Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геополитика, брандове и спорт - какво промени войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За първи път в световната история се случва нещо такова, в такъв голям мащаб. Нямаше как да го очакваме, нямаше как да го предвидим. Компаниите, бизнесът, особено големите – те са една идея по-малко смели, когато става въпрос за такива дейности и тази липса на достатъчно смелост е непълно основателна. Защото това не е просто оттегляне от пазар, това са работни места. Тези решения изобщо не са лесни.“ Това каза в интервю за БНР Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации относно оттеглянето на световни брандове от руския пазар. 

Христов посочи, че когато всичко приключи, пътят обратно би бил доста по-лесен.

Купувачи се редиха на дълги опашки в магазини на ИКЕА при обявяването на оттеглянето на компанията от руския пазар. Санкт Петербург, 3 март 2022 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според него оттеглилите се от Русия брандове засвидетелстват своята съпричастност на корпоративно ниво и могат да спечелят симпатии сред потребителите в останалата част от света.

Това е и натиск, в добрия смисъл на думата, към обикновените руснаци, смята комуникационният специалист.

„Ако изведем въпроса на по-високо ниво – оттеглянето на брандове, на компании от пазара беше резонен акт на солидарност. В момента обаче масовостта на това нещо се превръща в имиджов проблем за тези, които остават.“

Според теорията и практиката за управление на имиджи всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие, отбеляза Александър Христов.

„От вчера се чуват гласове на компании, които казват – ние оставаме, против войната в Украйна сме, но оставаме заради руснаците, защото те имат нужда от нас.“

„Спортът е проекция на живота, който живеем. Този живот, който живеем, се контролира от геополитика. Спортът няма как да излезе от цялата тази геополитика.“ Това каза спортният редактор от програма „Хоризонт“ Антони Йорданов.

Според Йорданов е трудно да се предвиди какво ще се случи, защото геополитиката ще вземе връх.

Да не забравяме фактора пари. Каквото и да си говорим, оттук нататък той ще бъде много сериозен. Русия е фактор в спорта.“

Спортният журналист припомни други конфликти – например за Нагорни Карабах и посочи, че и досега отношенията между спортистите от Армения и Азербайджан не са приятелски.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антони Йорданов прогнозира трайни последствия в света на спорта от днешните събития в Украйна.

„Виждаме нещо, което досега не сме го виждали – почти целият свят как се е обърнал срещу руския спорт на базата на това, че те са руснаци.“

В периода на Студената война Русия и Америка започват да си мерят силата и в спорта, сега обаче нещата са различни, допълни журналистът.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05