Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинската IT специалистка Вероника Бойко и колко ценна е достоверната информацията по време на война

Добромир Видев и Вероника Бойко
Снимка: Добромир Видев, БНР

Вероника Бойко работи в украински стартъп, който е разработил система за проверка на данни за имена и хора, базиран на масивите от отворени данни по света и в Украйна. Тя беше в България за форум, посветен на войната и дезинформацията, организиран от „Глобална цифрова комуникационна мрежа“. Презентация на Вероника беше свързана с това как отворените данни могат да бъдат своеобразно оръжие войната. За предаването "Преди всички" по "Хоризонт" тя сподели: 

Компанията, за която аз работя, се занимава с предоставяне на инструменти, които обобщават базите данни. Това е полезно не само на журналистите. Важно е и за бизнесите. Но обикновено бизнесите плащат за достъп до това, което на журналистите предоставяме безплатно. Нещо като „прозорец“, който е към всички регистри, които съществуват с отворени данни. Ние се грижим данните в тези регистри да са постоянно нови и актуални. И подобряваме постоянно достъпа до тези данни. Просто ги предоставяме, за да може хората да получават известна информация за компаниите, за бизнесмените.

Защо една частна компания би помогнала на журналистите и то безплатно?

Това е своеобразна мисия. Бизнес модел. Когато компаниите получават платения достъп до този софтуер, в същото това време тези частни бизнеси финансират безплатния достъп на журналистите до него. Така журналистите са мотивирани да правят проверките. А могат и да излязат много интересни истории. Давам ви пример - когато трябва да намерите някаква информация за, да кажем, руски олигарх, в полето на търсачката пишете неговото име, и тогава се появява тази информация, която съдържа в различните регистри

Това не е централизирана търсачка на някоя глобална компания, нали?

По-скоро е като стартъп, който започна. Нашите IT специалисти постоянно събират данните….

Защо IT специалист ще се реши да се занимава точно с това нещо?

Търсачката се използва и от адвокати, одитори, банките. Те например купуват тази система, за да може да проверяват техните клиенти. За да са сигурни, че фактите, които клиентите им са им дали или декларирали, са верни. Това е бизнес политика. Да направят тези проверки, за да са сигурни в партньорите си.

Проверката на фактите вече не поле, в който работят само журналистите?

Именно. Защото всеки трябва да внимава с кого си комуникира, с кого прави връзката и партньорствата си. Защото новата реалност ни показва, че съществуват толкова много хора, които подлежат на някакъв тип забрани и санкции. Хора, които са въвлечени във войната с Украйна. И затова трябва да се внимава. На кого даваме парите си, чии услуги ползваме. Най-простият пример е, че с търсачката можете за проверите сайт, от който искате да си купите маратонки. Дали това е нормален на сайт, който предлага този продукт или е просто сайт, чиято единствена цел е да получи вашите лични данни и достъп до кредитната ви карта. Ако напишете уеб сайта в нашата търсачка, ще ви излезе данните за това от колко години съществува, къде се намира. Дали наистина съществува.

Как войната в Украйна промени вашата работа?

Целият екип, с който работим, също бяхме изненадани от това, което се случи на 24-ти февруари. Събудихме се от експлозиите, но не бяхме от компаниите, които по някакъв начин знаеха и не бяхме приготвени. С началото на войната някои от бизнесите просто затвориха. Някои се преместиха. Обаче голяма част от екипа на компанията ни остана в Киев  да работи. Ние просто си казахме: „Какво можем да направим за Украйна? Как можем да помогнем в тази ситуация, за да спрем войната?“. Затова направихме нови услуги, които са свързани с военното положение, за да може да подкрепяме Украйна. Едно от нещата е да свържем доброволци, които искат да помогнат на армията. Например ако някой военен има нужда от обувки. Това приложение може да направи връзката с тези доброволци. И те дори не трябва да са в Украйна. Примерно може да укажем човек извън Украйна, който може да помогне. Министерството на отбраната разбра, че имаме такова приложение и каза би могла да им е полезно. И започнаха да го използват. Това не е единствената подобна платформа. Има много такива, които се появиха. Но това е и много хубаво. Защо колкото повече подобни технологични решения имаме, толкова повече можем да помогнем. Второто приложение, които стартирахме, е за проверка на човека. Това приложение го харесаха правоохранителните органи. А то действа така: Например, когато отидеш в парка и трябва да те проверят дали не си пропагандист или терорист, това приложение разбира дали този човек не се появява в регистрите на полицията. Полицията също може да го прави подобни проверки и то без тези приложения, но имаше случаи на преминавания на автомобили през регионите, и правоохранителните органи нямаха инструментите за проверка. Затова използваха създаденото от нас.

Бяхме в близки контакти с полицията, за да разберем какво е нужно и да бъде създадено бързо. За да улесни работата. Защото от началото на тази инвазия имаше много голяма опашка, големи задръствания с автомобили например. И всички те стояха и чакаха, докато този полицай направи тази проверка.

Третата платформа, която направихме заради войната, позволява проверка на олигарси и бизнесмени в 20 държави извън Украйна и в Украйна. Това приложение го стартирахме за чужди журналисти. И украинските могат да го използват, но върши повече работа на чуждестранните журналисти, които не искат да забравят каква е ситуацията в Украйна. И просто да търсят руските следи. По име и фамилията може да се търси човекът, резултатите показват връзките. Например дали този човек е бил в листа на „Форбс“ за най-богатите хора или е бил топмениджър в 1000-та най-популярни руски компании. Дали са обект на санкции. Защото има такива от Австрия, Съединените щати или във Великобритания или например. Дори може да разбереш дали си има яхта човекът.

С публикацията може да се задействат онези механизми, които да доведат до проверки от съответните държавни институции. Може да послужи за замразяване на авоарите им например. Ние си сътрудничим с националната агенция за предотвратяване на корупцията, която е в Украйна. И те бяха първите, които пробваха тази система. Все още я използват. Може би не всичките, го правят И това наистина има определен ефект, защото когато трябва, се прави списък с компании, които имат в Украйна наложени санкции и имат връзка с Русия. В Украйна имаме топла много публични регистри и даже може да се използват без заплащане може изобщо да се търсят информации в тях, без да се притеснявате. Разбира се не ползваме частните регистри или личните данни, които защитени от закона. Магията на цялата система е следната. Че ти можеш да отидеш до тези отворени източници, и да потърсиш информация. Няма нужда от нашата система. Обаче ще загубиш много време, за да откриеш точно това, което ти е нужно.

Във време на война колко ценна е информацията?

Украйна затвори възможностите за достъп до определена информация. Но аз разбирам защо. И ние също го подкрепяме, защото това може да бъде опасно, когато очакваш информацията да се използва срещу теб. Примерно руската армия може да използва данните, за да определя мишени и да координира следващия удар. Затова част от информацията е, нека да го кажем, скрита. Но се надявам, че това е само временно. За времето, в което се водят тези военни действия. След като, спечелим войната, тези неща отново да се върнат както са били по старому. Защото Украйна беше една от водещите, мисля на трето място в света по отворени данни. И си мисля, че това беше точно след Великобритания и Естония. Такава беше ситуация. Цената на информацията наистина е много голяма. По този начин може да поднесеш и правилната информация пред света. Може да отправиш правилните послания, които да накарат хората да се замислят дали сътрудничат с руснаците. Един хипотетичен пример. Ако купувате шампоан за своята коса, вие не се интересувате къде е произведен. Просто го използвате. Дори с десетилетия. Но, ако, купувайки този шампоан, ти финансираш и войната в Украйна? Тогава може би ще се замислиш дали го ползваш? Тази информация, която предоставяме чрез нашата база данни, е важна за журналистите, за да може да им помогнем да направят своите материали, да разкрият сътрудничествата на местните бизнеси с руските, олигарси. Но посланието, което ние искаме да оправим, е че дори когато използвате източници, трябва да внимавате. Може би тази формация идва от Федералната служба за безопасност на Русия.

Споделяте ли тази платформа и с руски журналисти, които да осветлят ситуацията и в Русия?

Не. Защото сега руската пропаганда и правителството на Путин се опитват да преследват  руски журналисти. Не знаем как ще бъде използвана тази услуга в Русия. В един момент може би ще искат да разберат за връзките. Но могат и дори да я предоставят на руското правителство, което от своя страна да я скрие. Знаем, че в момента в Русия е като Съветския съюз. Защото много от хората, които имат някакъв интерес към войната, са в затворите и по лагерите. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според друга анкета обаче няма промяна в обществените нагласи. Проучването, поръчано от „Сънди..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48