Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Василев: Временно мафията надделя над закона, над държавата и над ЕС

Кой победи в битката за "Kaпитaн Aндpeeвo"?

Григор Здравков: Петков се опитва през проблема с "Евролаб" да изпере проблема "Капитан Андреево"

2
Снимка: Архив

"Мачът не е свършил. Временно мафията надделя над закона, над държавата и над Европейския съюз".

Това каза пред БНР Георги Василев, Асоциация "Български пипер", във връзка с решението на Върховния административен съд да върне на фирмата "Евролаб 2011" помещенията ѝ на ГКПП "Kaпитaн Aндpeeвo" и отмени забраната от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) дружеството да изпълнява товарно-разтоварни дейности като представител на превозвачите. 

Според него причината е в това, че "чиновниците не са доизкусурили документите, които са подали, но до дни всички документи ще бъдат направени както трябва и фирмата  "Евролаб 2011" никога няма да влезе във владение".

Георги Василев /Асоциация

Василев беше категоричен, че притежава доказателства, според които в последните 30-50 дни "Евролаб 2011" не преустановявала работата си и "е присъствала и събирала пари на ГКПП "Капитан Андреево".

"Тази фирма не може да покаже никакъв документ кого представлява", подчерта още той и добави:

"Имам документ, с който мога да ви докажа, че тази фирма краде от ЕС, краде от вашите зеленчуци и плодове, които купувате от магазините и пазарите в България".

Решението да бъде пpeĸpaтен дoгoвopът зa нaeм c "Евролаб" беше взето от директора на Агенцията Христо Дacĸaлoв. По негово разпореждане от 20 май държавата иззе лабораторния контрол на пункта за внасяните от Турция плодове и зеленчуци.

Заради случващото се на границата се появи информация за предлаган подкуп на Даскалов, за заплахи към депутати от "Продължаваме промяната", а заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, към когото също имаше заплахи, заяви, че именно скандалът с пункта е причината за падането на правителството на Кирил Петков.

Иван Христанов и проф. Христо Даскалов (вдясно)

Според Григор Здравков от Легия "Антимафия" към днешна дата държавата не е пуснала обществена поръчка за изграждане на държавна лаборатория на "Капитан Андреево":

"След като шефът на БАБХ и зам.-министърът твърдят, че знаят за това от края на декември, 7 месеца им бяха достатъчни да си пуснат държавната поръчка и да започне да работи държавна лаборатория на "Капитан Андреево".

По думите му "Кирил Петков се опитва през проблема с "Евролаб" да изпере проблема "Капитан Андреево", а той е свързан с много по-голяма далавера - контрабанда:

"Част от парите от контрабандата отиват при управляващите, а контрабандата на наркотици се ползва с чадър от управляващите", заяви Здравков.

Той изказа хипотеза, че случилото се е било с цел "този бизнес да бъде даден на друг представител на частния бизнес".

Григор Здравков подчерта, че е и на другите гранични пунктове има частни лаборатории и има хора с частен бизнес, които извършват товаро-разтоварна дейност, има и частни фирми, които представляват фирмите:

"Дори в момента на "Капитан Андреево" фирмите, които правят представителство, са 3 или 4. Не мога да разбера защо на границата хамалските услуги (товаро-разтоварна дейност) трябва да се извършват от държавна структура". 

Неговата прогноза е, че в предстоящия доклад на проверяващите от ЕС "няма да е в полза на сегашното ръководство на БАБХ".

Здравков съобщи, че е е бил подал сигнал за конфликт на интереси на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов:

"Два месеца КПКОНПИ не отговаря. Г-н Христанов тихомълком на 26 юни е напуснал фирмата, в която твърдя, че е в конфликт на интереси. Познайте към кого е молбата му за напускане - друг виден общественик - Елвин Гури. А адвокатската кантора, която е внесла документите на г-н Христанов на 23 май, защото той явно е много зает и не може да отиде до Търговския регистър, е кантората, в която е работила Лена Бориславова. Друг човек, който обвързах с г-н Христанов и с Елвин Гури, Евгений Найденов - той е съветник на премиера". 

Според него бизнесменът Спас Русев стои зад "цялата тази схема".

Интервюто на Снежана Иванова с Георги Василев и Григор Здравков в предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Григор Здравков /Стопкадър/

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Правилната работа на щитовидната жлеза е важна за качеството на половите клетки, зачеването и износването на бебе

Около една трета от учениците, пълнолетните хора и бременните жени у нас не приемат достатъчно йод, тъй като консумират нейодирана сол – например хималайска. Това означава, че поставят в риск нормалната работа на щитовидната си жлеза, предупредиха специалисти-ендокринолози през изминалата седмица на осведоменост за заболяванията на тази..

публикувано на 02.06.24 в 06:53

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30