Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преобразяват ритуалната зала на родилното отделение в Горна Оряховица

Три млади художнички обагриха скучните бели стени, бебетата ще се снимат на цветен фон за спомен

По около 300 бебета се раждат годишно в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Един от най-щастливите мигове за родителите и роднините е изписването на бебето. Това се случва в малка неугледна зала, а на снимките за спомен от този щастлив миг декор са скучните бели стени. Това вече няма да е така, след като три млади художнички подеха благотворителна инициатива и напълно променят ритуалната зала на родилното отделение в горнооряховската болница. 

Художничките Невена Лефтерова, сестра ѝ Евгения Лефтерова и Нина Ковачева никога не остават незабелязани с провокативната си външност и особено с щурите си идеи и проекти, които реализират в областта на монументалната живопис, триизмерното улично изкуство и стрийт арт. Променили са много фасади в страната и чужбина, но сега каузата им е друга – да дарят и да дадат нов живот на ритуалната зала, където изписват новородените в горнооряховската болница.  

Трите художнички отдавна планирали да направят благотворителна инициатива и сега дошъл моментът, разказва Невена Лефтерова: 

„Точно заради пандемията и заради последните две години, в които доста хора си отидоха, решихме, че искаме да направим това за болницата, искаме да го направим за първия момент, в който душата се ражда. В крайна сметка животът продължава и ние не можем да спрем и тук, на земята, се раждат нови души, на които им предстои да извървят път. Решихме, че това е нашето място“. 

С вълнение и смесените чувства в ритуалната зала се завърна художничката Нина Ковачева, където е била изписвана и с двете си деца, раждани в общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица: 

„Хубаво е усещането. Беше много старо, овехтяло и все пак най-важните снимки в живота ти са на тази стена, която ние ще изрисуваме и ще стане много хубаво“. 

Речено – сторено. Трите провокативни художнички се развихрили, привлекли съмишленици, получили одобрението на директора на болницата д-р Иван Иванов и от една седмица правят триизмерен стенопис с цветя, щъркели, плюшено мече, за да стане весела и неузнаваема ритуалната зала, в която се изписват новородените, разказват сестрите Евгения и Невена Лефтерови: 

„Това, което подаряваме на болницата е едно изцяло променено и освежено пространство. Тази ритуална зала ще придобие абсолютно нов облик“, заяви Евгения Лефтерова. 

„Хората ще се заснемат точно пред вратите, които са отворени за новата душа, за новия път на тази душа и ще има тази интересна, интерактивна част, в която щъркелите ще излизат зад гърбовете им“, поясни Невена Лефтерова. 

„Доста бързо се случиха нещата. Много от майките, които са раждали тук, в това отделение, също помогнаха със средства. Наши колеги художници също бяха много за тази инициатива. Те същи ни помогнаха кой с бои, кой – с пари“, допълни Евгения Лефтерова. 

„Сумата, която събрахме, е около 1300 лева. Пребоядисахме цялото помещение, нарисувахме стенописа. Ще сменим обзавеждането, ще се закупят столове и диван, за да бъде по-уютно, и ще се смени подовата настилка“, посочи Невена Лефтерова. 

Докато трите художнички преобразяват ритуалната зала за новородените, медиците надзъртат през вратата, благодарни и любопитни. Имахме нужда от това настроение, защото въпреки пандемията, бебета се раждат и животът продължава, казва главната сестра на горнооряховската болница Румянка Мусева: 

„Това е един страхотен, много мил жест от тези млади дами, които украсяват ритуалната зала, където се изписват бебенцата. Това е първият, най-щастлив момент на младите семейства. С тези красоти, които правят, и снимките, които след това остават, са нещо много хубаво, спомен за цял живот“. 

Доброто е заразно и е важно да дадеш, казват художничките Нина Ковачева и сестрите Невена и Евгения Лефтерови: 

Защото имаме нужда да дадем нещо красиво на света, отвътре имаме нужда да го даваме“, обяснява Евгения Лефтерова. 

„Така ни се дало, да. Мислим това да стане всяка година, искаме да даваме нещо и то да е свързано с децата специално“, допълва Нина Ковачева. 

„Мисля, че всичко е в даването. Хората са свикнали много да вземат през последните години, а е важно даването“, категорична е Невена Лефтерова. 

Идната седмица се очаква първите изписани бебета от родилното отделение на горнооряховската болница да бъдат посрещнати от татковците си в новата ритуална зала, преобразена благотворително от трите художнички. 

Снимки: Здравка Маслянкова  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18