Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След дългогодишен живот в САЩ проф. Мария Цакова се установи в България

Тя е автор на много статии във вестник „Македонска трибуна“

Проф. Мария Цакова
Снимка: личен архив

Професор Мария Цакова е ключова фигура от най- новата емиграция в САЩ. Напуснала България точно три дни след  10 ноември, 1989 година, когато Тодор  Живков пада от власт. Повече от 15 години тя се занимава с историята на  сънародниците ни, които след неуспеха на Илинденското въстание, тръгват по дългия път към Новия континент. Събира документи и архиви, пише статии във вестник „Македонска трибуна“, който и до днес се поддържа от  патриотичната организация на три поколения емигранти. Дългата ръка на югославската УДБА я изхвърля от вестника, защото защитава българския характер на тази стогодишна общност.

Принудена да търси  друго научно поприще, тя става университетски преподавател по английски език. Дългът към историята и истината в нея я връща преди година отново в Българи, за да пише книгата на премълчаваното досега.

Тя е третото поколение на онези българи, които преди повече от сто години, след разгрома на Илинденското въстание, тръгват за новия континент и там, в далечната земя, създават  своя патриотична организация. Наречена Македонска, но без капка съмнение в българския характер на тази дума. Как младият историк и литератор Мария Цакова се озовава в САЩ?

"Аз напуснах България на 13 ноември 1989 година, три дни, след като Тодор Живков падна от власт. Как заминах - получих покана от македонската патриотична организация за три години да работя за вестника и архива в САЩ и Канада", каза за БНР Мария Цакова.

Проф. Мария Цакова и нейни колеги в САЩ   Снимка: личен архив
Македонската патриотична организация чества 100 години от създаването си. Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана във Форт Уейн, САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. Първоначално се нарича Македонска политическа организация, но сменя името си през 1952 г. От 1927 г. публикува вестник „Македонска трибуна“.

"Създателите на организацията са емигранти от Илинденското въстание, от Балканските войни, от Първата световна война. Тогава е имало и един голям поток от бежанци от българи, но част от бежанците от Вардарска и Егейска Македония се отправят към нови континенти", допълни за рубриката "Горещи сърца" в предаването "Рано в неделя" проф. Мария Цакова

Българските емигранти от Македония, повечето от които работници в тежката индустрия на САЩ създават и свой вестник  „Македонска трибуна“, който излиза без прекъсване 95 години, Мария работи там 15 години.

"Вестникът започна да се издава през 1927 година и досега е излизал без прекъсване. Той също има една много уникална история. Мен ме трогна, когато намерих документи и после разпитвах за този случай? Когато създават вестника разиграват лотария, за да съберат пари и един от членовете на организацията печели кола".

Проф. Мария Цакова със студенти       Снимка: личен архив
С нескрита болка Мария Цакова за първи път споделя как е била принудена да напусне:

"Някои тайни смятам да разкрия и може би сега е момента да кажа първото нещо. Аз бях отстранена и както много години не го вярвах, но изглежда е вярно, че е имало една голяма конспирация срещу мен, защото аз бях на твърди български позиции. Това не им изнасяше на много хора".

И така Мария е принудена да търси друго поприще в работата си. Тя започнала да преподава писмен английски език и става един от любимите професори на студентите.

"Когато излязох от "Македонска трибуна" аз завърших първата магистратура".

Каквито и да са житейските превратности в живота на проф. Мария Цакова, тя никога не изневерява на писателския си талант. Има две издадени книги с поезия, в която основната нишка е историята. Почти готова е и третата книга, която е плод на решението на авторката да скъса с мълчанието по болезнени въпроси:

"Връщането ми в България е едно старо решение, някаква интуиция и магнетизъм да съм тук в средата на всички проблеми". 

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06