Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли вече изготвeна радонова карта на България

Доц. Кремена Иванова: Имаме радонова карта на България от 2017 г., но с малък брой детектори

Доц.Жана Джунова: Имаме готови 4 детайлни областни радонови карти

Снимка: Ани Петрова

Докъде стигна Националното проучване за нивата на радон в сгради и има ли вече изготвeна радонова карта на България.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване.


Облъчването на човека от радон е предимно в жилища. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

През тази година в  Ямболска област се извършва  мащабно изследване на стойностите на газ радон в семейните жилища.  Целта на проучването, което се прави от  Националния център по радиобиология и радиационна защита, е да се изработи  карта на концентрацията на радон в цялата страна. 

Да припомним, че през 2011 г. НЦРРЗ започна пилотно проучване на нивата на радон в училищни сгради и детски градини по Национален план за действие по околна среда-здраве, където са проверени 7 детски градини и 8 училища от район Кремиковци. По същата програма са предвидени измервания на  302 броя детски градини  и училища в столицата  през 2012 г.

От септември 2011 г. Националният център по радиобиология и радиационна защита започна дългосрочно проучване на нивата на радон в жилищни сгради в 4 области на страната - София-град, София област, Варна област  и Пловдив област, което ще приключат в края на 2012 г. Проучването се извършва със съдействието на Международната агенция по атомна енергия.

"През 2013 г. държавата е предприела мерки поетапно да обследва облъчването от радон в сгради. Всяка година се финансират определен обем от проучвания. Не може да стане наведнъж за цялата страна, като се опитваме това да става по области, по региони, за да натрупваме все повече данни и да изградим подробна карта на България за ситуацията с радона в жилищата, обществени сгради, училища, работни места", посочи в "Хоризонт до обед" доц. д-р Жана Джунова, директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

"Имаме определени успехи. България присъства от няколко години на европейската карта на естествените радионуклеиди на базата на нашите проучвания.

Имаме готови 4 детайлни областни радонови карти. Ямболското проучване е един от тези елементи. Много е важно хората да съдействат,  да са наясно, че това е от полза и поставянето на детектори за измерване количествата на радон в семейни жилища не крие никакъв риск за тях", каза още доц. Джунова.


Тя припомни, че при новото строителство има нормативна база относно този проблем.

"Регионалната здравна инспекция е тази, която предоставя на желаещите да получат детектор за измерване на радона. каза пред БНР доц. Кремена Иванова, ръководител на лаборатория в радиобиологичния център към Министерство на здравеопазването. 

"Имаме радонова карта на България от 2017, но с малък брой измервания - тя е 10 на 10 км. Тя е включена в Европейския атлас. Всеки човек може да влезе и детайлно да си погледне населеното място. Но 10/10 км. е голям квадрант и с много по-малък брой детектори, ние приключихме това национално проучване през 2017 година.

Затова сега правим поетапно проучване на Ямбол, имаме и договореност за още една област. Предстои договорка със съответното РЗИ.

Детекторът измерва средногодишната концентрация на радон в дома и затова престоява една година там. Тази концентрация е важна, защото за нея имаме референтни нива", поясни доц. Иванова.

По думите и целта на радоновата карта е да очертае регионите, където има вероятност да бъдат засечени високи нива на радон. Тогава хората ще знаят дали има предвидени мерки за намаляването на нивата от радон при закупуването на дадено жилище.

"Хората трябва да знаят и да поискат измерване на нивата на радон. Начините не са трудни - и за измерване, и за коригиране на нивата на радон с лесни мерки. Запитването е към РЗИ по места. Проучването е безвредно и безплатно през РЗИ", каза още доц. Иванова.

Имаме и Национална програма за намаляване въздействието на радон в сгради върху здравето на българското население 2013 – 2017 г.

Рехабилитационен център Павел Баня

Доц. Джунова коментира също, че радонът в минералните басейните е безвреден за къпане, но се прави задължително консултация със специалист за това колко време е безопасно да се престои, защото това е лечебна процедура. И е записано навсякъде на табелките при басейните, в които има радон, че дългото стоене не е препоръчително, напомни тя 


Още по темата в звуковите файлове.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07
Николай Стайков

Николай Стайков: Не знаем съдружниците на Пеевски в събирането на политическите трюфели

От разследването "Осемте джуджета" отпреди 4 години остана крилатата фраза за летящото килимче, което някой задейства и в институциите започва всичко да се получава в нечия полза , привидно законно. Летящото килимче продължава да действа, с основен "шофьор" Делян Пеевски . Това каза пред БНР Николай Стайков, журналист от Антикорупционния..

публикувано на 14.09.24 в 14:12

Абсурдните правила за паша в националните паркове - геноцид за животните и бухалка за фермерите

Ще има ли достатъчно пасища за биологичното ни животновъдство или единственият път на фермерите е към унищожаване на стадата и затваряне на фермите? Две министерства и една парламентарна комисия все още не успяват да намерят отговор на този въпрос и решение на проблема с пашуването в националните паркове. Рестрикциите за ползване на..

публикувано на 13.09.24 в 07:02

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации , като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати. Това е мнението на Светлана Боянова -..

публикувано на 11.09.24 в 09:43

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10