Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създават се фалшиви профили с цел отправяне на обиди

Опасностите за децата в интернет

Децата, подложени на тормоз променят поведението си

Снимка: Ани Петрова

Държавната Агенция „Електронно управление“ проведе дискусия за сигурността на децата в интернет. Месец октомври е избран за Европейският месец на киберсигурността.

"Колко родители качват снимки на своите деца от бебешка възраст - мият го, къпят го, това е радост голяма, но тези снимки къде отиват после за чия радост са. Втората голяма опасност за децата са техните връстници - това е така наречения онлайн тормоз между децата - фалшиви профили, обиди, създаване на фалшиви страници, за да обиждаме някой и да го тормозим, и третите са педофилите, хакери, които пробиват пароли, измамници", каза за БНР Георги Апостолов, който е координатор на Националния център за безопасен Интернет.

Доника Боримечкова от Асоциация „Родители“, която е психолог коментира, че децата са принудени да започнат да се интересуват как да осигурят собствената си безопасност.

Децата започват да проявяват различно поведение, трудно контролират емоциите си. Ведро и усмихнато дете може много бързо да стане затворено, да отказва да общува с връстниците си, с хора от обкръжаващата среда. Може да се наблюдава сериозно затваряне“.

По време на дискусията беше обърнато внимание и на зачестилите случаи на самоорганизация за залавяне на педофили. Това не е законово решение, предупреди кибер експертът и бивш служител на ГДБОП Явор Колев:

„Това не е добър подход, защото те нямат възможност да събират годни доказателства и тези изверги да получат съответното наказание по смисъла на наказателния кодекс на Република България. От друга страна това може да доведе до по-тежки престъпления като жертвите могат да бъдат и от страна на педофилите, и от така наречените ловци на педофили. Нека да оставим тази битка в ръцете на компетентните органи, за да има резултат от нея, защото другото е саморазправа и едно цивилизовано общество не може да допуска по този начин да се налага саморазправя“.

Няма национален план или стратегия за защита на децата от онлайн насилие и злоупотреби, за да е ясна отговорността на всички министерства.

Държавната агенция „Електронно управление“ и Столична община провеждат съвместна информационна кампания, която ще продължи до края на октомври - Европейският месец на киберсигурността.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

публикувано на 11.05.24 в 14:03
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33