Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Национален събор - среща на туристите ветерани се провежда в село Скандалото

Снимка: METTA/Facebook - КСТВ ЯНТРА 11 Полски Тръмбеш Спорт и отдих

В село Скандалото, в района на Априлци, се провежда традиционния Национален събор-среща на туристите ветерани.

"Около година ни трябваше, след като се роди идеята да изберем подходящо място,защото, когато се прави палатъчен бивак,  трябва на мястото на бивака да има вода за пиене, да има вода за битови нужди, трябва да има дърва за огън, желателно е да има други битови удобства", каза за БНР Румен Узунов, председател на Българската федерация на туристите ветерани.
В Националния събор ще участват жители от 22 града.

"Новата ситуация с коронавируса разколеба някои от участниците. Все пак туристите ветерани са хора на години и може би ще бъдем под 100 души", допълни за предаването "По първи петли" Узунов, който е отличен с много награди за дългогодишната си туристическа дейност.

През петте дни на събора ще има излети до планината - до хижа "Плевен", до Зелениковския манастир.

"Ще бъдат посетени някои знакови за района места - Троянския манастир, Природонаучния музей, Новоселския манастир, известен със своите мъченици, ще има много състезателни игри".

Той заяви, че се занимава с организирането на туристически дейности от 1968 година.

"Досега съм бил ръководител и водач на около 400 туристически прояви с над 14 хиляди участници в Рила, Пирин, Стара планина, прояви в Карпатите, Алпите, Кавказ".

Повече можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тест цели да ни ориентира в политическия ни избор

Изборен компас , появил се по време на предизборната кампания, провокира политически сили и граждани да се срещнат в позициите си, решавайки тест от 55 въпроса. Тестът, създаден от Студентския клуб на политолога и инициативата "Стража" , цели да ни ориентира в избора ни днес. Около 25 хиляди души са попълнили анкетата, а броят на..

публикувано на 02.10.22 в 11:48

Очаква се в Турция да гласуват около 100 000 души. Броят на секциите е рекорден

Изборният ден в Турция започва с най-много секции зад граница , най-много машини и най-много предварително подадени заявления. За първи път след падането на комунизма секциите в Турция са 166 . В две трети от тях се гласува машинно – с  220 устройства. Рекорден е и броят на предварително подадените заявления – почти 26 хиляди ...

обновено на 02.10.22 в 11:07

А сега накъде? Няма необичаен ръст на пътуващите в изборния ден

На Централната автогара в София в изборния ден не се забелязват повече пътуващи от обичайния им брой. Много от пътуващите смятат, че страната ни има едни и същи проблеми от 30 години насам, като основният е неумението да се управлява държава. " Важно е да си дадем гласа, пък за кого – всеки си решава . Никой не се интересува от хората...

публикувано на 02.10.22 в 09:11

Как гласуват хората с увреждания и какво искат да се промени?

Бойкот на вота или гласуване по съвест – с такива нагласи са част от хилядите хора с увреждания у нас в днешния ден. Някои от тях упражняват правото си на глас независимо от обстоятелствата, с които трябва да се справят – да подадат заявление за гласуване с мобилна урна или да отидат на място в секция.  Подвижни секции има в населените места с..

обновено на 02.10.22 в 08:46
Володимир Зеленски

Зеленски обеща украинските сили да отвоюват още райони в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските сили ще отвоюват от Русия още райони в източната област Донбас. Москва изтегли войските си от стратегическия украински град Лиман, което се разглежда като значителен неуспех за нейната кампания на изток.  В късното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че боевете в..

публикувано на 02.10.22 в 07:38
В много страни по света се провеждат демонстрации в солидарност към протестиращите иранци

Калоян Константинов: Иран се завърна към консерватизма заради неадекватните действия на Запада

"Познати в Иран споделят, че на много места протестите са смазвани със сила. Пребиват ги, гонят ги, арестуват ги. Има цензура навсякъде. Жените в Иран имат много права в сравнение с много мюсюлмански държави. Те са изключително образовани и са основна част от работната сила. Но моралната полиция, която се състои и от жени, и от мъже, е засилила..

публикувано на 01.10.22 в 13:13

Давид Енгелс за отхвърлянето на традициите и залеза на Западната цивилизация

Историкът Давид Енгелс е автор на книгите "Какво да се прави. Живот в упадъка на Европа" и "Обновлението на Европа". Той е роден в Белгия през 1979 година. От няколко години живее в полския град Познан. Твърди, че Полша е нормална страна, за разлика от завладените от либерални крайности западно-европейски държави. Най- големият проблем на..

публикувано на 30.09.22 в 16:16