Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Дукова описа в книга част от житейските преживявания на Елисавета Багряна

Боряна Дукова
Снимка: БНР

„Работата наистина беше дълга, трудна и няма да крия, че на два пъти спирах като не бях сигурна дали ще мога да продължа напред. Материалът, който бях набелязала да прочета, освен архивите, това са критика върху нейната поезия, спомени за нея от хора, които са били близки нейни съвременници от различни професии. Трябваше да обърна специално внимание на епохата и на хората, които са белязали нейния път“, каза за БНР Боряна Дукова, автор на романа „Лиза“, посветен на поетесата Елисавета Багряна.

По думите ѝ Елисавета Багряна е била красива и интелигентна.

„Тя е предизвиквала интереса още в студентските ѝ години от приятели, състуденти. Не случайно Йордан Йовков е човекът, който ѝ подава ръка и я въвежда в литературата и ѝ помага за първите публикации. След това тя среща хора, с които изживява големи любови, но това са и духовни общувания - както с професор Боян Пенев, който ѝ открива новия свят на литературата по начина, по който той я вижда – малко предизвикателен, ироничен, критичен. Един много по-различен начин от това, което е да слушаш в университета, когато той ти чете лекции. След това се среща с модерния поет Раде Драйнац от Сърбия, който я въвежда в модерното писане на стиховете от началото на миналия век. Идва след това словенският интелектуалец, който е професор по  история на изкуството. С него тя пътува и вижда неща в Италия и Словения, които са зашеметяващи като изживяване, за да стигнем до българския Джек Лондон – Матвей Вълев, изключителен журналист, радиожурналист, писател на разкази“, допълни в предаването „Графити по въздуха“ Боряна Дукова.

Според Боряна Дукова Багряна не е светска дама, която минава през живота с бална рокля.

„Багряна е изключителен човек, на който съдбата не спестява нищо. Тя изживява и много силни удари в живота си - един скандален развод, оставя детето си при съпруга си. Принудена е години наред да не се вижда с него. Принудена е да се издържа сама“, заяви Дукова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

публикувано на 22.05.24 в 10:24

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53