Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Започва обучение за устойчивото производство на храни и промените в климата

Снимка: Ани Петрова

"Инициативата Food Wave се организира от 19 европейски града и нейната цел е младежите да видят и да се обучат във връзката между устойчивото потребление на храни, устойчивото производство на храни и промените в климата. В нашето обучение и след него ние искаме да имаме хора, които да мислят, да бъдат активни и да променят обществените нагласи към по-добро", каза за БНР Стоян Стоянов, експерт по комуникации към обучението "Зелена школа" 2022 в рамките на международната инициатива Food Wave. 
По думите му през последните няколко години има хора, които се връщат към селото, природата, хората, които искат да са климатично неутрални.
"Тези хора са чели много, минали са през проба и грешка, ние искаме за всички останали, които чувстват тази нужда да им покажем добрия опит и добрите практики, да ги срещнем с тези хора и те да решат за себе си и да могат да променят средата. Не очакваме чудеса, нашата школа ще бъде само началото на техния път и на хората, които са около тях да бъдат по-добри към природата и към храната", допълни за предаването "Закуска на тревата" Стоян Стоянов.

"Зелена школа" 2022-1 се провежда в периода март – май 2022 г.

Обученията са организирани в две направления – виртуални теоретични занятия и присъствени практикуми. Виртуалните занятия се провеждат с продължителност до 4 часа на ден, а присъствените практикуми са с продължителност до 6 часа на ден. 

Общата продължителност на "Зелена школа" 2022-1 е 32 учебни часа и се провежда през месеците март, април и май 2022 г. Ще вземат участие между 30 и 40 младежи.

Инициативата е насочена към младите хора на възраст между 18 и 35 години за изграждане на капацитет и насърчаване на действията по отношение на устойчивите практики за производство и потребление на храна, опазване на околната среда, климатични промени и връзките между тях.

Обученията са безплатни.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45