Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За старото и новото лице на Дом „Младост“ във Варна

Ще се запази ли социално-здравната функция на емблематичния обект и защо местни жители протестират

Снимка: Илияна Асенова/Фейсбук

В 12 часа пред сградата на Регионалната инспекция за опазване на околната среда във Варна започва протест в защита на емблематичния за Варна дом „Младост“, където поколения варненци са се научили да плуват, а други са се лекували в басейна с минерална вода с температура 47 градуса. 

След приватизация и промяна на подробния устройствен план теренът вече е частен и предстои да се реализира проект на инвеститор, който включва и жилищни сгради. ПУП е променен през 2006 г. След няколко провалени опита за закупуване на терена сега се твърди, че е закупен от чуждестранен инвеститор. Наскоро беше представен амбициозен проект за бъдещата визия на мястото.

Налице е безстопанственост, при която Дом „Младост“ не се съхранява като социален и здравен център, а е оставен да се разруши, коментира Николай Танчев, който е сред организаторите на протеста. Целта според него е обектът да се усвои като място за високо строителство.

Собственикът вкарва тежка техника на терена и тръгва допълнително да разбива Дом „Младост“, позовавайки се на решение на общината от ноември 2021 година, допълва Танчев.

„Без експертизи, без допитване до общественото мнение.“

Представители на Сдружението „Да спасим Дом „Младост“ са обжалвали визата за проектиране, както и заповедта за събарянето на обекта.

„Ще има програми за деца в неравностойно положение“, уточнява арх. Красимира Костова, която подготвя проекта за новата визия на пространството. По думите ѝ се предвижда жилищна зона, като височината на блоковете ще бъде от 8 до 12 етажа. Планира се и изграждането на градски плаж.

Предвиждат се общо 5 басейна.“

Местни жители не са очаровани от проекта, по който все още се работи.

Според Ана Георгиева, която е работила в Дом „Младост“, високото застрояване ще засенчи долните етажи на близките блокове.

„Най-вероятно цените ще са доста високи и живущите в квартала няма да могат да го посещават, както беше посещението преди“, смята Георгиева за бъдещия комплекс с басейни.

„От предприятията се даваха карти, които се ползваха, с намаления, от работещите“, спомня си тя.

Проектът не е лош. Единствено ме притеснява тази част, че ще има жилища“, коментира друг жител на квартала - Михаил Иванов. Според него не е ясно как точно ще се съвместяват обществената част и частната, жилищна част.

Главният архитект на общината Виктор Бузев обещава да разреши строеж „единствено и само при запазване на основните функции, които са били в Дом „Младост“.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Снимки: Илияна Асенова/Фейсбук


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59

В Павликенско: Села на драстичен воден режим, поредно лято на протести

Община Павликени е пред обявяване на частично бедствено положение заради безводието . Половината села са на воден режим . През лятото към тях ще се добавят и още селища. Основната причина е пресъхването на водоизточниците. Частично решение за пет от селата е да бъде пусната вода по каналите на "Напоителни системи" , която да вдигне нивото..

публикувано на 18.06.24 в 06:52
Елмалъ баба теке

Дервишкият център Елмалъ баба теке - легенди и мистерии

Възможно ли е край Момчилград да се намира гробът на Фатима - обичната дъщеря на пророка Мохамед ? Според преданията на местните хора, това е напълно вероятно. Смята се, че точното място е религиозен център до днешното село Биволяне , известен в миналото като най-голямото средище на дервишите. Този център съществува и днес под името Елмалъ..

публикувано на 17.06.24 в 13:07
Мурад Реджеб

В дебрите на биопринтирането

"Ние разработваме биомастила за биопечатане на човешки тъкани и органи . Работим в посока да си биопечатаме тъкани, човешки, органи – евентуално", обяснява в интервю за БНР Мурад Реджеб, управител на стартъпа "МатриКем". Компанията е започнала проучване в областта на биотъканното принтерно инженерство. "Използвайки собствени пациентски..

публикувано на 17.06.24 в 12:04
Дан Арав и съпругата му Една

Как се възстановява родният дом на Леон Арав в Пловдив

Еврейска фамилия, свързана с Пловдив, възстанови за нов живот историческа сграда на една от централните улици в града "Христо Г. Данов" .   През 1912 година там започва да приема пациенти току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав . Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава частна болница, която разполага и..

публикувано на 17.06.24 в 11:59
Дойчин Кършовски в Синсинати

Дойчин Кършовски: "Живей дълго, умирай кратко!"

В 50 -ти епизод на рубриката “Америка- илюзии и реалности”  усещане за Америка чрез Дойчин Кършовски, фитнес инструктор, мениджър, автор на няколко книги и филми за здравословния начин на живот.  Правилно дишане, достатъчен сън, движение, профилактични прегледи, за да не ни изненадват болестите - няколко от тайните на дълголетието. "Мотото на..

публикувано на 17.06.24 в 10:47

Кубчето на Рубик като учител

Между двата рекорда (на човека и машината) протече срещата на Ерньо Рубик с българските му фенове. Разказът му бе провокиран от въпросите. " Много ми харесва, когато видя завършената комбинация по всички страни. Това е най-красивият етап. Постигнали сте целта. Отнема време, но пък аз не съм шампион и не съм тренирал скорост. Бързото..

публикувано на 15.06.24 в 13:30