Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

Възстановяването е факт и без Плана, да се съсредоточим върху устойчивостта, казва експертът

Юлиан Попов
Снимка: БГНЕС

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт. Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на практика. Има един много голям въпрос по отношение на целия този План за възстановяване и устойчивост – за какво всъщност е самият план, след като възстановяването е факт и без него.“ Това заяви в интервю за БНР Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, бивш служебен министър на околната среда и водите.

Попов изтъкна, че това, че няма да получим пари от Плана за самото възстановяване „не е абсолютно никакъв проблем, много по-важно е да се съсредоточим върху устойчивостта“.

Според експерта документът е бил много подобрен по време на служебното правителство.  

Забавянето с няколко месеца няма никакво значение, коментира Юлиан Попов.

„Връщането на Плана не е точно връщане, а процес на договаряне. Текат преговори. Дали е 2038 г. или 2040 година е без значение. Тактически и било добре да бъде една дата. По-съществени са междинните стъпки. Има ангажимент за затваряне на определена мощност до 2026 г. и Комисията иска ясни гаранции, че това ще се случи и по какъв начин ще се случи.“

ЕК има много специфични изисквания за това въглищната индустрия да не получава неправомерна държавна помощ, която тя може да получава през вътрешно субсидиране в Българския енергиен холдинг, поясни Попов.

Това е камък на пътя.“

Огромни средства се насочват към енергийния сектор. От страдащ и критичен сектор той се превърна в процъфтяващ сектор, изтъкна още Попов.

По думите му тези огромни средства дават възможност при добро преразпределение да бъдат подпомогнати енергийно бедните, дружества с проблем.

Пари има много. Много повече, отколкото са необходими в енергийния сектор. Проблемът е в това, че нямаме достатъчно добре разработена стратегия, административно система за подпомагане на енергийно бедните, тоест реформата отсъства.“

Дори да имаме пари да подкрепим енергийно бедните, ние не знаем кои точно са те. Няма система за това, няма добре разработени критерии.“

България няма енергийна стратегия, ние не знаем какво правим с енергетиката, обобщи Юлиан Попов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Януш Залески, държавен секретар в екоминистерството на Полша, и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство.

Полски експерти: Много е важно проблемите на гората в ЕС да се решават от лесничеите

Защитата на горите в Европа трябва да е поверена не на политиците, а на експертите. Това е мнението на Януш Залески – държавен секретар в екоминистерството на Полша и зам.-генерален директор на държавните гори там. Залески и Андржей Кундзевич – председател на сдружението инженерите и техниците в горското стопанство, бяха на частно посещение у..

публикувано на 17.06.24 в 09:43

200 водни лилии ще радват с цветовете и аромата си посетителите на парк „Кайлъка“

Едно от любимите места за отдих на плевенчани е парк „Кайлъка“. Обявен е за защитена местност по инициатива на ген. Иван Винаров. Първият проектант на парка е бил архитект Тихолов. В изграждането му взема активно участие и цялото плевенско гражданство. И тази традиция продължава в днешно време. Уникалният парк се намира в близост до..

публикувано на 16.06.24 в 04:29

Синигер призовава софиянци: Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре

"Премини на зелено" е мотото на образователен графити стенопис в близост до Южния парк в София . Изобразеният синигер призовава софиянци: "Премини на зелено днес, за да живеем по-добре утре". "София е по пътя към своята зелена трансформация от доста години и се сблъсква с доста затруднения. Изключително важно е да премине и..

публикувано на 13.06.24 в 19:08
Даниела Тошева

"Зелени момичета" - проект за зелени професии сред жените

"Зелени момичета" или „GirlsGoGreen“ е проект, който си поставя за цел да популяризира сред младите жени "зелените професии" и образование.  "Проектът започна в началото на май месец, в партньорство с организации от Гърция и Турция, като финансирането на проекта е по програмата "Еразмус +" на ЕС, разказа в "Понеделник вечер" Даниела Тошева, която е..

публикувано на 27.05.24 в 09:13
Снимката е илюстративна

Какви екологично чисти източници на енергия използват в Израел

Почти една трета от енергията добивана в Израел е произведена чрез соларни батерии. В пустинната Негев има огромна слънчева електростанция, в която има батерии, които директно трансформират слънчевите лъчи в електроенергия, а има и кула, в която се затопля течност от небесното светило, от която се добива електроенергия като при ТЕЦ, (за разлика от..

публикувано на 19.05.24 в 08:55

Венцеслава Кожухарова, "За Земята": България вече трябваше да е на четвърти транш от ПВУ

Има огромно забавяне на второто плащане по ПВУ заради неизпълнени реформи. Там е нашият основен пропуск. В други страни има вече трето, четвърто плащане. България вече трябваше да е на четвърти транш , а още не можем да стигнем до втория. Това заяви пред БНР Венцеслава Кожухарова, координатор в екип "Енергия и климат" в Сдружение "За..

публикувано на 10.05.24 в 11:24
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37