Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти и граждани предупреждават за вредата от тютюнопушеното

Снимка: Павел Антонов

В деня без тютюнев дим-31 май в двора на университетската специализирана  болница по активно лечение по онкология в София бяха засадени 10 дръвчета, тъй като  тази година се навършват 10 години от  въвеждането на  забраната за пушене на обществени места.

"Баща ми почина от рак на белия дроб. Това се случи преди две години, след като пушеше интензивно над 40 години". каза за БНР Никола Рахнев от Гората.бг в Международния ден без тютюнев дим.

За да заострят вниманието на обществото към проблема с цигарите в столичната онкологична болница се събраха представители на властта, лекари, природозащитни и здравни организации, студенти по медицина.

"Доста от здравните проблеми, които се появяват от тютюнопушенето се проявяват на по-късна възраст и може би младите неглижират опасностите и рисковете".

Любен Яков и Антоана Гочева от Асоциацията на студентите-медици в България мотивираха своето участие в Деня без тютюнев дим.

"Доста от здравните проблеми, които се появяват от тютюнопушенето се проявяват на доста по-късна възраст и може би младите неглижират опасностите и рисковете. Тук сме с тази цел, за да кажем, че има значение, че трябва много рано да се спрат или въобще да не се започва".

За вредата от тютюнопушенето върху човешкото здравето се знае и се алармира отдавна. Но какво е въздействието на този така вреден навик върху околната среда? Ето малко фактите: За производството на една цигара са необходими приблизително 4 литра вода. Един пушач, който пуши около 1 кутия цигари на ден, може да спести до 74 литра вода за 1 ден, ако се откаже от пушенето. И още малко числа: за направата на 300 цигари е необходимо едно цяло дърво.

Тези числа са изведени от последния доклад на Световната здравна организация със заглавие „Тютюнът: отрова за нашата планета“.

"Тази тематика, с която СЗО излезе, ние трябва да разберем, че тютюнопушенето, производството на тютюн носи вреда върху човешкото, здраве и за околната среда".

Каза директорът на Националния център за обществено здраве и анализи проф. Пламен Димитров. От Световната здравна организация призовават да се налага екологичен данък на производителите, дистрибуторите и потребителите на тютюн по цялата верига на доставки за въглеродни емисии, замърсяване на въздуха и други екологични разходи. Още от предписанията на организацията сподели д-р Маша Гавраилова от "България без дим".

"Да се обърнем към тютюнопроизводителите, да заменят тютюневите култури с други".

И за тези, които не са устояли на поканата „Да изпушим по една цигара.“ Напомняме:

"Аз като акушер гинеколог мога да ви кажа, че ракът на маточната шийка се среща значително по-често при пушачи", допълни Стефан Константинов, директор на най-голямото специализирано лечебно заведение".


Още една стряскаща статистика изложи Павел Антонов, съучредител на гражданска инициатива „България без дим“ и член на „Коалицията за живот без тютюнев дим“.

"България има водещ резултат при тютюнопушенето при подрастващи в определена възрастова група. Между 14 и 16 години момичетата в България пушат повече от момчетата, което е безпрецедентно в европейски план".

Да припомним все пак, че освен черната статистика вече има направени първи стъпки в правилната посока. Една от тях е забраната за пушене на закрито.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Радостиа Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00