Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: Как биват изнудвани непослушните държави

Снимка: Личен архив

Със сигурност българският План за възстановяване не е съвършен. Също толкова сигурно е, че той би могъл да бъде поправен и да изглежда по-добре. Само че ожесточението, с което ЕК громи този план, ме кара да мисля, че нашите европартньори се вдъхновяват в критическия си устрем далеч не само от конкретни несъвършенства на документа. Всъщност Планът за възстановяване, както и изобщо всякакво еврофинансиране са много удобни инструменти, за да бъдат накарани някои непослушни държави да се приберат в кошарата. Казано съвсем политически некоректно, Брюксел използва паричните лостове, за да налага с тях по главите онези страни, които не изпълняват нарежданията. Точно по този начин действат евроначалниците по отношение на Полша и Унгария. Правтелствата на тези държави, известни с независимото си поведение спрямо Брюксел, постоянно са заплашвани, че няма да видят и евро, ако продължават с независимата си политика.

А България изглежда още по-лесна за изнудване. Нашият политически елит много често е показвал, че е склонен лесно да се предава на външния натиск. Всъщност твърдата позиция на почти всички български партии по отношение на започването на преговори на Северна Македония с Евросъюза е изключение от това тъжно правило. До този момент политическият ни елит не отстъпва на външния натиск и съвсем правилно настоява, че ще пуснем Скопие да преговаря с ЕС в момента, в който съседите се откажат от антибългарската си политика и престанат да фалшифицират историята. И наистина не е лесно да устоиш на този натиск. Той е многопосочен. България е натискана да промени справедливата си позиции от Брюксел, от различни европейски столици, от Вашингтон. А настоящият План за възстановяване е изключително удобен повод да бъдем изнудвани. Логиката на това изнудване е обидно проста: съгласявате се да правите каквото ви кажем за Македония и веднага ви пускаме парите, а пък ако продължавате на упорствате, нито едно евро няма да получите.

Съгласен съм, че подобна логика няма нищо общо с възвишените евроатлантически ценности, които, постоянно ни обясняват, били пътеводната светлина, която сочела пътя на развитите държави. Само дето реалността няма нищо общо с прокламираните идеали. В реалността те карат да си затвориш четирите реактора в Козлодуй, ако искаш Брюксел да те приема в обятията си. А най-голямото лицемерие в този случай е, че еврошефовете прекрасно знаеха, че реакторите са напълно безопасни. И въпреки това ни накараха да ги затворим. Направиха го, водени не от грижата за безопасността, а за да изпълнят лобистките си ангажименти пред могъщите енергийни производители, на които Козлодуй пречеше. Сега пък ни натискат да затворим колкото се може по-скоро въглищните си централи. И пак ни навират в носа някаква благородна идея за чиста околна среда. А това, че прехвалената „зелена сделка“ ще лиши от препитание хиляди хора, това, че най-печеливши от нея ще се окажат не обикновените граждани, а правилните бизнесмени, по никакъв начин не вълнува брюкселските чиновници. За тях е важно да си изпълнят „аджендата“ и изобщо не се интересуват от цената.


Другото, за което много обичат да настояват европейските чантаджии, е „върховенството на закона“. Любим термин им е този, защото не означава нищо. Толкова нищо не означава, че винаги можеш да кажеш на някоя държава как при нея няма „върховенство на закона“ и заради това да й спреш финансирането. Разбира се, това се казва на непослушните държави. Оказва се, че ако слушаш, при теб винаги има „върховенство на закона“ и финансирането си тече гладко. Същото се отнася и до един друг термин – „демокрация“. Американският президент тези дни си организира конференция на сателитите, наречени за благозвучие „демокрации“. Тоест, възнаграждаваш послушните държави с термина „демократични“, а непослушните заклеймяваш като „авторитарни“. Например Унгария, която е член и на ЕС и на НАТО, не беше поканена на този височайши форум. Демек, Вашингтон не я признава за „демокрация“. Тук само ще напомня, че през 2019 г. именно кандидатът на опозицията спечели кметското място в столицата Будапеща. Ако Унгария действително беше царство на деспотизма и потискането на свободата, както често я описват световните либерални медии, подобно нещо никога нямаше да се случи. Само че големите началници не се съобразяват с подобни факти. За тях Виктор Орбан е кръволок, а Унгария е бастион на тиранията.


Така е, ако не подскачаш щастливо под фалшивите трели на брюкселската свирка, си деспот и в държавата ти няма никакво „върховенство на закона“. Ако, напротив, чинно изпълняваш указанията, се демократ и с „върховенството на закона“ всичко е точно. Свиквайте с този новоговор, защото ще го чувате все по -често.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Еленко Попов - Клиника по Урология и Андрология на  УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ”

Доц. Еленко Попов: Над 25-30 на сто хората срещат уринални проблеми

Наред с лесната уморяемост и промените в паметта, едно от неудобствата на напредналата възраст е изпускането на урина . "Причините са комбинация от няколко проблема , това са възрастовите процеси, заседнал начин на живот и намалена подвижност, промените в долните пикочни пътища, като това се случва и при мъжете, и при жените , каза за..

публикувано на 02.12.23 в 15:18

"След края на историята" с Александър Сивилов: Кисинджър между доброто и злото

През 1973 г. Хенри Кисинджър получава нобеловата награда за мир за приноса си към прекратяването на войната във Виетнам. Заради номинацията двама членове на комитета демонстративно го напускат. Целият живот на американския политик е точно такъв низ от противоречия. Днес след смъртта му всички говорят само за постиженията му, но рядко се споменава,..

публикувано на 02.12.23 в 13:55

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн...

публикувано на 02.12.23 в 13:45

Коментар на Петър Волгин: Кириак Стефчов – вдъхновител на външната ни политика

Колко хубаво щеше да бъде, ако в международните си контакти нашите управляващи се държаха с достойнство и поставяха на първо място интересите на България. Ако успяваха да съчетаят съюзническите задължения със свободата да имат различно мнение от това на партньорите, когато се налага. Ако се държаха независимо и не съгласуваха всяка своя реплика с..

публикувано на 02.12.23 в 12:40

платена публикация
Какви са ползите от използването на стойки за монитори?

В днешния бързоразвиващ се технологичен свят ергономията и комфортът на работното място придобиват все по-голямо значение. Един от ключовите елементи в създаването на оптимална работна среда е използването на стойки за монитори. Тези елементи не само подобряват ергономията, но и допринасят за повишаване на продуктивността и намаляване на риска от..

публикувано на 01.12.23 в 17:08
Доброслав Димитров

Доброслав Димитров: Ще трябват все повече IT специалисти. Ръстът не е достатъчен

"Хората в нашия сектор не търсят реализация в чужбина . Даже напротив – при нас има нетно връщане на хора от чужбина към България . Наши сънародници, които завършват западни университети, се връщат, за да правят кариера тук." Това заяви в интервю за БНР Доброслав Димитров, председател на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ)...

публикувано на 01.12.23 в 08:45

„Желание“ – магия в анимацията и анимация в магията?

„Желание “ връща към най-добрите времена на анимацията . По повод 100- годишнината от създаването си, едно от най-обичаните студия Дисни ни представя „Желание“. Филм с красива анимация и вдъхновяваща музика , подобно на толкова много любими приказни истории . Рекламната кампания на филма започна с излизането на песента „Пожелавам си“ в..

публикувано на 29.11.23 в 17:19