Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цвета Балийска: Плейбек театърът изисква непрестанно себеразвитие и развитие на екипа

Снимка: Иван Русланов

Плейбек театърът играе историите на хората от публиката. Този вид театър по света съществува от 1975 година, играе се в над 60 страни. В България става все по-популярен. Имаме класическия му вид - жива публика, тя разказва истории, ние ги играем, но имаме и публиката, която е в Zoom“. 

Това каза в предаването „Хоризонт за вас“ Цвета Балийска, актриса, режисьор, продуцент, председател на сдружение „Творци“. Тя има театрална компания „Тук и сега“, която преподава и разпространява този вид театър у нас. 

И театърът в Zoom запазва есенцията, чувството е същото, допълни тя. 

„Технически сложен е процесът. Но е интересно. Събираме любими хора, които са разделени от местоживеенето. Хората могат да са в едно пространство и да чувстват историите си“. 

Тя сподели, че плейбек театърът не е лесно занимание и изисква тренинг, комплексни умения от хората, които го практикуват.  

„Това трябва да са театрали, танцьори, музиканти, трябва да имаш познания по психология, психодрама, да се интересуваш от човека, да работиш много със себе си. Изисква се непрестанно себеразвитие и развитие на екипа“. 

Представлението „Отвъд ограниченията“ ще бъде играно в театър „Възраждане“ на 17 февруари. 

Интервюто с Цвета Балийска можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08

Соня Йончева: Грижата за културата и изкуството е инвестиция в новото поколение

Световна оперна звезда на върха на своята кариера и избраница на слушателите на БНР за български музикант на 2023 година, Соня Йончева присъства все по-често и категорично на родна сцена – с нови изяви и проекти като музикален продуцент и издател. След преките прожекции от кино сезоните на Кралската опера в Лондон “Ковънт Гардън“ и Метрополитън..

публикувано на 04.06.24 в 18:17
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55