Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Панчев: Преди да се вземат други мерки, трябва да се спре "60:40"

Българският бизнес има вина за ситуацията в момента

Стоян Панчев
Снимка: Силвия Великова

"Преди да говорим за каквито и да е мерки за бизнеса, трябва да се спре "60:40", защото тя е изчерпана. Вече над 90% от бизнесите нямат нужда от нея. Фактът, че имаме скок на цената на електричеството показва, че възстановяването се е случило под една или друга форма". Тази теза изложи пред БНР икономистът Стоян Панчев, изпълнителен директор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП). 

Създаване на нова програма за подпомагане на бизнеса, той смята, че може да стане с част от парите, след като се спре "60:40". Тя трябва да минава през бюджета, уточни икономистът и посочи, че поради липса на парламент, нова програма може да се създаде с постановление на Министерския съвет.

Според него българският бизнес има вина за ситуацията в момента:

"До миналата година само 1/3 от бизнеса използваше тези договори за купуване на електричество "ден напред". Заради Covid кризата 2020 година спаднаха тези цени, които са "ден напред" и голяма част от индустрията премина към такъв тип пазаруване на енергия, въпреки, че още тогава можеше да сключи дългосрочни договори, а не да поема риска за скокове на цените на тези дневни пазари". 

По думите му това е очевидно недоглеждане от страна на бизнеса.

Интервюто на Людмила Железова със Стоян Панчев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Популистът Герт Вилдерс може да повтори успеха си от парламентарните избори миналата година.

Нидерландия гласува първа на евроизборите

Нидерландия гласува днес на изборите за Европарламент, първа сред всички страни от Европейския съюз, предаде БТА. Нидерландците ще избират измежду рекорден брой партии и кандидати - 20 партии и 497 кандидати от почти целия политически спектър. Прогнозите са, че шансове да спечелят имат между 9 и 11 партии. Те ще изпратят 31 депутати в новия..

публикувано на 06.06.24 в 08:28

В САЩ очакват сходна избирателна активност на сънародниците ни с тази от предходния вот

" Организаторите със сигурност не сме изморени от провеждането на избори ", казва сънародникът ни Даниел Дженев, който има опит като доброволец в организирането на изборния процес зад граница. Дженев е банков ръководител в Чикаго. Той очаква сходна избирателна активност с тази от предишни избори, защото " хората, които гласуват, са едни и същи..

публикувано на 06.06.24 в 08:15

В Добрич започва фестивал на занаятите и изкуствата

Фестивал на занаятите и изкуствата започва от днес в Добрич. Проявата се организира за четвърти път и ще продължи до 8 юни. Събитието ще даде възможност за изява на над 60 изложители от над 30 населени места в страната. На Фестивала на занаятите и изкуствата, който ще бъде разположен на площад "Свобода" в Добрич, ще бъдат представени занаяти и..

публикувано на 06.06.24 в 08:01
Р. Дунав при Регенсбург, 4 юни 2024 г.

Сложна е ситуацията в наводнените райони на Южна Германия

Сложна остава ситуацията в наводнените райони на Южна Германия. След обилните валежи придошлите реки бавно се оттичат. Метеоролозите очакват и днес силен дъжд в някои части на Бавария. Австрийският участък на р. Дунав е затворен за корабоплаване заради наводненията Шестима души загинаха при наводненията в южните германски провинции..

публикувано на 06.06.24 в 07:56
Християн Мицкоски - лидер на ВМРО-ДПМНЕ

Президентът на РСМ връчва мандат за правителство на Християн Мицкоски

Очаква се днес президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска да връчи мандат за съставяне на правителство на Християн Мицкоски - лидер на спечелилата парламентарните избори през май партия ВМРО-ДПМНЕ. Ден преди да получи мандата Християн Мицкоски внесе за одобрение от парламента проектозакон, който предвижда нова структура на..

публикувано на 06.06.24 в 07:45
Флагът на

Расте напрежението по границата на Израел с Ливан

Расте напрежението по границата между Израел и Ливан. Седем души бяха ранени в Северен Израел при нападение, за което отговорност пое ливанската групировка "Хизбула". В същото време в Катар се водят преговори за примирие в Ивицата Газа. Нападението на радикалната организация "Хизбула" срещу село в Израел на 3 километра от границата с Ливан..

публикувано на 06.06.24 в 07:41

Редовно заседание на ЕЦБ, очаква се намаляване на лихвените проценти

Европейската централна банка ще проведе редовното си заседание по паричната политика, на което се очаква Франкфурт да намали лихвените проценти за първи път от 2019 година насам. Очакванията са Европейската централна банка да прибегне до понижение на водещите си лихви с 25 базисни пункта. Нееднократно при предишните заседания..

публикувано на 06.06.24 в 07:37