Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да останеш върху науката - като петно

Как случаят "Венелин Терзиев" отеква в академичните среди

Снимка: Pixabay

От 20 май създателят на "фабриката за наука" Венелин Кръстев Терзиев вече е отписан от Списъка на хабилитираните лица с наукометрични показатели в Регистъра на академичния състав по две професионални направления.

В началото на май след сигнал, изпратен от Българското национално радио към Министерството на здравеопазването, стана известно, че в русенската болница "Канев" главният научен секретар Венелин Терзиев и началникът на учебната и научната дейност Марин Георгиев са назначени извън закона. Двамата трябвало да са на трудови договори, но не са,  получавали пари по граждански договори, при това значителни суми, за които обикновено се прави обществена поръчка. Така в лечебното заведение влезе Агенцията за държавна финансова инспекция.

Докато в регистъра на НАЦИД свалиха името на Венелин Терзиев от списъка с хабилитираните лица с наукометрични показатели, то в Министерството на културата нещата са повече от замръзнали - там Терзиев ръководи дистанционно реставрациите в републиката.

През март стана известно, че Венелин Терзиев е преписвал в докторатите си по икономика. Комисията по академична етика към министъра на образованието обаче е установила, че същите текстове, но представени за пред специалисти по национална сигурност, не са плагиатство. Същевременно бе извършена и вътрешна проверка в Националния военен университет във Велико Търново. Резултатите от нея коментира пред БНР оглавяващият университета ген. Иван Маламов.

"В Националния военен университет такива неща повече никога няма да се случват. Това са неща, които са подигравка с образователната система и аз няма да го допусна. Резултатите са ясни – изключително голям опит за манипулиране и промяна на системата."

"В този дисертационен труд се опитахме да покажем още лятото, че има преписани материали, че има глава, направена на базата на използването на referati.com, pomagalo.com – нещо, което е под нивото дори за защита на дипломна работа, но то е вътре", допълва проф. Стойко Стойков от Военния университет, който разкрива детайли, уличаващи Терзиев в плагиатство.

Както през ноември миналата година съобщихме, "фабриката за наука" е увлякла и други, изкушени от възможността пред името си да поставят съкращението "доктор".

Такъв е случаят с Даниела Везиева, бивш счетоводител в просветния инспекторат на Русе, бивш служебен министър на икономиката, след това за кратко и съветник на Корнелия Нинова, а от март - член на борда на директорите на БДЖ.

По нейната дисертация се чака доклад от Комисията по академична етика. Все пак научният й ръководител е същият Венелин Кръстев Терзиев. Сигналът за плагиатството на Везиева бе подаден от проф. Стойков.

"Тя не е доктор по икономика, поне засега. За нея, за съжаление, представеният дисертационен труд представлява 100%. Доколкото знам, един от арбитрите ѝ предложи да представи една нейна страница или един неин ред от дисертационния труд и сме готови да ѝ го признаем", заяви Стойко Стойков пред БНР. По думите му няма вариант, при който 100% преписан дисертационен труд да може да бъде защитен.

В писма до Министерството на образованието поискахме коментар - или от акад. Николай Денков, или от заместничката му проф. Генка Петрова-Ташкова. Изпратени са им и материалите. Отговор няма, а същите факти вече са в прокуратурата.

"Има много варианти да останеш в науката, но има и варианти да останеш върху нея – като петно. За съжаление, това огромно петно се разраства и то се разраства вече три години. Един човек, който в своята дейност е заложил бизнес с наука и в този бизнес с наука той е влязъл още 2012 г.", изтъкна проф. Стойков. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Ела и ти" - каузата хора с увреждания да излизат сред природата

Фондация "Ела и ти" помага на напълно неподвижни или трудно подвижни хора да достигнат до различни кътчета в природата. Тези хора прекарват ежедневието си между четири стени. Така стигат до места, до които не биха могли да достигнат дори с помощта на свои близки, коментира в интервю за БНР Гергана Дойчинова от фондацията. Едва 25-30% от..

публикувано на 22.03.24 в 10:28

Защо книга на френски лингвист разсърди британците?

" Английският език не съществува,  това е просто лошо произнасян  френски ",  така е озаглавена новата книга на известния френски лингвист Бернар Черкилини. Книгата на колоритния френски лингвист предизвика реакции на Острова. В статия, посветена на книгата, "Таймс" написа: "Малцина биха отрекли, че английският е завладял света. Но..

публикувано на 20.03.24 в 12:51
Село Брадвари - празника Невруз

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз , а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир.  И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат.  И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година.  Като алиани у нас се определят около 50 000..

публикувано на 20.03.24 в 10:08

В памет на патриарх Неофит, за прошката с отец Дончо Александров

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова. Светла е паметта на Българския патриарх Неофит. Той е изключителна личност, създаден за патриарх. И след като премина от този свят, продължава да проповядва със спомените ни и с делата си. Спомням си първата ни среща. През пролетта на 1992г. светейшият патриарх Неофит беше декан на..

публикувано на 20.03.24 в 09:24

Илияна – Косара Колева, жертва на домашно насилие помага на жени като нея да излязат от кризата

Над 500 жени, деца и мъже, жертви на насилие или трафик, са потърсили и получили подкрепа в последните четири години в общинския кризисен център „Търновград“. В момента социалните работници, психолозите и терапевтите в този център във Велико Търново се грижат за две майки и техните шест деца, които са били жертви на домашно насилие, и за още..

публикувано на 18.03.24 в 09:19
Мира Сефанова

Жертва на домашно насилие помага на ромски деца

Житейските трудности някои хора приемат като проклятие, наказание от съдбата и негодуват срещу тях. За други обаче те са предизвикателства, справянето с които ги прави по-силни и по-упорити. Мира Стефанова е преживяла много за крехката си възраст. Омъжена твърде рано, станала майка на две деца , когато все още самата тя е дете,..

обновено на 17.03.24 в 13:05

УНИЦЕФ създава специални дигитални обучителни центрове за децата от Украйна

На училище в Украйна – какво да правим, ако попаднем на мина Всяко дете има право на образование – с тази мисия Деймиън Ренс от УНИЦЕФ пристига в Киев около десет месеца след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна. Съвместно с ресорното министерство организацията полага усилия да осигури максимално добро образование на..

публикувано на 16.03.24 в 13:20