Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как празнуват в Израел Старата и Новата година

Снимка: БГНЕС

В Израел се празнуват и по нов и по стар стил. Обикновено край трапезите се събират целите семейства на местните християни. Ресторантите отдавна са резервирани както за официалната Нова година, така и за Старата Нова година. Летището е затворено за пътници от „червени страни“, а почти цяла Европа е с такъв код ,заради нарастващите случаи на болни от новите щамове на Covid-19.
Но и тази година в навечерието на празниците пристигат олигарси с частните си самолети ( за такива превозни средства няма ограничения). Те ще се веселят в бутикови хотели. Пристигат и известни артисти от цял свят, които ще участват в новогодишните им програми.

И все пак, какво е новото, необичайното през тази година за обикновените израелци питаме Игал Ясенов завeждащ  направление Евро-Азия в Еврейския национален фонд( организация която е създала и стопанисва голяма част от горите на сегашен Израел и част от обработваеми площи в пустинята Арава и притежава научен институт по селско и горско стопанство)


" В Куба, Испания и други страни на Нова година трябва да се хапнат 12 гроздови зърна. Там може и да съхраняват грозде в хладилни складове, но нашите селскостопански работници се обърнаха с молба към научния ни институт да селекционират сорт десертно грозде, който да зрее през зимата. Вярно, че израелската зима не прилича на европейската. Снегът е рядкост, а в пустинята, където са нашите селскостопански земи, въобще липсва. Миналата година те браха първите плодове от новите лозя, но заради пандемията не успяха да ги покажат и най-важното да изнесат от тях. Затова тази година бе голямата презентация , а малки самолети товарят прясно грозде за цялото северно полукълбо.

Вторият плод, дело на селекционерите ни в станцията в Офахим са череши, които зреят между декември и февруари. По принцип в Израел черешите са най-скъпия плод. До сега те зрееха само на севера в страната- в планините на Голан и Галилея. Има малко и в най-високите части на Юдейската пустиня. Просто плодът изисква студена зима, когато дървото да има латентен период, след което се събужда. Нашият институт, съвместно с института Вулкани, създаде черешови дървета , които „заспиват“ в най-жаркото лято и се събуждат през есента. Плодовете им са едри и сладки. Търсенето на „зимни череши“ е изключително голямо. Като се има предвид ,че между ноември и март е и сезона на ягодите, това са особено търсени плодове за семейната новогодишна трапеза.
Сред необикновената продукция на плантациите ни в Арава са и узряващите през зимата дини. За разлика от тези,които се отглеждат в цялата страна през лятото, нашите на са на земята , а „във въздуха“. По специална технология, те зреят действително на нещо като рафтове с височина човешки бой и могат да се берат автоматизирано.

И накрая за няколко думи за нашите зимни банани. Те са много сладки ,защото за разлика от вносните не се берат зелени, а най-много ден преди да се предложат на трапезата. Те са малки и особено вкусни. Но площите с този вид дървета не достигат и все още голяма част от бананите, предлагани в магазините са вносни, брани зелени и силно отстъпващи по вкус на нашите.

Към нас се обръщат селски стопани и за решаване на съвсем практични проблеми. Има застаряване сред земеделците. Младите предпочитат високите технологии и други сфери където печалбите са големи, а усилията и рисковете по-малки. Заради тях създадохме и нов вид ананаси. По принцип ананаса е тревисто растение. Първите три години не дава плод. И достига височина около 60 см. На практика не може да се използва техника при събиране на реколта. По нашата технология обаче сортовете са такива ,че машината изрязва високата тревистата част и по нататъшното отделяне на плода вече може да става механизирано, а на следващата година стеблото пониква на ново", разказа още за БНР Ясенов.

"Това се част от иновациите, с които се включваме в програмата на ООН за опазване на климата. Израел става един от основните донори в областта на пустинното земеделие. Надяваме се с това да помогнем както за преодоляване на природните катаклизми, така и за борба с глада в безводните райони на света", посочи още той.

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Омагьосаната гора оживя в детското отделение на Кюстендил

Камелия Пешева, студентка по анимационно кино в Нов български университет, и нейната сестра Бояна Василева, учител по графичен дизайн, създадоха стенописа „Омагьосаната гора“ в родния си град Кюстендил. Проектът е част от европейския конкурс „Лечебна природа – анимация за щадяща и грижовна детска болнична среда“, в който Камелия бе финалист...

публикувано на 19.10.25 в 06:24

Детски фигури за безопасност по софийските улици

В София бяха поставени 10 детски фигури в реален размер на пет опасни пешеходни пътеки. Тази инициатива, озаглавена „София – град за децата“, бе реализирана от младежката организация „Сдружение РЕД“. Целта беше да се привлече вниманието на обществото и институциите към проблемите на пътната безопасност и да се подчертае необходимостта от..

публикувано на 19.10.25 в 06:15

Португалия привлича все повече български туристи

Все повече българи избират Португалия за своята следваща дестинация. Туристическите агенции у нас отчитат засилен интерес през последните години – тенденция, която се наблюдава и в световен мащаб. Какво прави тази атлантическа страна толкова привлекателна? Земята на корка, фадото, великите мореплаватели и богатата история привлича не само с красиви..

публикувано на 19.10.25 в 05:55
Виолин Калчев и Огнян Добриков

Българите са били най-добрите майстори на пушки кремъклийки в Османската империя

Знаете ли, че в Османската империя най-добрите майстори на пушки кремъклийки били българите. Това не е измислица, за да се тупаме в гърдите и да се самонавиваме колко сме добри и велики. Показват го документите в изследователския труд на двама, както те сами себе си определят - любители историци. Двамата са от Варна - Виолин Калчев и..

публикувано на 18.10.25 в 06:00
На голямата сцена на Народния театър „Иван Вазов“ се провежда концерт на японски барабани тайко. София, 8 октомври 2025 г.

Откъде идва интересът в България към далечна Япония?

Отбелязват се 35 години от създаването на специалност Японистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тържествата ще са на 17 октомври, а лекция на проф. Цветана Кръстева - преводач, преподавател и основател на специалността Японска филология, ще има на 16 октомври. "Студентите бяха малко, но елитни. Всички се развиха много..

публикувано на 14.10.25 в 11:12

Дом за възрастни в Монтана приветства първа столетничка

Първата столетничка си има дома за възрастни хора в монтанското село Владимирово. Райна Мадова стана на 100 години и бе почетена за рождения си ден с торта, свещички и баница. От 10 години баба Райна Мадова е част от дома за възрастни хора в село Владимирово. Тя е от Бойчиновци, работила е в цеха за макарони, разказа Румяна Милетиева, която е..

публикувано на 13.10.25 в 22:25

Излиза новият исторически роман "Деултум посреща Свирепия"

Утре е премиерата на новия исторически роман "Деултум посреща Свирепия". Събитието е от 18.30 часа в Софийския университет "Св. Климент Охридски".  В момента предишният роман от поредицата - "Мистерии в Хераклея Синтика" , се превежда на 4 езика - френски, немски, английски и гръцки език.   В Деултум има амфитеатър, още не е открит и..

публикувано на 13.10.25 в 12:48