Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Файф: Малко е вероятно Русия да прекрати доставките на газ за Европа

| обновено на 19.02.22 в 10:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Изключително малка е вероятността Русия да спре газовите доставки за Европа заради конфликта с Украйна", прогнозира в интервю за БНР Дейвид Файф, главен икономист на специализираната медия за енергийни въпроси „Аргъс медия“.

По думите на енергийния експерт, ако се стигне до прекъсване на доставките на синьо гориво, цените ще се покачат многократно, защото недостигът може да бъде заменен основно с втечнен газ.

От гледна точка на Русия това би струвало над 70% от общия ѝ износ на природен газ.

„В Москва наистина трябва да си зададат въпроса в чий интерес би било, ако руските газови доставки бъдат нарушени. Мисля, че ще бъде наистина много болезнено за европейските потребители, които вече плащат много високи цени за природен газ. Но също така това би било много болезнено и за Русия. Ето защо ние не даваме висока вероятност за прекратяване на доставките за Европа“, каза Дейвид Файф.

„Разбира се би могло да има инцидент или някаква причина за временното им прекъсване. Към момента обаче не предвиждаме прекратяване на доставките от Русия към Европа, защото и за двете страни това би било изключително болезнено“, добави експертът. И поясни още в предаването "Събота 150":

"Цените на природния газ в Европа тази зима са много високи, но това не се дължи единствено на напрежението между Русия и Украйна. Около 50 - 60 процента от вноса на природен газ в Европа идва от Русия. Това е много висока пропорция. Особено страните от Югоизточна и Централна Европа, включително и България, имат много висока зависимост от руските доставки. Като казвам това, бих искал да подчертая, че съществува много висока степен на естествена взаимозависимост. Ако погледнете към руския износ, над две трети от руския природен газ отива към Европа.

В Москва наистина трябва да си зададат въпроса в чий интерес би било, ако руските газови доставки бъдат нарушени. Мисля, че ще бъде наистина много болезнено за европейските потребители, които вече плащат много високи цени за природен газ. Но също така това би било много болезнено и за Русия. Ето защо ние не даваме висока вероятност за прекратяване на доставките за Европа. Разбира се, би могло да има инцидент или някаква причина за временното им прекъсване. Към момента обаче не предвиждаме прекратяване на доставките от Русия към Европа, защото и за двете страни това би било изключително болезнено".

Да, но през последните години Русия започна да работи и на други пазари. И без напрежението заради кризата с Украйна Русия вече разчита да продаде големи количества газ на Китай, откъдето идва и част от проблема с цените в Европа.

"Права сте, че Русия направи опит да диверсифицира пазарите си спрямо Европа, където, както вече казах, е насочен над 70 процента от руския износ на синьо гориво. Проблемът е, че Москва има ограничен капацитет да доставя природен газ до други пазари. Те са в процес на изграждане на газопроводи и терминали за втечнен природен газ за Азия, но към момента капацитетът е ограничен".

Въпреки че оценявате като много малко вероятно да се стигне до нарушаване на доставките към Европа, ако това се случи, какви са алтернативите?

"Ако се стигне до проблеми с доставките на руски природен газ, Европа ще трябва да се обърне към закупуването на втечнен газ от международните пазари. При подобен сценарий цените ще се покачат неимоверно много. В момента пазарната цена на втечнения природен газ в Европа се изчислява на 25 долара за един милион британски топлинни единици. През зимата обаче имаше случаи тази цена почти да се удвои.

Ако се стигне до нарушаване на доставките на руския природен газ, има риск от покачване на цените. Всъщност това ще пренасочи голяма част от количествата втечнен природен газ, които сега са предназначени за Азия и тихоокеанския регион, към Европа. Ето защо ще има покачване на цените, тъй като при прекъсване на руските доставки, втечненият газ ще бъде основният източник за Европа. Направени са изчисления, ако всички доставки на руски природен газ бъдат прекъснати, какво количество може да бъде заменено с втечнен газ. Сметките показват между 50 и 60 процента от обема на руските доставки".

Ако погледнем и към петролния пазар, какъв ефект да очакваме върху него, ако се стигне до най-лошия сценарий при конфликта?

"Знаете, че Русия изнася около 4 милиона барела суров петрол и около 3 милиона рафинирани продукти дневно. Отново около 50 - 60 процента от този износ отиват към Европа. Разликата между природния газ и петрола е, че на теория е по-лесно да се заменят доставките по газопроводи с барели петрол, доставяни по море. В същото време петролният пазар в момента е много стегнат. Ако Европа изгуби голямо количество - например един или два милиона барела от руския петрол, цените ще изхвърчат нагоре, защото има много малко алтернативни доставчици.

Един интересен вариант за заместител на руските доставки би бил иранският суров петрол. Знаете, че в момента се водят усилени преговори между Съединените щати, Европейския съюз и Иран, за препотвърждаване на ангажиментите по ядреното споразумение. Спомняте си, че Тръмп оттегли Вашингтон от сделката. Ако изгубим руските петролни доставки, което отново подчертавам, е малко вероятно, би било много интересно дали това допълнително би ускорило постигането на резултат от преговорите с Иран, тъй като това е наистина добра потенциална алтернатива за доставки на суров петрол".

Международната агенция за енергетика призова страните от ОПЕК+, където е и Русия, да увеличат производството на петрол. Предвид сложната геополитическа ситуация и отношенията между страните в картела, виждате ли реална възможност това да се случи?

"ОПЕК има споразумение със страните - партньорки по споразумението и ако Саудитска Арабия и Обединените Арабски Емирства направят стъпка, за да увеличат производството на петрол, те ще навлязат не само в пазарните дялове на Русия и останалите страни в партньорство с картела, но и на самите страни в него. Това може да доведе и до вътрешни проблеми в ОПЕК, защото все пак има споразумение. Всички се надяваме да не се стигне до конфликт и нарушаване на доставките. Струва ми се, че Международната агенция за енергетика малко пренебрегва политическия аспект на въпроса, защото е много трудно за Саудитска Арабия и други страни да увеличат производството за сметка на останалите".

И преди напрежението по границата между Русия и Украйна цените на петрола бяха високи. Повечето прогнози са, че цените ще се запазят високи, особено през първото полугодие?

"През втората половина на годината може да станем свидетели на малък излишък на пазара, което да доведе до успокоение на цените и лекото им понижение. Това обаче най-вероятно няма да се случи до средата на годината. До лятото търговията ще се води между 85 и 95 долара за барел", каза още пред БНР Дейвид Файф.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сюела Брейвърман

Вътрешнопартийни свади в редиците на торите след вота на Острова

Докато британските лейбъристи се радват на първите си дни на власт след убедителната победа в общите избори, бившият министър на вътрешниете работи в правителството на консерваторите Сюела Брейвърман остро критикува Риши Сунак за предизборната му тактика. Анализирайки загубата на торите в общите избори, Сюела Брейвърман обвини Риши Сунак в..

публикувано на 07.07.24 в 10:55
Валентина Кашчи

Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура

На територията на Украйна въпреки войната работят и са финансирани воюващата държава десетки културни и просветни организации. Още преди две години, с окупирането на първите украински територии от Русия, българските неделни училища в тези земи бяха закрити и бе забранено да се преподава на български език.  Само в Запорожка област има около 30..

публикувано на 07.07.24 в 10:30
Деница Сачева

Деница Сачева: С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение

С мантрата "експерти" е ясно, че не се търси решение , а само да се представи нещо пред хората, което да изглежда добре.  Това заяви пред БНР Деница Сачева, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и номинирана за социален министър в проектокабинета на Росен Желязков, който не получи подкрепа в Народното събрание. " Това, което всички очакваме от..

публикувано на 07.07.24 в 10:27
Атанас Пеканов

Атанас Пеканов: България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по ПВУ

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и развитие (ПВУ). Това заяви пред БНР Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер по еврофондовете, и уточни: "При правителството "Денков" имаше мнозинство в парламента, за да се гласуват законите, свързани с Плана, но не се направи това. Ще разберем, че е..

публикувано на 07.07.24 в 10:06

Президентският дворец в Никозия вече е с нулеви отпадъци за депониране

Президентският дворец в Никозия стана първата правителствена сграда в Кипър с нулеви отпадъци за депониране. Екосертификатът бе връчен на първата дама на Кипър, по чиято инициатива бяха извършени промените. Президентската сграда днес е "зелена", отпадъците в нея са намалени с повече от 90% и е приложено пълно рециклиране, отчете реализацията..

публикувано на 07.07.24 в 09:19

Броят на загиналите по пътищата е по-нисък в сравнение с миналата година

Броят на загиналите по пътищата у нас продължава да е по-нисък в сравнение със същия период на миналата година. Това обясни за БНР експертът по пътна безопасност Любка Маринова. "България е сред държавите, която е с най-лоши пътища, най-много жертви при катастрофи на един милион. За миналата година са 82-ма на един милион, даже сме вече и..

публикувано на 07.07.24 в 08:57

Национално състезание по първа помощ на БЧК

Днес ще се проведе 11-ото Национално състезание по първа помощ на Българския младежки червен кръст. В събитието се очаква над 200 доброволци от цялата страна и 20 екипа с участници на възраст между 15 г. и 19 г. да покажат уменията си за оказване на първа долекарска помощ и реакция при бедствия.

публикувано на 07.07.24 в 08:53