Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лена Бориславова, ПП: Работим за детайлно коалиционно споразумение с 4-годишни цели

„А отборът“ ще бъде формиран от най-добрите и компетентни кандидати

ПП започна разговори с три от политическите сили в новия парламент - БСП, ИТН и ДБ.
Снимка: БГНЕС

„Ще работим за детайлно коалиционно споразумение, което не е било виждано преди в нашата политическа реалност. Ще се заложат в него четиригодишни цели.“ това каза в интервю за БНР Лена Бориславова от юридическия екип на „Продължаваме промяната“.

Няма набързо да стиснем ръце без ясни цели, без ясни срокове“, заяви Бориславова относно започналите срещи и преговори с потенциални коалиционни партньори на ПП.

Според нея „всяка от тези формации осъзнава, че е изключително важно най-накрая да формираме правителство, което да работи дългосрочно“.

„Имаме повече общи линии за преговори, отколкото разделителни такива. Имаме общо разбиране за това, че главният прокурор трябва или да бъде премахнат като такава фигура, всевластна, или да бъде сведена до един административен ръководител, каквото е решението в доста европейски държави“, посочи Бориславова в предаването „Преди всички“.

Лена Бориславова   Личен архивВъв вчерашните срещи с потенциалните коалиционни партньори не са били обсъждани политики и не са били коментирани имена, постове и кандидати, потвърди Бориславова.

Като приоритетни сфери, в които предстоят задълбочени разговори, Лена Бориславова очерта съдебната реформа, енергетиката, здравеопазването и образованието.

„А отборът“ ще бъде формиран в голямата му част от листите на ПП, както и от най-добрите кандидати от всяка от формациите в новата коалиция, поясни Бориславова.

„Не е компромис да предложиш поста на най-компетентния кандидат“, изтъкна тя, запитана дали е възможно да има други кандидатури например за финансов министър, освен тази на Асен Василев.

Относно енергийната криза Бориславова отбеляза, че ще бъдат предложени конкретни мерки. Една от мерките ще бъде начало на спешни преговори за търгуване на по-евтиния азерски газ.

По темата със здравната криза и ваксините Лена Бориславова изтъкна, че според ПП на първо време трябва да има информационна кампания, която да разкрива рисковете както от неваксинирането, така и от самото ваксиниране, както и да се проучи защо българинът има недоверие към ваксините.

„Дали това е защото той се чувства слаб и болен, дали защото не се е информирал, дали защото отказът му да се ваксинира е форма на бунт срещу досегашното управление – той просто не вярва на институциите, които изведнъж са решили да се загрижат за него. След като разберем тези причини, ние ще знаем как по най-добрия начин да адресираме тази скептичност на българина.“

От ПП заставаме твърдо зад доброволната ваксинация, увери Лена Бориславова. 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама български космически предприемачи за разрастването на иновации в Космоса

Те вярват, че ходенето в космоса е по-лесно. Те вярват, че това е бизнес възможност и начин да развиват компании за милиони. Те са двама български космически предприемачи , който бяха гости на едно от последните издания на „Тех Парк толкс'' на София Тех Парк. Това са Делян Аспарухов - съосновател и президент на американската компания Varda Space,..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Людмила Кирилова

Людмила Кирилова за усещането да посетиш вулкан

В света има любители на нетрадиционни туристически дестинации, а също и такива които съчетават традиционните – културно-исторически и кулинарен туризъм с нетрадиционните. Какво имам предвид – това са туристи, които искат да станат свидетели на грандиозни зрелища, като изкачвания в близост до активни вулкани.  "Вече има и българи, които се интересуват..

публикувано на 25.06.24 в 11:51
Радослав Илиев

Радослав Илиев: Започнахме с древни текстове, които никога не са поставяни на театралната сцена

"В началото сформирахме творчески екип, който да подбере млади хора, които да възстановят дейността на трупата за античен театър с патрон Огнян Радев, както и да подготвим първия спектакъл", разказа в "Нощен Хоризонт" историкът и преподавател  Радослав Илиев, председател на фондация античен театър "Огнян Радев" .  Това е  единственият античен..

публикувано на 24.06.24 в 11:57
Емил Златев

Емил Златев: 8 минути гимнастика сутрин и вечер и лека храна през лятото за неспортуващите

Лятото не е просто сезон – то е усещане за волност, свобода и полет. Лятото ни дарява с енергия и вдъхновение да се чувстваме свободни и да живеем пълноценно . Слънцето грее ярко, дните са дълги и това е перфектното време да се погрижим за нашето лятно здраве и форма.  Всеки слънчев лъч, всяка топла вечер ни напомнят за онова обещание, което сме..

публикувано на 24.06.24 в 10:04

Първият в София Дневен център за лица с тежки увреждания отвори врати

"За първи път в столицата беше открит Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, предоставящ уникалната услуга на заместваща грижа." Това съобщи Надежда Бачева, заместник-кмет по направление "Социални дейности и интеграция на хора с увреждания" по време на церемонията по..

публикувано на 23.06.24 в 07:14
Българска Патриаршия

На 30 юни се очаква България да има нов патриарх

Тази седмица Светият Синод избра тримата кандидати за патриарх. Това са врачанският митрополит Григорий, видинският Даниил и ловчанският Гаврийл. Един от тях следващата неделя на 30 юни ще стане новият български патриарх. Още на първи тур, с най-много гласове и над необходимият минимум от 9 гласа, е избран Врачанският митрополит Григорий...

публикувано на 23.06.24 в 06:11

Нужна е национална стратегия срещу затлъстяването

Около 40% от българите са с Индекс на телесната маса над здравословния, а 36 % страдат от затлъстяване. 25% от хората в България са със затлъстяване I-ва степен, 9% с II-а степен и 2% са с III-та степен, сочат данните от социологическо проучване на Агенция „Тренд“, което бе представено съвместно с експерти от Алиансa срещу затлъстяването...

публикувано на 23.06.24 в 05:36