Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към момента няма ясна законова процедура за премахване на монумента

Паметникът на Съветската армия във възела на времето

Между историческата памет и конюнктурата - изразяване на позиция ли е вандализмът

Снимка: Евелина Стоянова

Вчера бяха почистени някои от надписите в подкрепа на Украйна от Паметника на съветската армия в центъра на София. Миенето продължава и днес. Инициативата е на Градската организация на БСП в София.

Военните действия в Украйна върнаха в дневния ред и идеята за демонтиране на паметника. Няма обаче законова процедура за това - казват от Областната управа, която стопанисва държавната собственост, изградена на терен на Столичната община.

Снимка: Евелина Стоянова

Въпросът за демонтирането на паметника на Съветската армия бе поставен на заседанието на Столичния общински съвет миналата седмица от независимия общински съветник Методи Лалов. На заседанието стана ясно, че няма възложена процедура от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков, затова той даде зелена светлина на експертите от районната администрация да направят предложения за процедурата.

„За тези 30 години, откакто е започнала някаква процедура, има натрупана огромна маса от документи, решения, предложения, понякога взаимоизключващи се или противоречащи си. И след като и Столична община и държавата не успяха да постигнат прогрес, изведнъж се оказа, че районната администрация е най-компетентна да го направи“, поясни Трайков.

Изцапаните с червена война ръце на войниците от паметника  Снимка: БГНЕС

Според Трайчо Трайков скулптурните фигури от паметника имат „своята стойност и като произведения на изкуството, и като свидетелства на времето“ и със сигурност трябва да бъдат „запазени и поставени на място, където всеки може да ги види.

„Не е редно този монумент да изпълнява функцията, поради която е построен – да оказва психологическо и политическо въздействие“, както е записано в решението от 1954 година, мотивира се още Трайчо Трайков, според когото „нямаме нужда вече от това“.

За премахване на паметника на Съветската армия решение не може да вземе районен кмет, тъй като собственик на монумента, който е изграден на общинска земя е държавата. За паметника отговаря областният  управител.

Към момента няма ясна законова процедура, казват от кабинета на областния управител на София град, тъй като казусът е без прецедент.

Общинските съветници са на различни мнения. Независимият Борис Бонев е за премахването на паметника от центъра на София.

Снимка: БГНЕС

Този паметник като изключително силна разделителна линия трябва да бъде гледан обективно, а не идеологически. Обективната истина е, че надписът на този паметник е погрешен и не отговаря на историческата истина за освободителна за българския народ съветска армия. Същевременно трябва да си даваме сметка, че именно съветската армия е тази, която е дала най-много жертви за спасяването на Европа от нацизма. Трябва много внимателно да намерим баланса между отдаването на почит между милионите загинали съветски войници и пропагандната машина, която от доста години действа в България.“

Категорично срещу преместването на паметника на Съветската армия са общинските съветници от БСП в Столичния общински съвет. По инициатива на градската организация вчера паметникът беше почистен, тъй като за пореден път бе оцветен и издраскан с обидни думи.

Снимка: Евелина Стоянова

„Това е памет, това е почит към една армия, която много хора си позволяват да наричат окупационна, но тя в най-голяма степен е допринесла за заличаване на нацистите и кафявата чума от Европа“, коментира Иван Таков, според когото акт на вандализъм не е начин за изразяване на позиция.

„А най-интересното е, че в рамките на Съветския съюз и на Червената армия е имало и немалко украинци, които са се били за освобождението на Европа от нацизма, затова е много странно по този начин да бъде поругаван паметник и то с такива надписи.“

Таков припомни, че има позиция на изпълнителното бюро на Градския съвет срещу преместването и разрушаването на паметника „като контратеза на приказките на Трайчо Трайков и действията, които би предприел срещу премахването на паметника“.

Жителите на София също са на различни мнения. Едните се обединиха с настояване за премахване на паметника от центъра на София. Други са категорични, че мястото му е точно там, където е сега.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46
Възстановеният военен мемориал ще се завърне в района, в който бе премахнат неговият предшественик - паметникът, посветен на 1300 години България

Бавното завръщане на Военния мемориал пред НДК

Много от хората, които дадоха страшно много енергия и сърце за възстановяването на този паметник, вече не са между живите , отбеляза в интервю за БНР Борис Станимиров, председател на Съюза на възпитаниците на военните на негово величество училища. Проектът е доста близък до това, което е представлявал паметникът. Изключително важно е София..

публикувано на 17.05.24 в 11:10

В родопско село правят кастинг за актьори. Наесен ще играят "Женско царство"

Родопското село Пчеларово обяви кастинг за актьори  любители . Те ще участват в театрална пиеса, чиято  премиера е планирана за есента. Идеята е на семейства, завърнали се неотдавна от Канада .  Шепата ентусиасти и доброволци искат да върнат славата на Пчеларово от времената, когато в него са живели 4000 души. Красимира Стоянова е..

публикувано на 16.05.24 в 10:04

"Към този момент е лека джунгла." Защо изоставиха крепост над Габрово?

Габровци алармират с тревога, че останките от историческата крепост "Градище" над града – предпочитано място за разходка на местните хора и гости на града, продължават да се рушат. На мястото на някогашното укрепено селище, културна ценност от местно значение , сега избуява висока растителност, а зидовете, поддали под напора на времето, са..

публикувано на 14.05.24 в 09:45

Екопътеката край Царевец крие любопитни истории

Ще се разходим по един атрактивен маршрут с живописна природа и любопитна история. Това е екопътеката до скалните рисунки в мездренското село Царевец. Графитите в пещерите във варовиковия венец край селото са множество надписи и изображения, издълбани върху камъка между 16 и 19 век. Те са интересно историческо свидетелство, което все още не е..

публикувано на 12.05.24 в 08:40

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи

Легенда за българска принцеса обяснява появата на червените божури в Източните Родопи. Според преданията, девойката е водила съпротивата на местните хора при завладяването на планината от османските турци и от кръвта й са израснали красивите пролетни цветя. Момичето е описвано с дълга руса коса и бяла роба, което води бял кон или държи меч. И до днес..

публикувано на 12.05.24 в 05:30