Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Bansko Street Dogs" в помощ на бездомните кучета

Снимка: Bansko Street Dogs

Може ли и как да бъде решен проблемът с уличните кучета , към които през последните години се приспособяват и стотици домашни любимци, изхвърлени от стопаните им? Добрият пример идва от Банско, а в началото на тази кауза са три дами - Сара от Великобритания, Лили от България и Йордания, и д-р Диана Рошкова , семейният лекар на бездомните кучета. Днес те вече са част от неправителствената организация “ Bansko Sreets Dogs”, която е осигурила дом на над 100 кучета, а кастрираните са повече от 250.

Преди две години Сара, която има компания за организиране на събития в Англия, идва в Банско с една цел- да се научи да кара сноуборд. Ковид пандемията променя нещата и я заставя да работи дистанционно. А красивата природа и спокойствието в курорта я карат да остане тук. Не след дълго се появява и друга причина. Сара попада на малко бездомно куче, за което тя започвна да се грижи. После идва група от осем бебета и майка им, и още, и още, докато разбере колко голям е този проблем в България.
Снимка: Bansko Street Dogs

"Много лесно ще се разреши проблемът, ако хората се научат колко е важно да кастрират своите животни. Така нещата се решат много по- бързо", каза в "12+3"  Сара О`Нийл от "Bansko street dogs". Тя посочи още, че в града се изоставят и животни от хора, дошли от други населени места.

Случайно в групата, която се грижи за безстопанствените кучета, попада Лили, която идва тук от Дубай със семейството си. Осемгодишният и син Алекс иска от родителите си кученце. Разбират, че Сара търси дом за седем бебета. Много бързо малкото момче проумява, че е по-добре да се грижи за бездомните, отколкото да има свое куче, споделя с нескрита гордост майка му Лилия, която пък превръща каузата в неправителствена организация и изработва логото- “ Bansko Sreets Dogs”. Заедно със Сара и други доброволци организират благотворителни кампании, базари, беседи сред децата от началното училище.

Всички прегледи, ваксинации и кастрации се правят във ветеринарната клиника на д-р Диана Рошкова, която заедно със своя партньор в живота Димитър стават част от тази кауза. Д-р Диана е наясно, че за да се осъществи мечтата им за модерен приют и промяна в отношението към животните, е нужна правилна политика и постоянна ангажираност на обществото.

Снимка: Bansko Street Dogs

Организацията е създадена в началото на миналата година от британката Сара О`Нийл. Дейността им е започнала след като Сара намерила женско куче и осемте й малки в изоставена сграда. Сара полага грижи за тях, а в последствие намира дом за всяко едно от кучетата. Малко след това открива друго женско куче с малки, за които също намира грижовни стопани.

Така се поставя начало на дейността на организацията, регистрирана е официално, а за около година доброволците са намерили осиновители за повече от 100 безстопанствени кучета. По-голямата част от тях са осиновени в чужбина. Кучетата са намерили дом в САЩ, Великобритания, Холандия, една малка част са осиновени и в страната.

"Много по-лесно намираме домове за кучетата извън България. Но все пак има и български семейства, които заради децата си осиновяват бездомно куче", посочи още Лилия Кибар.

Организацията се е ангажирала с кастрацията, чипирането и ветеринаро-медицинските грижи за животните, които попадат при тях. Дейността се финансира изцяло от доброволци, а средства се събират с благотворителни мероприятия.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30

Изрисуват електрически табла в Монтана

Електрическите табла в градската градина на Монтана придобиват нов вид. Върху тях вече няма да има листчета с всевъзможни оферти за работа и извършване на услуги, защото са се превърнали в картини. Нова визия им дава художничката Лилия Захаринова. "Непрекъснато се борехме с премахването на всевъзможни обяви по електрическите табла, както й да ги..

публикувано на 09.05.24 в 11:35
Клиниката по детска клинична хематология и онкология в УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ

Отваря обновеният пансион на Детската онкохематология в ИСУЛ

Предстои отново да заработи ремонтираният пансион към Детската онкохематология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". Това съобщи в интервю за БНР клиничният психолог Ивайла Георгиева. "Всички сме особено щастливи, че нещата напредват и се развиват. Дом-пансионатът скоро ще отвори врати . Очакваме съвсем скоро той отново да посрещне..

публикувано на 09.05.24 в 10:31
Кристиян Куртев

15 годишният Кристиян Куртев е гост в рубриката "Америка - илюзии и реалности"

В този епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности” гост е 15 годишният Кристиян Куртев. Едно от онези умни и талантливи деца, които от 90-те години насам успешно изпреварват американските със знанията и възпитанието си и се превръщат не в богатство на своята родина , а в интелектуалното богатство на Америка! "Баба и дядо - те ми..

публикувано на 08.05.24 в 10:18

Воистина велики идеи, хора и случки по Великден

Но може ли Великден да бъде безверие? Утрото на Възкресение, 1880-а . Ловешката църква "Успение Богородично", в която служи поп Кръстю Никифоров, е празна. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Слухът, че именно поп Кръстьо е предал Левски, отпраща миряните в друга църква. Без значение..

публикувано на 06.05.24 в 17:57