Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За старото и новото лице на Дом „Младост“ във Варна

Ще се запази ли социално-здравната функция на емблематичния обект и защо местни жители протестират

Снимка: Илияна Асенова/Фейсбук

В 12 часа пред сградата на Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Варна започва протест в защита на емблематичния за Варна дом „Младост“, където поколения варненци са се научили да плуват, а други са се лекували в басейна с минерална вода с температура 47 градуса. 

След приватизация и промяна на подробния устройствен план теренът вече е частен и предстои да се реализира проект на инвеститор, който включва и жилищни сгради. ПУП е променен през 2006 г. След няколко провалени опита за закупуване на терена сега се твърди, че е закупен от чуждестранен инвеститор. Наскоро беше представен амбициозен проект за бъдещата визия на мястото.

Налице е безстопанственост, при която Дом „Младост“ не се съхранява като социален и здравен център, а е оставен да се разруши, коментира Николай Танчев, който е сред организаторите на протеста. Целта според него е обектът да се усвои като място за високо строителство.

Собственикът вкарва тежка техника на терена и тръгва допълнително да разбива Дом „Младост“, позовавайки се на решение на общината от ноември 2021 година, допълва Танчев.

„Без експертизи, без допитване до общественото мнение.“

Представители на Сдружението „Да спасим Дом „Младост“ са обжалвали визата за проектиране, както и заповедта за събарянето на обекта.

„Ще има програми за деца в неравностойно положение“, уточнява арх. Красимира Костова, която подготвя проекта за новата визия на пространството. По думите ѝ се предвижда жилищна зона, като височината на блоковете ще бъде от 8 до 12 етажа. Планира се и изграждането на градски плаж.

Предвиждат се общо 5 басейна.“

Местни жители не са очаровани от проекта, по който все още се работи.

Според Ана Георгиева, която е работила в Дом „Младост“, високото застрояване ще засенчи долните етажи на близките блокове.

„Най-вероятно цените ще са доста високи и живущите в квартала няма да могат да го посещават, както беше посещението преди“, смята Георгиева за бъдещия комплекс с басейни.

„От предприятията се даваха карти, които се ползваха, с намаления, от работещите“, спомня си тя.

Проектът не е лош. Единствено ме притеснява тази част, че ще има жилища“, коментира друг жител на квартала - Михаил Иванов. Според него не е ясно как точно ще се съвместяват обществената част и частната, жилищна част.

Главният архитект на общината Виктор Бузев обещава да разреши строеж „единствено и само при запазване на основните функции, които са били в Дом „Младост“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Снимки: Илияна Асенова/Фейсбук


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30
Доц. Любомир Методиев, доц. Борис Цанков и доц. Дочо Дочев

Трима български учени за тайните на Ледения континент

Още през първи век Птолемей е вярвал, че цялата суша на Земята е разпределена симетрично. Следователно щом има земи на север, то има земя и на юг. В много стари европейски карти тази земя е изобразена хипотетично, а мореплавателите все повече се доближавали до нея.  Южната земя е била открита в началото на 19 век. От тогава тя привлича все..

публикувано на 15.06.24 в 11:09

Клетки върху чип? Да, възможно е!

" Пошегувах се с майка ми след операцията. Първото нещо, което направих, след като се събудих. Исках да знае, че не съм се променил, така че, когато влезе при мен и ми каза: "Здравей, как си, как се чувстваш?", я погледнах и я попитах: "А ти коя си?". Въобще не беше щастлива! Гледаше към лекарите с изражението: "Моля ви се някой да обясни..

публикувано на 13.06.24 в 18:18

Античният фестивал "Орел на Дунава" - разходка по линията на времето

Как са живели хората в античността, какви дрехи са носили, каква е била храната им и всичко свързано с бита? Най-старият фестивал на античното наследство на Балканите - "Орел на Дунава" , дава възможност за разходка в историята. Общините Гулянци и Долна Митрополия обединяват усилия за популяризирането на региона. Тазгодишното, 18-о..

публикувано на 13.06.24 в 07:08

Поколението Z вижда перспективи за развитие в България

Близо 12 000 души са напуснали страната ни през 2023 г., сочат данни на НСИ. От тях 2000 са младежи на възраст между 15 и 24 години , като значително по-голям дял имат момчетата. Същевременно броят на завърналите се български граждани през миналата година е с 5000 души по-висок от броя на заминалите . От общо 17 000 завърнали се българи -..

публикувано на 11.06.24 в 11:35

От сърцето на Родопите: Политиците се изложиха!

Родопският столетник Димитър Кавгазов живее в село Славейно. На 27 септември той ще навърши 100 години, но смята да поживее още. Кръгъл сирак, Димитър някога е бил горски, гледал е овце и крави.  Видял е всичко – и лошо, и хубаво . Въпреки преклонната си възраст, той се отнася отговорно към гласуването – "ръководителите да се сетят, че..

публикувано на 09.06.24 в 10:52

Елена е занемарен град, умира - балканджиите жалят съдбата на града, песимисти са за изборите

Обезлюдяване, проблеми с водоснабдяването на селата, липса на обществен транспорт, закрита железопътна гара, ограничени възможности за здравеопазване. Кой ще реши тези проблеми за малко над 7800 избиратели във възрожденската община Елена – отговорите се очаква да станат ясни на изборите днес, когато в Четвърти многомандатен избирателен район..

публикувано на 09.06.24 в 09:12