Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Смилец спазват традицията да приготвят динен маджун

И тази година в силистренското село Смилец спазиха традицията да подготвят за зимата динен маджун.

И днес мнозина продължават да го предпочитат като естествен подсладител не само заради полезните му свойства, но и заради употребата му при приготвянето на различни кулинарни изкушения или като добавка към добре познатата селска точена баница.

Данни за динения маджун хората там пазят от 200 години, а по-възрастните си спомнят как едно време на трапезата баница и печена кокошка се е слагало само в неделя.

Навремето маджунът е бил определян като бедняшки мед, но в последните години се смята за една от най-здравословните храни и поддържа високи цени в хипермаркетите.


Село Смилец  Снимка: Незабравака Кирова

В маджуна няма Е-та и консерванти, а в Смилец ще помнят изядените в детството филии, намазани с маджун.

За да се приготви медът дините се изтъргват, изсипват се в големи дълбоки тави и се слагат на огъня, докато се получи сок. После се прецежда от семките и се вари до сгъстяване. По-любопитното е, че котлоните, на които се прави маджуна се намират в земята. Изкопават се дупки, в които се пали огъня и в получените гнезда се поставят тавите. И може и цял ден да мине, докато динения мед стане готов.

Или както казват в Смилец, маджунът ще е готов през нощта. Някои слагат в него босилек или индрише за аромат и вкус.

Казват че, колкото по-гъст е маджуна, толкова по-дълго време издържа и не се разваля, и цяла зима са го ползвали за приготвянето на десерти и сладкиши като естествен подсладител.

"На нивата са носели маждун, за да не ожадняват толкова много", каза жителка на Смилец.

Невероятна добра комбинация и в миналото, и сега е селската точена баница.

„Селска баница, едно яйце, една лъжица оцет, сол и вода колкото топки искаш. Около 400-50 милилитра вода обикновена стайна и замесваш. После топката се дели на марки топки, оставят се да се развият и започваш да точиш“.

 Повече можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Преди и сега": Народният съд - пълна генна модификация на обществото

Само две седмици след паметния 9 септември "любимият син на българския народ" Георги Димитров дава указания от Москва да се унищожи фашистката интелигенция, а Трайчо Костов нарежда до началото на октомври да са готови списъците с врагове . В същата заповед уточнява, че е задължително при репресиите да се унищожават всички документи и да се..

публикувано на 20.11.25 в 11:46
Здравко Димитров

Дефицит ли е милосърдието: Защо пчелар от Враца дари 1 тон мед на деца и възрастни хора?

Доброто, също като любовта, може да се окаже лудост. За тази нестандартна трактовка ни подсеща един врачански пчелар, който споделя как му е хрумнала "откачената идея" да дари 1 тон мед на деца в неравностойно положение и на бедни възрастни хора.  Идеята беше да се направи нещо добро , съвсем естествено обяснява врачанският пчелар Здравко Димитров...

публикувано на 19.11.25 в 09:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20
Премиера на книгата

"Приключенията на една блондинка" - среща с автограф и чаша вино на 12 ноември

На 12 ноември от 17,30 часа на среща с автограф и чаша вино в Коктейл бар "Опус" на ул. "Иван Вазов" 8 Мариана Кирова кани приятели и почитатели на премиерата на новата си книга "Приключенията на една блондинка". В книгата са включени разкази и новели, както и едноименния роман, който е обект на второ издание . Излезе от печат новата книга..

публикувано на 10.11.25 в 08:00

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35