашните кучешки бисквити.

Кучешките бисквити, които правят в пекарната


Василена: "Бисквитките са запазената ни марка. Те бяха първото нещо, с което започнахме. Правят се изцяло със съставки, които са годни и за хора. Имаме микс от брашна - оризово и пълнозърнесто, овесени ядки. Имаме клиенти, които взимат "малко от тия за мене и от тия с тиква за кучето". Имаме с магданоз, с кокос, с канела". 
Пилешко и ягоди; пилешко, грах и магданоз. Не сме свикнали да даваме на кучето кокос и ягоди. Но пък дегустаторката Ети даде положителен отзив - бисквитката изчезна за две стотни от секундата. Интервюиращите и те опитаха (цялото преживяване чуйте в прикачения звук)

Вълче меню и кучешка бира

Василена: "Кучето си е хищник, макар, че е сред хора от доста години и макар че яде гранули от доста години. Месото трябва да присъства в менюто им, защото все пак са произлезли от вълците. Въпреки че в днешно време не изглеждат като тях, отвъртре са си същите. Най-доброто за едно куче си остава месото."

Бира за кучета - с пилешко и с телешко
Хапването - добре, но си трябва нещо и за пиене. В пекарната на Василена се продава кучешка бира. Да, съвсем истинска - произведена в Белгия. Имаме два варианта - с пилешко и с телешко. Не я опитахме - нито ние, нито Ети, но Василена ни обяснява, че идеята е лакомство за забавление. Може би повече на хората, отколкото за кучатата.

Торти, чийзкейк и баунита за четириноги

Идваме си на думата (или направо на тортата) и отиваме в кухнята, където се случва магията. Василена: "Основната ни идея е да предлагаме лакомства за кучета, които приличат на човешки. В това им е чара - кучетата се радват на вкуса, а хората на вида."

Кухнята изглежда съвсем като човешка - има миксер, котлон, фурна, тавички с различни форми. Овесени ядки, пълнозърнесто брашно от ориз, месо, яйца, крема сирене, кисело мляко, кокосово масло - това са в общи линии съставките за кучешките торти.



Предлагат се няколко вида, по избор на клиента. Може да се конфигурира по цвят, форма и надпис. "Не можем да правим много обемни неща, защото не ползваме захар. Ограничени сме заради материалите, с които работим. Това ни прави по-креативни." Тортите стават за ядене и от хора, но Василена не ни ги препоръчва заради пастета от пилешки дроб между блатовете, който не всеки ще може да понесе като вкус.

Всичко за кучешките торти, за здравословната храна за лаещи четириноги и съвети за това как да ни разглезваме прекалено - може да чуете в звуковия файл. Разгледайте и галерията ни за още образи и преживявания от Кучешката пекарна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Музеят, посветен на 15-и юли, който се намира в Истанбул.

9 години след опита за преврат в Турция енергията против пучистите е транформирана в подкрепа за държавата

С фокус върху паметта, справедливостта и бъдещето Турция отбеляза тази седмица 9 години от неуспешния опит за преврат в страната. Какво е отношението към събитията от 15-и юли 2016 г. близо десетилетие по-късно - можете да чуете в репортажа на специалния пратеник на БНР в Турция Мария Петрова. Това, което можете да чуете в началото на репортажа,..

обновено на 19.07.25 в 12:18
48-ия Международен семинар по българистика на Великотърновския университет

Какво кара чужденци с различни професии и съдби да учат български език?

Какво кара чужденци с различни професии и съдби за учат български език? Как една молдовка сбъдна мечтата на покойните си баща и свекър, които не са успели да целунат българската земя приживе? Защо любимата песен на млад полски славист е “Една българска роза”? Тези лични истории на участници в 48-ия Международен семинар по българистика на..

публикувано на 19.07.25 в 07:25

Вихрен Георгиев: Във фотографията трябва да има уважение между снимащия и снимания

"Когато снимам, не си гледам фотоапарата. Разчитам на това, което съм заснел. То е усещане – още в момента разбираш, че си направил хубав кадър . Има кадри, които си стоят в главата ми, и чакам с нетърпение момента, в който ще отворя компютъра и ще видя какво съм направил." Това разказа пред БНР авторът на проекта "Хората на София" ("People..

публикувано на 18.07.25 в 11:08
Анна Адамова

Подаваш сигнал за пиян шофьор, ставаш мишена на съдия: Историята на Анна Адамова

Подаваш сигнал срещу пиян шофьор и се превръщаш в мишена на съдия – това се случва на Анна Адамова, юрист и доктор по конституционно право. Преди 3 години по подаден от нея сигнал идва дежурен екип от 8-о РУ в София, викат КАТ и вземат книжката на водача поради отказ да даде проба за алкохол. Самият водач и партньорката му тогава..

публикувано на 18.07.25 в 09:30

БНР на 90, "Изотопия" на 6

18 юли 1930 г. В печата за първи път излиза разписание на предаванията, излъчвани по "Родно радио" , пише проф. Веселин Димитров в книгата си "История на радиото в България" . Първата програма е за предстоящата седмица, в която четири пъти са планирани редовни емисии . Ето я и нея, такава, каквато я препредава именитият радиожурналист и..

публикувано на 18.07.25 в 02:09

Защо лагерът "Белене" все още не е мемориал, поддържан от държавата?

В момента има повече енергия за превръщането на лагера "Белене" в мемориал . "Белене" става все по-популярно място в последните години. Над 200 000 са посещенията в дигиталната платформа със свидетелства на оцелели, а когато общественият интерес е по-висок, институциите усещат друг тип обществен натиск . Това коментира пред БНР Луиза..

публикувано на 15.07.25 в 09:46
Радост и Марая Пееви

Цветни гривни за четириноги приятели

В свят, в който добрината понякога се крие зад високите огради на ежедневието, две деветгодишни близначки от Силистра напомнят, че човечността няма възраст. Историята на Радост и Марая Пееви е истински лъч светлина – и пример, че децата умеят не само да мечтаят, но и да действат. В следващия репортаж ще ви срещнем с тяхната малка, но..

публикувано на 13.07.25 в 07:30