Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокат Питър Фелити притежава приказен град от миниатюрни фигури

Колекцията от фигурки наброява повече от 150 съставни части

Питър Фелити
Снимка: Елена Цанева

“Градът на Питър” носи името на своя основател и архитект, а строителството му започва през 1989. Съществува само за около месец и половина всяка година, а после изчезва, за да се появи отново преди следващата Коледа. А архитектът на този град е не архитект, а адвокат. Градчето е приказният град от миниатюри на пенсионираният вече чикагския адвокат Питър Фелити, който е негова страст, любов и хоби повече от 32 години.

Снимка: Елена Цанева

За да подреди десетките съставни части на колекцията Питър отделя поне 2-3 дни, но всеки път го прави с невероятно удоволствие. И миниатюрният град, в който има всякакви сгради, хора, животни, дървета и мостове и какво ли още не се превръща в истинска коледната приказка.

Снимка: Елена Цанева

Миниатюрите Питър подрежда в хола на собствения си дом в северната част на Чикаго в края на старата година и разказва:

"Започнах през 1989 година, когато със съпругата ми  Ан се преместихме тук. Баща ѝ, който се занимаваше с дърворезба ни беше изрязал тези дръвчета, снежен човек. Ние имахме и тази къщичка. Поставихме ги над камината и сложихме отгоре венец. На мен ми харесваше как изглежда".

На следващата година Питър избира и купува една-две други къщички. Близки и приятели харесват първите наченки на колекцията, става им интересно и сами започват да търсят и му подаряват нови елементи, а колекцията става все по-богата и разнообразна. Появяват се поща, книжарница, жилищни сгради, църква, улични музиканти около огън, има различни животни в храстите и дърветата, и разбира се - улично осветление. Градчето расте и сега вече е разделено на промишлен район, парк за отдих и развлечения и жилищен комплекс. Тук има и магазин, специално наречен на съпругата му Ан. Една от любимите фигурки на Питър е заскреженото дръвче, а един от най-привлекателните елементи в колекцията е ски-пързалката със скиорите, които се движат.

Снимка: Елена Цанева

А  възможно ли е да има градче без кръчма. Тя е друг любим елемент от колекцията и е наречена на любимият бейзболен отбор на Питър, който обаче не е от Чикаго, а от Ню Йорк. Племенницата на Питър, 20 годишната Клеър, има друго предпочитание.
   
"Аз харесвам магазинчето за картички "Клеър”, защото и моето име е Клеър и то е прекрасно".

20 годишната Клеър                                   Снимка: Елена Цанева  
Увлечени от интереса на Питър към миниатюрите родителите на съпругата му Ан наричат малкото селище на неговото име и му изработват и специална табела. След повече от 30 години колекцията от фигурки на хора и животни, къщички и сгради, мостове, улични лампи и всевъзможни елементи от живота наброяват повече от 150 съставни части, а адвокатът Питър Фелити, работил до преди няколко месеца само в адвокатския офис, където е работил и Барак Обама преди да стане президент, продължава със същата страст да търси нови добавки към колекцията си. Съпругата му Ан протестира, че миниатюрното градче заема твърде голяма територия не само над камината, но и в пространството на хола, но племенницата Клеър е пръв защитник на колекцията на чичо си. Тя е пораснала с този приказен град и за нея той е неизменна част от Коледните празници. А домашната любимка, кучето Кеси няма нищо против колекционерските страсти на своя стопанин и с удоволствие заема позиция за снимка пред тях.

Репортажът можете да чуете и в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30