Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По стъпките и историята на едно необикновено сътрудничество между Испания и България

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата очерта в интервю за БНР съвместните инициативи

Посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата
Снимка: Славена Илиева

Мултимедийната изложба „Най-дългото пътуване“ гостува в галерия "Мисията" в София до 25 февруари. Тя  се организира съвместно от Посолството на Кралство Испания в София и с Държавния културен институт на Министерството на външните работи.

"Най-дългото пътуване може да бъде приложимо към много неща, също така и към личната траектория. Вече известно време съм в България - над две години и нека ви кажа, че пътуването все още не е дълго - напротив беше доста късо", каза за БНР посланикът на Кралство Испания в България Н. Пр. Алехандро Поланко Мата.

Н. Пр. Алехандро Поланко Мата гостува на отдел Международно сътрудничество в БНР         Снимка: Славена Илиева

По думите му през последните две години не са могли да се организират много мероприятия заради пандемията от Covid-19.

"Наложи се да променим - чрез други начини, да заменим чрез интернет връзки, телевизия включително и това ни позволи присъствие да затвърдим. Аз съм много доволен. Нашето намерение е да продължим по същия начин. Това направление има три основни вектора. От една страна е това, което искаме да продължим, връзката между български институции, които работя в културната сфера и в дипломацията. От там имаме започнати контакти, които са в доста напреднала фаза с телевизия като Нова телевизия, с Българското национално радио, с БТА, с Държавна агенция "Архиви", с министерства, които са намесени - министерството на културата, на външните работи, защото сме на мнение, че е важно да се правят неща, които са интересни в България. И това може да се прави добре ръка за ръка с българските институции, които работят ефикасно. Това е един от пътищата. Вторият вектор, който се опитахме да развием е това, че България не е само София. София е важна, очевидно е столицата и е най-важния град, но има много други важни градове  освен София. Аз това го научих чрез мрежата от испански училища в цялата територия на България. И нашата воля е да заведем културните мероприятия, винаги когато можем до тези други градове. Градове като Варна, Бургас, Пловдив, Монтана Велико Търново, Стара Загора - градове, в които културният фокус и присъствие на чуждестранна култура не е толкова обичайно нещо. Според нас това е много важно да стигнем до всички тези места. Има и един трети елемент, който за нас е важен. България е държава с богата културна традиция. Има много институции, фестивали, посветени на киното, музиката, театъра. Ние искаме да участваме в тези мероприятия и ще продължаваме да го правим", допълни посланик Алехандро Поланко Мата за предаването "Нощен хоризонт".

Мултимедийната изложба  „Най-дългото пътуване“       Снимка: Славена Илиева

Според него в България е добре позната испанската история, култура, литература:

"Тази година и миналата година чествахме 60-годишнината от създаването на Катедрата по испански в Софийския университет "Свети Климент Охридски". Това е важен исторически срок. Не става дума за нещо, направено онзи ден. Но Испания не е само култура, история, литература. Испания днес е модерна държава с едно от най-добрите здравеопазвания в света, с една икономическа политика много социално ориентирана, с технологически напредък по отношение на транспорт, възобновяеми източници на енергия - много важни, втората мрежа на високоскоростни влакове в света след Китай е испанската. Има една модерна Испания, която мисля, че е по-малко позната и мисля, че там имаме много възможности за сътрудничество. Българското правителство е дало приоритет в определени сектори като енергетика, инженерство, транспорт, мисля, че там имаме добър опит и бихме могли да работим заедно".

Мултимедийната изложба  „Най-дългото пътуване“   Снимка: Славена Илиева

Повече можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33