Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър вече има пълно покритие на 5G мрежа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната 5G мрежа в Кипър е завършена, с което той стана първата държава членка на Европейския съюз, постигнала 100% покритие на населението с най-бързата мобилна мрежа, обяви кипърският телекомуникационен орган СИТА /CYTA/. 

Последната антена, необходима за пълното изграждане на кипърската 5G мрежа, бе инсталирана в понеделник в село в планината Тродос, в област Лимасол, съобщиха от компанията СИТА, която я въвежда.

Със завършването на 5G мрежата става възможно в цялата страна, дори в най-отдалечените и труднодостъпни райони, да се предлагат най-съвременни телекомуникационни услуги, заявиха от оператора.

Пълното покритие на населението повишава "цифровата зрялост" на страната, нейните граждани и икономиката й, подчерта заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос на церемонията по случай завършването на мрежата.

Предоставянето на авангардни технологии и изграждането на цифрова инфраструктура в планинските и отдалечените райони е един от ключовите стълбове в националната стратегия за развитието и модернизацията на тези общности, напомниха от правителството.

СИТА е най-големият оператор в Кипър. Компанията стартира 5G мрежата си - първата в страната, през януари миналата година, като тя започна работа при 70% покритие на населението.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Двуобщностите награди „Стелиос” бяха връчени за първи път през 2009 г.

Раздадоха наградите за сътрудничество в бизнеса между гърци и турци в Кипър

Десет съвместни предприемачески екипа от кипърски гърци и кипърски турци спечелиха наградите за бизнес сътрудничество за 2022 г., които се връчват от благотворителната фондация на сър Стелиос Хаджи-Йоану. 58 смесени отбора, или общо 116 кипърски..

публикувано на 30.04.22 в 08:41

Правителството в Кипър подпомага туризма със специална програма

Нова програма на правителството в Кипър за стимулиране на вътрешния туризъм чрез субсидиране на разходите за него започва от днес. В продължение на 3 месеца, до края на юли, постоянно живеещите в страната, включително българите, могат да почиват в хотели на..

публикувано на 01.05.22 в 04:52
Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно Деня на труда

Кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват заедно днес Международния ден на труда със съвместна проява в буферната зона в Никозия. След две години строги коронавирусни мерки, ограничаващи празника, тази година профсъюзите в Кипър го..

публикувано на 01.05.22 в 08:47
Първи учебен ден в Никозия, септември 2021 г.

Нова фаза на отслабване на Covid мерките в Кипър

Учебните занятия в Кипър се възобновяват днес след Великденската ваканция заедно със започващата нова фаза на отслабване на коронавирусните мерки, a месец май ще е месецът на "голямото облекчаване" на Covid ограниченияta в страната. Всички..

публикувано на 02.05.22 в 07:58
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш: Свободата на медиите не е избор, а необходимост

Пресата за планетата или журналистиката, изправена пред екологична криза – това е темата на днешния 31-ви Световен ден на пресата и свободата на словото. Свободата на медиите не е избор, а необходимост, подчерта в тази връзка генералният секретар..

публикувано на 03.05.24 в 04:25
Имениците ще почерпят с традиционния козунак и великденски яйца.

Свищовското село Горна Студена организира празник на козунака и шареното яйце

В свищовското село Горна Студена днес за първи път ще се проведе празник на козунака и шареното яйце. В двора на военния музей, където е била главната квартира на Руската дунавска армия, кулинарното и певческото си майсторство ще представят 12 села от..

публикувано на 03.05.24 в 04:11

Зеленски: Срещата на върха в Швейцария ще бъде първата реална възможност за справедлив мир в Украйна

Глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир в Украйна, каза днес в ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски. "Тези дни заедно с Швейцария..

публикувано на 03.05.24 в 04:03
Димитър Главчев

Главчев аргументира отмененото решение на служебното правителство за частната болница "Мама и аз"

Аргументите за вчерашната отмяна на решението на служебното правителство за създаване на частна болница "Мама и аз" са общественото напрежение, а също и неодобрението към проекта от страна на президента Румен Радев, ДПС и ПП-ДБ, заяви днес..

публикувано на 02.05.24 в 21:31
Йозгюр Йозел и Реджеп Ердоган

Турският президент се срещна с лидера на опозицията за първи път от 8 години

В четвъртък президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе разговори с лидера на основната опозиционна Републиканска народна партия (CHP) - първата подобна среща от близо осем години, която стана факт само месец, след като CHP изпревари партията на..

публикувано на 02.05.24 в 21:15

"Газпром" излезе на нетна загуба през 2023 г. за пръв път от над 20 години

Руският държавен газов гигант "Газпром" отчете през 2023 г. първата си годишна нетна загуба от повече от 20 години насам поради намаляващите доставки за Европа и по-ниските цени на синьото гориво. Газпром Груп", която също така включва петролни..

публикувано на 02.05.24 в 20:48

ЕК прие временно удължаване на кризисните инструменти за държавна помощ в подкрепа на земеделието

Европейската комисия прие промени във Временна рамка за държавна помощ при кризи и преход, за да удължи с половин година част от разпоредбите ѝ, които биха могли да помогнат за справяне с проблеми в земеделието и рибарството. Продължението е до..

публикувано на 02.05.24 в 20:13