Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се позицията на България по руския ултиматум

| обновено на 01.07.22 в 07:01
Снимка: Ани Петрова

Очаква се позицията на България по нотата на руския посланик в София Елеонора Митрофанова-с настояване до 12 часа днес да бъдат оттеглени исканията за отзоваване на 70 служители на руските представителства в България.

След изслушване на председателски съвет в Народното събрание късно снощи министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска съобщи:

"Очаквам указания от премиера. Той е информиран за всичко това и очаквам указания от него. Има координация, разбира се. Говорено е с него. Нека да дойдат писмени указания от него. Ние сме спазвали стриктно процедурата. Дошли са писмата със списъците. Ние сме поискали указания от Министерски съвет. Те са ни казали какво да направим и сме действали изцяло по процедура".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че на председателския съвет е обсъден фактическият състав на докладите, които са били представени на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е използвал структурите на държавната власт за лична политическа изгода и ще сезира прокуратурата за това.

"Точно поради тази причина утре ще изготвим сигнал до прокуратурата, с което ще искаме Кирил Петков да бъде незабавно разследван", каза Костадинов.

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че Кирил Петков създава хаос в държавата, защото си отива от власт.

"Вие чухте ли ме какво ви казах, че той е лъжец. Лъже. Няма нито един доклад на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпореждания. На този съвет са обсъждали съвсем различно. Външно са предлагали реципрочно намаляване на дипломатическите корпуси, защото руснаците са повече от нас, но това не е шпионаж. Това е друга процедура и трябва един месец", посочи Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов каза, че вероятно по темата ще се правят всякакви спекулации.

"Докато не се изясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни интерпретации", обясни Иванов.

По-рано президентът Румен Радев призова правителството в оставка да направи оценка на последствията от ескалацията на напрежението в отношенията между София и Москва.

А премиерът Кирил Петков призова посолството на Русия да оттегли нотата си и подчерта че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес.

Предвижда се темата да бъде сред обсъжданите и на насрочения парламентарен блицконтрол, в който на въпроси на депутати ще отговарят министър-председателят и заместниците му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Елеонора Митрофанова

Москва иска отмяна на решението за изгонване на дипломати, плаши със закриване на посолството

В Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова, съобщават от ведомството. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли..

обновено на 30.06.22 в 20:32
 Елеонора Митрофанова

Руската посланичка постави ултиматум до утре в 12,00 ч. да отменим експулсирането на 70-те дипломати

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота във външното ни министерство, в която с ултимативен тон настоява до 12,00 ч. на 1 юли 2022 г. страната ни да оттеглени нотите за обявените за персона нон грата служители на..

публикувано на 30.06.22 в 19:23
Бойко Рашков

Бойко Рашков: Темата за руските дипломати е обсъждана в МС

Вътрешният министър в оставка  Бойко Рашков съобщи, че решението за изгонването на 70 руски дипломати не е взето еднолично. Темата с числеността на дипломатите в руското посолство е обсъждана и на заседания на Министерския съвет. Президентът: При мен..

публикувано на 30.06.22 в 16:44

Решението да изгоним руските дипломати не е взето еднолично

Решението за експулсирането на 70 руски дипломати не е взето еднолично, заяви вътрешният министър в оставка Бойко Рашков. Той поясни, че темата за броя на дипломатите в руското посолство е обсъждана както на Съвета по сигурността, така и на..

публикувано на 30.06.22 в 16:28

Радев: В президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати

В президентската институция не е постъпвал доклад на ДАНС по темата за експулсирането на 70 руски дипломати и служители. На Съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, тази тема не фигурира в предварително обявения дневен ред. Тя е повдигната вътре..

публикувано на 30.06.22 в 15:07
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон жестикулира, докато изнася реч в Дрезден, Германия, 27 май 2024 г.

Да изградим силна, суверенна и хуманна Европа, призова Макрон в Дрезден

Европа ще трябва да помисли за собствената си отбрана и сигурност, заяви в реч в Дрезден президентът на Франция Еманюел Макрон. По думите му  европейците не могат да разчитат на гаранциите за сигурност от САЩ.  По-малко от две седмици преди европейските..

публикувано на 27.05.24 в 22:58
Вътрешният министър Калин Стоянов.

Министърът на вътрешните работи ще открие РУ - Вършец, чиято дейност се възстановява

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще открие Районното управление във Вършец утре, чиято дейност се възстановява почти две години след като беше затворено.  През последните близо две години полицейското управление във Вършец функционираше,..

публикувано на 27.05.24 в 22:43
Соня Ганева

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване

В община Плевен започнаха демонстрации на машинното гласуване за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент.  Две от общо осемте машини в областта са предоставени на община Плевен. Къде може пробно да се гласува,..

публикувано на 27.05.24 в 22:33
Ферибот, превозващ турски туристи, пристига в пристанището на остров Лесбос, Гърция, април 2024 г.

Лятната почивка в Гърция поскъпва, но това не отказва туристите

По-скъпи от миналата година са туристическите услуги в Гърция, но чужденците не се отказват от почивка. Интересът им се насочва към малките острови. Средно с 15% е по-висока цената на туристическите услуги през този сезон, каза председателят на съюза..

публикувано на 27.05.24 в 22:15
Снимката е илюстративна, архив.

В Пазарджик буря повали дървета в района на болницата

При силна буря тази вечер в Пазарджик в района на многопрофилната болница са паднали две масивни дървета. Няма пострадали хора и нанесени материални щети, съобщиха от полицията. Противопожарни екипи са помогнали за обезопасяването на района и..

публикувано на 27.05.24 в 21:51

Митрополит Арсений отправи благословията си към всички енориаши в Сливенската епархия

С празничен камбанен звън бе посрещнат в Сливенската епархия новият - шести Сливенски митрополит Арсений. Той бе посрещнат пред храма "Света Троица" в село Крушаре от свещеници и миряни. Епископ Арсений е новият Сливенски митрополит Сливенска..

публикувано на 27.05.24 в 21:42
Палестинците оглеждат щетите след нападение на израелската армия в лагер в зона, предназначена за разселени хора в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 27 май 2024 г.

Нетаняху заяви, че боевете в Ивицата Газа ще продължат

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че боевете в Ивицата Газа ще продължат въпреки осъждането на офанзивата в Рафах от  международната общност. Съдът на ООН: Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах Продължават сраженията в..

публикувано на 27.05.24 в 21:04