Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таврийски българи от Запорожие намериха безплатен подслон и храна в хотел в Горна Оряховица

Снимка: Здравка Маслянкова

60 таврийски българи от украинския град Запорожие намериха безплатен подслон и храна в хотел в Горна Оряховица. Докато чака държавната помощ от 40 лева за издръжка на бежанците, собственичката на хотела Цанка Димитрова продава апартамента си, за осигури оборотни средства за издръжката на жените и децата от Украйна, които е приютила.  

Хотел в центъра на Горна Оряховица беше първият във Великотърновска област, който безплатно започна да приема украински жени и деца, бягащи от войната. В началото бежанците бяха малко, разказва собственичката на хотела Цанка Димитрова:  

„Правя го, защото са хора в беда. Идва една жена, държи едно шестмесечно бебе в ръцете си. Другото ѝ дете е двегодишно в другата ръка, тя няма ръка, с която да си носи куфара. Разплакани, разтревожени много. Минаха две-три такива майки и в последствие се обадих на областната управителка и казах, че така реших, че мога да приемам такива хора“. 

Първата голяма група дойде на 8 март, на 17 март се настани и втората. В момента са 29 деца и 31-а жени от Запорожие, посочи хотелиерката: 

„Държа да кажа, че не съм ги приела за пари, защото това беше на 8 март. Хотелиерите нямахме никаква яснота и по това време не се говореше въобще за плащане. Госпожа Илиева, областната управителка, изрично ме предупреди – рискът е голям, може и да не ти платят. Моят отговор беше – да се надяваме, че бог ще ми плати“.  

Срещам се с четири учителки от Запорожие, които са в Горна Оряховица. Участват в различни занимания и уроци по български език, от хотела на два пъти ги водили на екскурзия, направили им пикник. Таврийските българки разказват за новия си живот: 

„Аз се казвам Людмила, избягахме от войната и дойдохме в България. България много ни харесва. Хубави хора живеят тук. Всички се стараят да ни помогнат. Най сме благодарни на нашата управителка Цанка. Тя много вложи в нас. Всички сме много доволни, защото всеки ден някой идва и казва – искаме да помогнем, какво ви трябва, какво получаваме“. 

„Аз с казвам Ирина. Първата вечер разбрах, че дойдохме при хубава роднина. Разбрахме, че тук сме на място.В Запорожие имаме неделно училище и директорът събира всички българи, които имат корени, децата се учат, и той казва – който иска, тръгвайте.На другия автобус, който се събираше,казахме – идвайте само в Горна Оряховица, да бъдем заедно, защото тук е много хубаво, за нас правят всичко“. 

Аз се казвам Лидия. Сега по-дълбоко уча български език, чета българска книга, мелодрама, но такава намерих. Искам у дома, при мъжа ми. Едните деца са в Полша, по-големите са у дома. Внукът ми е на 19 години и не може да излезе от Украйна и голямата дъщеря ще остане с него“. 

„Аз съм Илияна, работя в нашето неделно българско училище в Запорожие. Децата, които са тук, много от тях идваха при мен в първи клас, учихме с тях български.Тук съм с дъщеря ми, тя е на 9 години. Занимаваме се с децата, те идват при мен в стаята, учим също български, когато възрастните учат. Оставих сина си, той е на 19 години. Той е там“.  

Сред бежанците е 15-годишно момиче, кръгъл сирак, поверено на учителката Илияна от дядото на девойката, който останал в Украйна. Момичето учи икономика, отличничка е. За да учи по-спокойно онлайн в училището си в Запорожие преди да тръгне в българско училище, от центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ осигуриха на девойката таблет.  

60-е украински граждани, приютени в Горна Оряховица от хотелиерката Цанка Димитрова, са подали документи за хуманитарен статут и чакат, за да могат след това да подадат документи за училище, към социалните служби, за медицинска помощ по придружаващите си заболявания, за работа:  

„Знаем колко е тромава държавната администрация, 30 години работя с нея, вече фобия съм развила, но трябва да проявим някакво търпение. Имам уверение, че в рамките на една-две седмици този личен номер ще излезе. Аз съм склонна да вярвам, че българското правителство ще го направи възможно най-бързо това, той е крайно необходим. На тях им трябва време“, заяви Цанка Димитрова.  

Хотелът е със 110 легла, но 60-е таврийски българи са максимумът, който безплатно може да поеме за подслон и изхранване Цанка Димитрова. Докато чака разплащането от държавата, тя обяви апартамента си на морето за продажба, за да има оборотни средства, с които да поеме разходите: 

„Материалните неща не са важни в такива момент. Аз съм само хотелиер, нямам друга помощна дейност. Не съм някакъв богат човек, който да има оборотни средства, с които да разполагам. Значително смъкнах цената, за да може бързо да се продаде. Този апартамент го ползвам една седмица в годината. По-добре сега са ги използвам тези средства, за да мога да ги обгрижа тези хора, докато дойде време за плащането. Трябва да си подсигуря някакво финансиране“. 

Учителките Илияна, Людмила, Лидия и Ирина от Запорожие имат една мечта: 

„Имах мечта да работя в България, детето ми да учи тук, но не в такова качество да бягаме от войната. Едно мирно време, спокойно да работим, а не да оставяме там домовете и роднините си“, коментира Илияна. 

„И колкото може по-бързо да настъпи мир и ние да сме в домовете си при семействата си“, заяви Людмила. 

„Искам дома си, искам училището си, искам да работя“, сподели Лидия. 

„Искаме да настъпи мир. Да благодарим на Цанка, да я прегърнем, да я поканим и да си тръгнем в Украйна. За това аз мечтая“, каза Ирина.  

Репортаж на Здравка Маслянкова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привилегировани граждани паркирали безплатно в центъра на София

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров обяви, че привилегировани граждани са паркирали безплатно в центъра на София в платената синя и зелена зона, без да имат право на това. Паркирането е ставало с карта, подписана от предишното ръководство на Столичната община, а сред привилегированите са били и синдикални лидери от КТ..

публикувано на 03.06.24 в 12:14

БДЖ определи като тероризъм срязването на спирачките на локомотив на гарата в Лом

От БДЖ определиха като тероризъм вандалската проява от събота, когато неизвестни срязаха спирачките на локомотив на гарата в Лом. Според експерти извършителят вероятно е бил наясно със спирачната система. Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом На локомотива, готов за потегляне от Лом, са били..

публикувано на 03.06.24 в 12:11
Ружа Игнатова със съоснователя на ОneCoin Карл Себастиян Грийнууд.

Би Би Си: Криптокралицата Ружа Игнатова и връзките ѝ с подземния свят в България

Безследно изчезналата след измама за около 4,5 милиарда долара критпокралица Ружа Игнатова е била в дълбоки връзки с подземния свят в България и най-вероятно е брутално убита от човека, грижил се за нейната сигурност – Христофорос Никос Аманатидис, се посочва в материал на Би Би Си.  Тази вечер в рубриката "Панорама" Би Би Си ще излъчи пореден..

публикувано на 03.06.24 в 12:00

Проверяват сигнали за изборна търговия във Великотърновско

По 10 сигнала за нарушения на политическите права на гражданите работи Областната дирекция на МВР във Велико Търново. При специализирана полицейска операция днес са съставени предупредителни протоколи на хора, за които има данни, че на предходни избори са се занимавали с изборна търговия. На уязвими участъци в цялата Великотърновска..

публикувано на 03.06.24 в 11:41
Хънтър Байдън

Хънтър Байдън се изправя пред съда

Хънтър Байдън трябва да влезе днес в съдебната зала. Синът на президента Джо Байдън е обвинен в престъпление, свързано с притежание на оръжие. След като Доналд Тръмп стана първият американски президент, осъден за престъпление, сега за първи път в американската история и син на действащия президент е изправен пред съда. Делото ще се гледа..

публикувано на 03.06.24 в 11:30

Българите в Гърция ще могат да гласуват в 28 секции

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са..

публикувано на 03.06.24 в 11:24
Софийски градски съд

СГС постанови домашен арест за внучката на Виолета Донева, убила баба си преди 18 месеца

Софийският градски съд промени мярката за неотклонение - от задържане под стража на домашен арест - на 19-годишната Ивет Стайкова, която преди 18 месеца уби своята баба - актрисата Виолета Донева. Тъй като престъплението е извършено под въздействието на наркотици, съдебният състав указа на полицейските служители, които ще контролират..

публикувано на 03.06.24 в 11:15