Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

На Десетия национален събор на овцевъдите се приготвят вкусни гозби

Съборът ще продължи до неделя и можете да видите редки породи овце

Десетият национален събор на овцевъдите
Снимка: Здравка Маслянкова

На поляните край Петропавловския манастир до град Лясковец до неделя се провежда Десетият национален събор на овцевъдите. Можете да видите редки породи овце, различни произведения на приложните изкуства и състезания по овчарски умения. На фермерския пазар можете да си купите овче и козе сирене и да опитате някоя от гозбите по стари рецепти на майстори от цялата страна.На поляните край Петропавловския манастир от далеч ухае на вкусни гозби. Събрали са се кулинари от цялата страна, за да представят традициите си по приготвяне на гергьовски ястия.
На събора на овцевъдите не може без родопско чеверме. Майсторите са от Смолян и един от тях е Веселин Луканов: 

"Правят се с мерак, затова са толкова вкусни. Трябва да се вложи малко любов".

Времето за приготвяне на чеверме зависи дали е на пеш или на ливадата.

"Ако е тук, на ливадата, се върти 10-12 часа, ако е на камината – за 4-5 часа е готово едно агне. Най-добре е агнето за чеверме да е от 18 до 20 килограма. На събора продаване на 6 лева 100 грама чеверме“.

Жени от Козаревец приготвят баници    Снимка: Здравка Маслянкова

В делник и празник жените от лясковското село Козаревец не спират да въртят баници, разказва Дочка Габровска, председател на Пенсионерския клуб в селото: 

За 10-а година ние сме тук да готвим, да правим баници, хубави манджи северняшки, да се радват всички хора и да опитат от нашите ястия".

Навсякъде баниците са почти едни и същи.

"Ние правим традиционна със сирене, яйца и кисело мляко и правим със зеленина, защото сега такъв е периодът, когато се яде с лопуш, с лапад, както му казват някои, със спанак може да бъде, лучник. В къща за празник или в неделя без баница не може

Няма как да сте на събор на овцевъдите и да не опитате млечни продукти от овче мляко. Една от атракциите е приготвеният пред очите ви парен кашкавал от старозагорската майсторка Мина Върджиева: 

За кашкавала млякото трябва да е зряло, да има бактериите да са намножени и след малко започваме, ще сложим маята. След това режем на филийки. След това изпарваме и месим. За килограм парен кашкавал са нужни 6-7 литра овче мляко, като зрее да се оформи, зависи от каква порода са овцете, какъв е рандеманът“.

Цветан Димитров и Марин Лесев    Снимка: Здравка Маслянкова

Цветан Димитров е прословутият майстор на така нареченото зелено сирене от Черни Вит и изучава историите на българските сирена, които са над 70 вида: 

Продуктите, които сме имали, носят една много специфична част. В себе си съдържат онази част, където българинът е смятал, че храната – това е здравето. Много често в сирената, които описваме, които намираме, в тях се оказва, че има бактерии, които са с пробиотично действие".

В България до 50-те години сирене се прави само от овче мляко.

От 30 години габровецът Марин Лесев събира стари български книги. Има над 8000 издания и на събора на овцевъдите представя книги със специфичната българска кухня между 1870 и 1940-а година с акцент върху млякото и рецепти с агнешко месо и разказва за едно от изчезналите ястия – таратор без краставици, който става розов: 

Приготвянето му отнема повече от час. Тараторът без краставици става розов, заради добре счуканите орехи в хаван, които трябва да си пуснат олиото, толкова дълго време се счукват. Но той не е без краставици. Това всъщност е топеница за тиквички, която после е прераснала като се добави кисело мляко и краставици в таратор. В много от книгите първо е описано гъст таратор, който всъщност е без млякото и краставиците, после рядък таратор. Тук ще го приготвим с овче мляко“.  

Младежите от професионалните гимназии по туризъм пазят и предават българските кулинарни традиции. Сред тях е Джейхан Мустафов от кулинарното училище в Търговище: 

Просто вкъщи знаем какви продукти слагаме. Поръчваме си пица и не знаем от какво е направена луканката. Вкъщи има хора, които си правят домашен суджук. Всички манджи са ми любими - ориз с пилешко, боб яхния, мусака. Не се отказвам от храната“.

Гергана Стоева         Снимка: Здравка Маслянкова

На събора на овцевъдите край Петропавловския манастир до Лясковец тази година за първи път се представят продукти от магарешко мляко. Те са от фермата на Гергана Стоева от село Желява, която разказва, че прави единствените в света бонбони с магарешко мляко: 

Представяме магарешко мляко, прясно, лиофилизирано. Направихме го съвместно с Института по лиофилизация и криобиология в София. От там съвместно с бонбонената фабрика в Алпи разработихме два вида бонбони, едните са дъвчащи с шоколад, другите са с ягода. Единствените в света. Магарешкото мляко е много богато на витамини, на минерали, имуноглобулини, мощен имуностимулант. Много е полезно. 48 магарета имам в момента, доя 8 и около 7-8 литра доя на ден от тях. Една магарица дава от 500 милилитра до 1 литър на ден, зависи от магарицата“.  

На събора на овцевъдите до неделя може да се опитат още мяхово сирене по 5-вековна рецепта, пататници, масло от кисело и от прясно мляко, бял мъж, продават се фермерски сирена и кашкавали. 

Повече можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7% от българските медици са ставали жертва на физическа агресия

Седем процента от българските медици са ставали жертва на физическа агресия по време на работа, а повече от половината от тях са се сблъсквали с вербална агресия от страна на пациенти. Това показва социологическо проучване, направено сред 800 лекари и медицински сестри по поръчка на Българския лекарски съюз. Друго проучване сред обществеността сочи,..

обновено на 05.10.25 в 05:47

„Кухнята като мост“ – румънско-българските връзки чрез общото ястие мамалига

В Тутраканското село Нова Черна за 13-ти път се проведе Фестивалът на мамалигата – празник на традициите, вкусовете и културата от двете страни на Дунава. Традицията оживя отново – с музика, танци, песни и, разбира се, мамалига – ястието, което и българи, и румънци наричат свое. Организатори са НЧ „Васил Йорданов-1942“, Община Тутракан и..

публикувано на 05.10.25 в 05:36
Кемниц, Германия

Кемниц - играе важна роля за развитието на Германия

На 3-ти октомври Германия чества обединението си през 1990 година, но този официален празник така и не успя да стигне до сърцата на германците . Те все по-рядко се разделят на източни и западни, но разликите остават . Особено добре видими са в политиката. Докато в бившата ГДР крайната десница се радва на широка подкрепа, на запад са..

публикувано на 04.10.25 в 14:14

Гарет Джоунс: Поликата в цяла Европа е в процес на трансформация

Малко повече от година след изборната победа Лейбъристката партия във Великобритания вече е изпреварена в анкетите от "реформаторите" на популиста Найджъл Фарадж , а премиерът и партиен лидер така и не успява да се хареса на британците. Тази седмица партията проведе своя годишен конгрес, а дали той даде очакваните отговори? Партията на Фарадж..

публикувано на 04.10.25 в 13:34
Ивана Николова

Ивана Николова: Политиката на администрацията на Тръмп е изключителна безпрецедентна

"Срещата и нахъсващите речи на  Тръмп и Хегсет  приличат на политическа кампания за PR на президента". Това коментира пред БНР Ивана Николова , историкът от Софийския университет: "Много от темите, които засегнаха и Хегсет, и Тръмп са познати, особено при Хегсет една от версиите за неговото назначаване като министър са именно неговите книги , в..

публикувано на 04.10.25 в 13:13

Йоан Запрянов за боклуците на София: Кофите ще прелеят и ще дойде спасител

Кризисна организация за сметопочистване в столичните райони "Люлин" и "Красно село" анонсира столичният кмет Васил Терзиев.  Периодът е 5-19 октомври, а причината: единствен останал кандидат в обществената поръчка и твърде висока предложена цена. Това в момента е най-скандалният случай, който се развива в държавата , заяви пред БНР..

публикувано на 04.10.25 в 12:57
Турска централна банка

Проф. Кенет Кътнър: Независимостта на централните банки ерозира

"Независимостта на централните банки ерозира" .  Така e озаглавена една от най-скорошните публикации на професор Кенет Кътнър - преподавател в Уилямс колидж в щата Масачузетс. С уговорка, че не обвързва никого с тезата си, експертът по влиянието на паричната политика върху икономиката, не скрива притеснението си за процеса. ЕЦБ отчита..

публикувано на 04.10.25 в 11:55