Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

68% от преболедувалите Covid-19 не могат да изпълняват пълноценно работните си задължения

Ваксините срещу Covid-19 предпазват от смърт

Снимка: Георги Цветков

„Щом се налага, ще се съобразим и няма да приемем пациенти с планови операции. Това не изключва спешните случаи, които и момента са страшно много, включително и Covid-пациенти с тежки тромбози – запушване на техните съдове, за които трябва да намерим начин да окажем помощ своевременно“, каза пред БНР проф. Яна Симова, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, ръководител на научноизследователската група „Пост-Covid-19 синдром“ и началник на Отделение по Кардиология в МБАЛ „Сърце и Мозък“ в Плевен.

Тя коментира това във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров за временно преустановяване на плановия прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Българският кардиологичен институт започна програма, свързана със заболяването Covid-19.

"Ние сме едни от първите, които стартираха програмата. Такива програми има по целия свят, които установиха, че всеки четирима от 5 пациенти, преживели Covid-19, имат оплаквания. 68% от тези, които са преживели Covid-19, не могат да си изпълняват пълноценно работните си задължения, повече от 50% от оцелелите след Covid-19 имат повишен риск за смърт в рамките на 6 месеца след заразяването“, допълни в предаването "Хоризонт до обед" проф. Яна Симова. 

Българският кардиологичен институт е провел проучване сред 2628 граждани, които са се заразили с коронавирус.

„От тези повече от 2600 души 70% са се лекували вкъщи. Има 13%, които са били за болнично лечение, но са могли да стигнат до болница“. 

„От тези хора, които ни се обадиха и споделиха своите оплаквания, установихме, че 80% от преболедувалите имат поне един персистиращ симптом. Много от тях имат повече от един - по 4-5 даже и повече от 5. Най-честият симптом е умора при повече от 60% от хората. Следва по честота прескачането на сърцето - при 38%  от хората. Около 32% от хората имат задух при усилие“.

Тя отправи призив да се ваксинира по-голям процент от пълнолетното население.

„Ваксинацията се оказа, че предпазва не само от заразяване, но и от влизане в болница, от смърт, от развитие на постковидните състояния.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов и Киро Брейка, които няма да видите в национален ефир, в мейнстрийм медиите, ще..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00

Нов дежурен кабинет във Велико Търново - пациенти има, лекари - не

Над 50 хиляди лева вложи Диагностично-консултативният център в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, за да разшири и ремонтира дежурния кабинет за неспешните пациенти на общопрактикуващите лекари през нощта, почивните и празничните дни. Осигурени са добри условия, но няма медици, които да дават дежурства . Така кабинетът ще..

публикувано на 04.06.24 в 06:40

Двама души са загинали при пожар в руска рафинерия в Коми

Двама души са загинали, а един е в тежко състояние в резултат на пожара, който избухна по-рано днес в петролна рафинерия на "Лукойил" в град Ухта, република Коми. Според версията на следствието пожарът е избухнал по време на планирани ремонтни дейности. Огънят е локализиран, рафинерията продължава да работи. Ръководителят на Коми Владимир Уйба посочи,..

публикувано на 02.06.24 в 20:30