Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек, едно куче, една мечта: Make the World Metal Again

Скрийншот от видео на Lars von Retriever

Това е историята на онлайн герой, потънал в дълбока анонимност, но пък следван неотлъчно от стотици хиляди фенове на твърдата музика. С годините клиповете му станаха не просто повод за забавление, но и за размисъл, защото преплетоха музиката и политиката по особено сполучлив начин.  

История, която "Изотопия" разказва в навечерието на финала на "Евровизия" – международния конкурс, който от години буди спорове. Често критиките са, че е безвкусен от музикална гледна точка, помпозен от визуална и предопределен от междусъседския вот. Нашият герой обаче е абсолютна контра на състезанието, поне що се отнася до музиката.

Lars von Retriever, чието истинско име не знаем, става част от YouTube пространството на 3 октомври 2015 г. Днес неговите близо 200 видеа са гледани над 51 милиона пъти, а абонираните за канала му надминаха 100 000 още преди две години. Според статистиката всяко видео има средно около 160 000 гледания. Най-гледан Ларс е от мъже на възраст от 18 до 34 години. В специализирани сайтове като https://metaldevastationradio.com/ дори има фен страници.  

Числата са внушителни за сметка на семплото обяснение защо тази онлайн общност въобще съществува: "Аз съм просто куче, което се опитва да направи света отново метъл. Емблематични метъл и рок песни и 100% истински гласове."


И това наистина е така. Lars von Retriever използва реални видеа на политици и публични личности, за да монтира с прецизността на хирург и търпението на реставратор клипове, в които въпросните хора изпълняват култови парчета от по-твърдите жанрове. И да, наистина зад този епохален труд стои снимка на ухилено куче, за което – по съдържанието на повечето клипове – само можем да предположим, че е горд обитател на Северна Америка.

В друга платформа, с която всеки може да набира пари за кауза, Ларс споделя: "Наистина вярвам, че слушането на метъл може да направи хората по-щастливи."

Допълва, че целта му е да забавлява хората и че създаването на видеата отнема много време и енергия.  

В YouTube Lars von Retriever има 9 плейлисти, от които най-внушителна е MetalTrump, а изпълнението на Доналд на песента на Metallica Enter Sandman от 2019-а е най-гледаното му видео въобще с над пет милиона показвания.  

За видеото Ларс скромно пише: "Знаете, че просто нямаше как да не го направя."

Дума да няма – президентството на Тръмп е повод за сериозно народно творчество. Той пее, танцува, изнася речи на фона на музиката и всичко, създадено от записи на истински изказвания и интервюта.  

Вкусът на Тръмп е разнообразен: Metallica, Iron Maiden, Slayer, Slipknot, Megadeth, Pantera, Rammstein, Judas Priest, Sepultura, Black Sabbath, Manowar, Tool, списъкът може да продължи, но вече сами се досещате.

Когато Доналд Тръмп губи последните президентски избори в САЩ, Ларс пита абонатите си дали да приключи с MetalTrump или да го прати на прощално турне. Да живее демокрацията, при това не само в Белия дом!

Все пак Доналд слуша и пее и по-меки музикални произведения. Лиричната му страна се отприщва в канала Trump Rocks, в който го чуваме и виждаме като фронтмен на Red Hot Chili Peppers, Queen, AC/DC, Prodigy, Nirvana, Alice in Chains, Guns NRoses, Rolling Stones, дори Radiohead

Понякога Тръмп се явява в дует – с Ким Чен Ун, Ангела Меркел и Владимир Путин.

И понеже демокрацията е не само онлайн, Джо Байдън вече трупа своята солидна бройка видеа. 

В света на Lars von Retriever Тръмп и Байдън могат да бъдат и дуетни половинки: 

Напоследък Ларс се разнообразява с развода на Амбър Хърд и Джони Деп, закачките и шамарите на Уил Смит и Крис Рок, както и с исторически видеа от миналото, с които възкресява в музикална версия покойните Чърчил, Рузвелт, Сталин, Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Този плейлист, за който Ларс се връща назад до 1940 г., се нарича "Исторически метъл". Така например се получава посланието за пробуждане на бореца за права Кинг срещу машината. Ето как пасторът е укротил гнева: 

Може би вече натрапчиво мислите за датския режисьор Ларс фон Триер, застъпник на правдоподобните киноистории, обаче ето едно съвсем истинско признание. Преди десет месеца Lars von Retriever сподели, че всъщност каналът му в YouTube е трябвало да бъде посветен на кучето му на име Ларс, порода голдън ретрийвър. Оказало се обаче, че фотогеничността не била от най-силните страни на четирикракия Ларс, затова с времето каналът се превърнал в нещо съвсем различно. Твърдение, с което надали е лесно да се съгласим, ако кучето от снимката на ютюбъра е истинският Ларс.  


За съжаление, стана ясно, че най-добрият приятел на нашия приятел вече не е до него. "Ларс си отиде, докато го държахме в ръцете си. Всичко се случи изведнъж и сме абсолютно разбити. Чувстваме се късметлии, че беше част от живота ни, Ларс. Ще те обичаме винаги, приятелче."

Личната трагедия обаче не спира съществуването на канала. Онлайн Ларс си е все същият симпатяга с изплезен език, готов да надуши всяка гореща следа. Нито тежките политически сътресения, нито големите световни събития – нищо не убягва от погледа и ухото на Lars von Retriever. Видеата му се приемат като сатиричен прочит на световните лидери и действията им, а прошка няма за никого. В тях можете да видите всякакви герои на деня – от анимационния SpongeBob до папа Франциск.

И Владимир Путин е в плейлистите доста преди войната. Ето и признанието му през 2021-ва, че избиването на хора му е работа. Песента е в стил "КГБ метъл" и е поздрав за руските приятели на Ларс:

Войната в Украйна също е в полезрението на Ларс. Заради нея тази година присъдата е окончателна, сравнението вече е между Путин и Хитлер. Руският президент е обявен от американския за луд, който бута планетата към Трета световна война.  

А ние, за да сме актуални, бутаме тази история към нейния неизбежен край не с кого да е, а с вицепрезидента на САЩ Камала Харис и способността ѝ да се смее във всяка ситуация, на всяка среща и в компанията на всякакви хора – от обичайните заподозрени на митинги до държавни глави. Очевидно нахилени държавни глави. Няма лошо, особено ако през усмивката се процеди известно количество втечнен природен газ, който после не излиза през носа. 

Цялата история на Lars von Retriever можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: https://www.youtube.com/channel/UCCdh4rdmjijiuZ6ZR9Elbng  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05